Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания се бори с горски пожари

Снимка: БГНЕС

Испания се бори с горски пожари в няколко региона.

Най-голямото огнище е в Самора, където горят 11 хиляди хектара и се наложи евакуация на над 1700 жители. Засегнати са също Каталуния, Сарагоса и Навара.

За всички испански автономни области е в сила предупреждение за горещо време, в 11 региона е обявен оранжев код заради температури, достигащи 42 градуса.

В Сарагоса днес температурата към 4 следобед е достигнала почти 41 градуса.

Почти 20 хиляди хектара земя са опожарени в планината Сиера де ла Кулебра. Няма загинали или пострадали хора.

В Каталуния противопожарните служби се опитват да овладеят пожар в Балдомар. Работата им се затруднява от силните ветрове и високите температури.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почистиха парк "Калето" в Монтана

Парк "Калето" е една от забележителностите на Монтана и се използва за разходки и отдих на жителите на града. Инициативата за почистването му е на местната екоинспекция, а поводът - днешния Световен ден на околната среда.  Многобройни прояви в Световния ден на околната среда Служители на РИОСВ, ученици, представители на държавната и..

публикувано на 05.06.24 в 08:54
Служебният министър-председател Димитър Главчев

Главчев на оглед на "Капитан Андреево"

Министър-председателят Димитър Главчев ще посети от 16 часa граничен пункт "Капитан Андреево". Визитата е част от предприетите от служебното правителство усилия за цялостно модернизиране и оптимизация на граничните контролно-пропускателни пунктове. Обсъдено е разширението на ГКПП на границата с Турция В огледа ще участват още посланикът на..

публикувано на 05.06.24 в 08:52
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Има твърде много варианти за недействителни бюлетини

Все още не е направен одит на нито една технология на гласуване . Успокоително е, че други подводни камъни изглежда са решени и ще може, както е предвидено по Изборния кодекс, да гласуваме и с двете технологии. Това каза пред БНР Стоил Цицелков от Обединението за честни избори (ОЧИ), член на Обществения съвет към ЦИК. Слабите места в ИК ще..

публикувано на 05.06.24 в 08:22

Първа копка на Центъра за високи технологии към ветеринарната гимназия в Ловеч

В Националната гимназия по ветеринарна медицина "Проф. д-р Димитър Димов“ в Ловеч днес ще бъде направена първа копка за изграждане на Център за високи технологии. С изграждането на Центъра ще бъде осигурена модерна и високотехнологична материална база в професионалната гимназия. Предвижда се изграждане на ветеринарно–медицинска..

публикувано на 05.06.24 в 08:04

Учебниците, учителите, програмите - къде е разковничето за по-добро образование?

Преминаването на изпитването от реално, физическо в дигитално не поставя въпроса дали, а кога , коментира относно идеята за матури онлайн Юлиян Петров, председател на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". "Това е бъдещето, това са инструменти. Колко бързо ще дойдат, не смея да прогнозирам." "Трябва да дозираме тази работа с дигиталните..

публикувано на 05.06.24 в 07:51

Заплатите на директорите на големи световни компании - 185 пъти по-високи от тези на работниците

Драстични са разликите в заплащането на изпълнителните директори на водещите 500 компании в света спрямо работниците в същите фирми, съобщава Асошейтед прес, като се позовава на данни, предоставени от компания за информационни услуги. Миналата година разликата е била 185 пъти. С 13 процента са се покаличи компенсациите за изпълнителните..

публикувано на 05.06.24 в 07:50
Национален парк „Рила“

Държавните институции, ангажирани с опазването на природата в Югозападна България, отбелязват заедно Световния ден на околната среда

За първи път всички държавни институции, ангажирани с опазването на природата в Югозападна България, ще отбележат заедно Световния ден на околната среда.  Многобройни прояви в Световния ден на околната среда Инициативата е на Национален парк "Рила" и Регионалния исторически музей, но в нея се включват и колегите им от НП "Пирин",..

публикувано на 05.06.24 в 07:48