Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът одобри окончателно актуализацията на държавния бюджет

Снимка: Ани Петрова

Парламентът одобри окончателно актуализацията на държавния бюджет.

С нея се осигуряват трансферите, необходими за увеличаване на пенсиите и ръста на възнагражденията в редица ведомства.

До края на годината ще бъдат осигурени компенсации на бизнеса заради високите цени на тока, реши още пленарната зала. С друг текст беше прието подкрепата за шофьорите с 25 стотинки за литър гориво. А членуващите в Българската петролна и газова асоциация фирми обявиха, че имат готовност да дават тази отстъпка, но не от утре, а 3 дни след обнародването на актуализирания бюджет.

В него се предвижда родителите да имат право на по-големи данъчни облекчения за доходите си, като в семейство с едно дете реално в домакинството ще остават 600 лева, с две деца - 1 200 лева и с три деца - 1 800 лева.

След края на гласуването вицепремиерът и министър на финансите в оставка Асен Василев благодари на депутатите за конструктивната работа. 

Почти в последния момент депутатите намериха компромисната формула за компенсациите за бизнеса заради високите цени на тока.

"250 лева минимална цена, която бизнесът ще плаща, а компенсацията над тази цена ще бъде 100% до среднодневната цена, постигната на борсата. Т.е. това не означава, че всеки ще плаща 250",обясни Делян Добрев от ГЕРБ-СДС, макар че заради множеството промени в последния момент Рамадан Аталай от ДПС заяви:

"Останахме с впечатление като че ли на животински пазар наддаване в зависимост от зъбите на кончето".

Актуализацията е изчислена при очаквана годишна инфлация от 11,9% и ръст на БВП от 2,9%. Прогноза, остро разкритикувана от Кирил Ананиев от ГЕРБ:

"Това не е макроикономическата рамка и прогноза на експертите от Министерството на финансите. Това е прогнозата на господин Асен Василев".

Макар че приходната част бе сериозно завишена заради очаквани по-високи постъпления от ДДС, разходната част също нарасна значително.

Очакването е дефицитът да остане в рамките преди актуализацията, а именно 4,1%.

Много от исканията за по-големи харчове не бяха удовлетворени. С аргумента:

"На чужд портфейл и 100 милиона са малко", думи на Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната".

С преходните разпоредби бе отстранена и неточност в актуализирания бюджет за Здравната каса, свързана с правилното отразяване в текстовете на 14 млн. лева, предназначени за лечение на деца.

Актуализацията на бюджета трябва да влезе в сила от 1 юли, макар и текстовете все още да не са изпратени за одобрение от президента Румен Радев и обнародвани в Държавен вестник.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Спасители работят на мястото на нощна атака с дрон срещу жилищна сграда в Харков, 4 април 2024 г.

Нов руски ракетен обстрел в Харков

Тази нощ източният украински град Харков отново беше подложен на руски ракетен обстрел. Чули са се силни експлозии, има двама леко ранени при счупването на стъкла на четири жилищни сгради, съобщи кметът Игор Терехов. А в руската Смоленска област е избухнал пожар в горивни складове и енергийни съоръжения. Губернаторът Василий Анохин обвини..

публикувано на 24.04.24 в 08:17
Ярослав Димитров

РИК - Плевен се готви за изборите

РИК в 15 МИР – Плевен започна своята работа по организацията и подготовката на изборите на 9 юни. Очакваме близо 400 секционни комисии да има на територията на област Плевен, каза пред БНР председателят на РИК Ярослав Димитров. "Имаме притеснения в посока дали няма да има колизии във връзка с работата в сериозен обем на машините,..

публикувано на 24.04.24 в 08:01

Студенти правят симулация на парламентарен вот, учат се на политика

Студенти от организацията "България на младите" правят симулация на парламентарен вот. Миналата година те демонстрираха интерактивен модел за пресъздаване на държавната власт, озаглавен "Модел Република България", като пресъздадоха и водене на преговори за съставяне на правителство. "Модел Република България" - младежи създават правителство в..

публикувано на 24.04.24 в 07:53
Еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич

Еврокомисар зове за възстановяване на финансирането на Агенцията на ООН за бежанците

Еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич призова за възстановяване на финансирането за Агенцията на ООН за бежанците. "Предвид хуманитарната катастрофа, финансирането на агенцията е застраховка живот за палестинските бежанци", написа Ленарчич в социалната мрежа "Х". Съединените щати обаче искат "да видят реален напредък" преди..

публикувано на 24.04.24 в 07:48

Депутатите гласуват промени в Закона за българите, живеещи в чужбина и ГПК

С окончателно приемане на промени в Закона за българите, живеещи извън България, ще започнат работа депутатите. На второ четене влизат и промени в Гражданско-процесуалния и в Наказателния кодекс. Съвет по координация на политиките за българите, извън Република България, ще организира работата на структурите на изпълнителната власт за..

публикувано на 24.04.24 в 07:34

Тристранката се събира за парите за заетост и безработица

Днес ще се проведе и първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в мандата на служебното правителство. На него ще бъде обсъден проектът на Националния план за действие по заетостта, който предвижда 88 милиона лева от държавния бюджет да се насочват за финансиране на така наречените активни политики на пазара на труда за..

публикувано на 24.04.24 в 07:28

Законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван бяха приети окончателно от американския Конгрес

Съединените щати ще започнат да изпращат нови оръжия и оборудване на Украйна още тази седмица, каза американският президент Джо Байдън, след като помощният пакет за Киев беше приет от Конгреса. Текстовете, които предвиждат общо 95 милиарда долара за оръжейни доставки и финансова помощ за американските съюзници Украйна, Израел и Тайван,..

публикувано на 24.04.24 в 05:27