Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава преброяването на гласовете от местния вот в Италия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преброяването на гласовете от местния вот в Италия продължава, където се гласува в 971 общини, с право на вот на близо 9 милиона души. Избирателната активност бе ниска - 54,72%. Балотажите са на 26-и юни.

С най-много кандидати - 7, бе Генуа, където досегашният кмет Марко Бучи поддържан от дясна коалиция с 9 листи спечели втори мандат, но първа партия е демократическата. Палермо има нов кмет – Роберто Лагала, също кандидат на дясна листа с първа партия „Форца Италия”. Във другите големи градове като Верона, Парма, Пиаченца, и др., ще има балотаж където кандидатите на левите листи изместиха конкуренцията на десните. Демократическата партия бе с най-много листи в по-големите общини – 120 от общо 142 . 

Следват „Братя на Италия”,”Лига” и „Форца Италия” и само със 68 листи победителя от последните парламентарни избори „Пет звезди”. Прогрес бележи центристката партията на Карло Календа „Ационе” заедно с „Повече Европа”, подкрепила кандидати в двете основни политически направления. Показателен е факта,че 46% от имащите право на вот не го упражниха. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зеленски поиска отпадане на ограниченията за използването на западни оръжия по територията на Русия

Украинският президент Володимир Зеленски, който също участва в срещата на НАТО, благодари на западните страни за помощта за противовъздушната отбрана на Украйна. Според него обявеното от държавите изпращане на Киев на системи Пейтриът ще противодейства на руския въздушен терор.  В своята реч на срещата генералният секретар на НАТО Йенс..

публикувано на 10.07.24 в 07:31

Разпоредително заседание по делото срещу Рангел Бизюрев

В Пловдивския окръжен съд за днес е насрочено разпоредителното заседание по делото срещу Рангел Бизюрев, обвинен за убийството миналото лято в Цалапица на 24-годишния Димитър Малинов. След убийството той избяга в Германия и месеци наред беше издирван с европейска заповед за задържане. Открит беше в Дания, където беше арестуван и екстрадиран в..

публикувано на 10.07.24 в 07:31
Служебният премиер Димитър Главчев разговаря с президента на САЩ Джо Байдън по време на тържественото отбелязване във Вашингтон на 75-ата годишнина от създаването на НАТО.

Главчев към Байдън: България е лоялен и надежден съюзник

В разговор с президента Джо Байдън по време на отбелязването на 75-ата годишнина на НАТО министър-председателят Димитър Главчев заяви, че България е лоялен и надежден съюзник. От своя страна американският държавен глава високо оцени ролята на България на Източния фланг на Алианса. По време на откриването на срещата на върха на НАТО Джо..

публикувано на 10.07.24 в 07:26
Председателят на ДПС Делян Пеевски (в центъра) даде изявление в сградата на Народното събрание - 9 юли 2024г.

Делян Пеевски за публикациите с писмо до посланици: Това е компромат

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски смята, че въпросът с 17-те поддръжници на Ахмед Доган е вътрешен за партията. В писмо до медиите този следобед 17-те депутати посочиха причините, поради които няма да участват в заседанието на парламентарната група. И поставиха под въпрос легитимността на Пеевски. В НС заседава ПГ на..

публикувано на 09.07.24 в 20:24

Излезе първото класиране в УНСС

Излезе първото класиране в Университета за национално и световно стопанство, записването на новоприетите студенти е от 10 до 13 юли, съобщават от висшето училище. Записването се извършва онлайн и в сградата на УНСС в отдел "Студенти – бакалавър " - партерен етаж, кабинет 1029-А, а така също и в Регионалния център за дистанционно обучение (РЦДО –..

публикувано на 09.07.24 в 20:13

Държавата с ангажимент по казуса с имота, в чийто обхват е античният град Хераклея Синтика

Държавата поема ангажимент да реши проблема с частния имот, който попада в обхвата на античния град Хераклея Синтика, за да могат археолозите спокойно да продължат работата си. Това заяви министърът на културата Найден Тодоров, който на място се запозна с най-новата находка на екипа на професор Людмил Вагалински - монолитната статуя на Хермес...

публикувано на 09.07.24 в 19:48

Битката за град Газа, възобновена от Израел преди две седмици, се разраства и ожесточава

Битката за град Газа, възобновена от Израел преди две седмици, се разраства и ожесточава в навечерието на поредния кръг от преговори за примирие.  Десетки хиляди мирни жители бягат пред настъпващите израелски войски, съобщава Франс прес. От квартала "Шуджая", където израелските сили започнаха новата си операция в края на юни, бойните действия се..

публикувано на 09.07.24 в 19:25