Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС с окончателен план за съхранението на газ на фона на притесненията за недостиг на синьото гориво

2
Газови хранилища в ЕС
Снимка: consilium.europa.eu/en/infographics/gas-storage-capacity/

В понеделник Съветът на ЕС прие окончателен регламент, който има за цел да гарантира, че капацитетите за съхранение на газ в ЕС са запълнени преди зимния сезон и могат да бъдат споделени между държавите членки в дух на солидарност, въпреки прекъсванията на пазара на синьо гориво. Това е важна стъпка за укрепване на сигурността на енергийните доставки на ЕС в контекста на войната в Украйна.

Подземните газови хранилища на територията на държавите членки на ЕС трябва да бъдат запълнени до най-малко до 80% от капацитета им преди зимата на 2022/2023 г. и до 90% преди следващите зимни периоди, заяви Съветът, като добави, че ЕС "ще се опита колективно да запълни 85% от общия капацитет за подземно съхранение на газ през 2022 г.".

За България, която разполага само с газохранилището в Чирен, това означава, че то трябва да бъде запълнено до 4,64 тераватчаса (TWh) за тази зима и до 5,22 TWh за следващите зими от общия капаците в размер на 5,8 TWh.

Тези държави членки, които нямат адекватни съоръжения за съхранение, ще могат "частично да постигнат целта за съхранение чрез отчитане на запасите от втечнен природен газ (LNG) или алтернативни горива“. За да се отчете положението на държавите членки с много голям капацитет за съхранение в сравнение с тяхното вътрешно потребление на газ, задължението за запълване на подземните запаси ще бъде ограничено до обем, съответстващ на 35% от средното годишно потребление на газ в съответните държави членки през последните 5 години.

Междувременно държавите, които нямат складови хранилища на своята територия, трябва да съхраняват 15% от годишното си вътрешно потребление на газ в складове, разположени в други държави членки и по този начин да имат достъп до запаси от газ, съхранявани в други държави членки, реши още Европейския съвет. Този механизъм ще укрепи сигурността на техните доставки на газ, като същевременно ще сподели финансовата тежест, свързана с запълването на капацитета за съхранение на ЕС.

Регламентът също така предвижда задължителна сертификация на всички оператори на подземно съхранение на газ от органите на съответните държави членки. Целта на това сертифициране е да се избегнат потенциалните рискове от външно влияние върху критични инфраструктури за съхранение, които биха могли да застрашат сигурността на енергийните доставки на ЕС и други важни интереси за сигурността.

Задълженията за запълване на капацитета за съхранение ще приключат на 31 декември 2025 г., но задълженията за сертифициране на оператор на склад ще продължат да се прилагат и след тази дата. Регламентът също така предвижда дерогация, която да бъде предоставена на Кипър, Малта и Ирландия, стига те да не са пряко свързани помежду си с газовата система на други държави-членки.

Преди заседанието, еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон заяви, ще представи  предложение за координиране между страните членки за намаляване на потреблението на газ. Тя се мотивира с това, че е необходимо да се увеличат запасите на синьо гориво, тъй като няма достатъчни количества в глобален мащаб, които да заместят руското.. Тя припомни, че вече 12 страни членки, сред които и България, са отрязани или имат силно занижени доставки на синьо гориво от "Газпром".

"Всички знаем, че ситуацията е сериозна и дори може да се влоши именно сега. Газовите доставки от Русия са наполовина на тези от миналата година по същото време. Така че ние трябва да ускорим нашия отговор на тези действия. Русия избра тактиката на изнудване и ние трябва да сме сигурни, че сме подготвени за всякакви сценарии", посочи Симсон.

Данни на Gas Infrastructure Europe за запълване на газовите хранилища в ЕС към 25 юни (обем в TWh и % на запълняемост)




По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Стоян Мавродиев

Бившият шеф на ББР Стоян Мавродиев е обявен за национално издирване

Бившият директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев е обявен за национално издирване, научи "Хоризонт" от източници от прокурататурата . Той е един от тримата обвиняеми по аферата с необезпечения кредит от 150 милионала лева, който през 2019 година банката отпуска на фирма, свързана с Румен Гайтански - Вълка. Самият бизнесмен е в ареста с..

публикувано на 22.08.24 в 09:55

Активите на частните пенсионни фондове нарастват, вече са 24,5 млрд. лева

Активите на частните пенсионни фондове достигнаха 24,5 милиарда лева – това сочат данните на Комисията за финансов надзор за първото полугодие на 2024. Те нарастват с над 16 на сто в сравнение със същия период на миналата година. Общо осигурените в четирите вида пенсионни фондове са малко над 5 милиона души, като се увеличават с около 70 000 души..

публикувано на 22.08.24 в 09:54

Адвокат за ЛГБТ пропагандата в училище: Депутатите се борят с несъществуващи чудовища

Депутатите заявиха на своите избиратели, че за една конкретна специфична група няма право да се говори в училищата. Дълбок проблем в обществото се отразява в законотворчеството ни. Това коментира пред БНР адвокат Силвия Петкова за промените в Закона за предучилищното и училищно образование, касаещи нетрадиционната сексуална ориентация...

публикувано на 22.08.24 в 09:11
Доналт Тръмп говори на митинга в Ашбъро, Северна Каролина.

Тръмп: Ако "другарката Камала" стане президент, САЩ ще загубят милиони работни места

Кандидатът на републиканците Доналд Тръмп проведе първото си предизборно събитие на открито след опита за покушение срещу него.  След инцидента в Пенсилвания от "Сикрет сървис" препоръчаха на Тръмп да участва в събития само на закрито и на места, които могат по-лесно да бъдат контролирани. Той обаче изнесе реч пред свои поддръжници в щата Северна..

публикувано на 22.08.24 в 09:07
Прехващане на изстрелян от Русия дрон над Киев.

Украинска атака с дрон забави полети във Волгоград

Руското министерство на отбраната съобщи, че са свалени общо 28 дрона над различни региони на страната. Едно от нападенията предизвика пожар и блокира летището във Волгоград, където временно прекрати полетите. Украинските военни съобщиха, че са унищожени 96 руски дрона за денонощието, както и за руски атаки в Херсонска, Одеска и Николаевска област...

публикувано на 22.08.24 в 09:03

МОН подготвя отговори на питането на ЕК за закона за ЛГБТ

Само двама от близо 6400-те зрелостници полагат матура по български език, за да повишат оценката си за влизане във висше учебно заведение. Това каза служебният зам.- министър на образованието Емилия Лазарова. Преди 7 ч. в министерството беше създадена комбинацията за поправителната матура по предмета. "Няма различия във времетраенето, във..

публикувано на 22.08.24 в 09:01

McDonald`s се надява да създаде 24 000 работни места в Обединеното кралство и Ирландия

Американската компания за бързо хранене "Макдоналдс" се надява да създаде 24 000 работни места с разширяване на бизнеса си в Обединеното кралство и Ирландия, съобщи вестник "Гардиън".  Плановете са "Макдоналдс" да отвори повече от 200 ресторанта в Обединеното кралство и Ирландия като част от инвестиция за 1 милиард паунда, която се прицелва в..

публикувано на 22.08.24 в 08:57