Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Референдумът в Италия за правосъдието e невалиден

Гласуване в Палермо
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Италия се проведе референдум за промени в правосъдието при рекордно нисък избирателен интерес от 20,95%, което го направи невалиден. Той бе поискан от "Лига" и Радикалната партия. 

Преброяването на гласовете от местния вот ще започне в 15 часа .

Референдумът за правосъдието включваше 5 въпроса, всички без кворум от 50% плюс 1%. Той  ще остане в историята като голям провал за всички времена. Най-ниска избирателна активност от 13,04% отчете област Трентино-Алто Адидже, а във Венето е най-висока - почти 27%.

Право на вот имаха 51 милиона италианци, 5 милиона от които в чужбина. Лидерът на "Лига" Матео Салвини не коментира резултата, а само благодари на гласувалите на референдума.

Ниска е и избирателната активност и на местния вот от 54,72%. Отнася се за  971 общини и близо 9 милиона избиратели. Преброяването на гласовете ще започне в 15 часа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожарът в с. Ореш, който изпепели 2 къщи, е погасен, няма пострадали хора

Пожарът в свищовското село Ореш е потушен, продължава гасенето около населеното място. Полицията и пожарникарите са евакуирали хора. Пожар край свищовското село Ореш, засегнати са къщи и постройки Изгорели са две къщи, има немалко пострадали имоти. Цяла нощ противопожарни екипи остават в селото. Пожарът е загасен, но само вътре в селото,..

публикувано на 16.07.24 в 20:17
ГКПП-Гюешево

Граничните власти на България и РСМ на среща на ГКПП-Гюешево заради пожарите

Граничните власти на България и на Северна Македония се срещат тази вечер на ГКПП-Гюешево във връзка с пожарната обстановка в пограничните райони, каза за БНР областният управител на Кюстендил Александър Пандурски.  Началникът на Регионалния граничен сектор-Кюстендил, който държи границата от Олтоманци със Сърбия до Кулата, Светлин Костадинов..

публикувано на 16.07.24 в 20:11

Проливен дъжд наводни много пътни отсечки във Великотърновско

Във Великотърновско бурята с проливен дъжд тази вечер наводни много пътни отсечки.  Има много нападали дървета, чието отстраняване започна.  Няма информация за наводнени къщи и пострадали хора.  Край горнооряховското село Първомайци местните хора се организираха и с резачки премахнаха от жп линията София - Варна паднало дърво, което е било препречило..

публикувано на 16.07.24 в 19:55

Кирил Петков към депутатите: Кажете дали сте за или против корупцията

Който не подкрепи законодателния пакет, предложен от "Продължаваме промяната-Демократична България", на практика се обявява срещу борбата с корупцията. Това заяви съпредседателят на коалицията Кирил Петков. Той се обърна към депутатите от 50-ия парламент: "Колеги, много е просто. Става дума да си кажете - ние за корупцията ли сме или против корупцията...

публикувано на 16.07.24 в 19:26

Ловешкото село Дренов е на режим, пускат водата само по два часа на ден

В ловешкото село Дренов е въведен режим на водата, а местни жители се оплакаха, че проблемът с безводието е от години, и то не само през летните месеци. Въведеният режим е от вчера, вода от чешмите тече само по два-три часа сутрин.  Кметът Светлана Недялкова поясни, че проблемът е от години и е писала писма до ВиК – Ловеч, дори до..

публикувано на 16.07.24 в 19:17
Най-много гласове получи Сабине Ферхайен от ЕНП

На първи тур: Избраха 11 от общо 14 заместници на председателя на ЕП

Евродепутатите избраха 11 от общо 14 заместници на председателката на Европарламента Роберта Мецола още на първи тур.  Най-много гласове получи Сабине Ферхайен от Европейската народна партия - 604 при необходимо абсолютно мнозинство от 333.  Останалите 10 са от същата партия, социалистите и демократите, "Обнови Европа" и Зелените/Европейски..

публикувано на 16.07.24 в 19:08

Буря със силен дъжд в Плевен

В Плевенско продължава бурята със силен дъжд. Все още обаче тя не е достигнала до местата с пожари в областта.  Няма бедстващи хора към момента.  Бурята връхлетя града след 18.00 часа. Няма данни за паднала градушка. За ситуацията следи и областният управител Николай Абрашев.  За пожари информира и директорът на Противопожарна безопасност и..

публикувано на 16.07.24 в 19:02