Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слаба избирателна активност на частичните избори за кметове на различни места в страната

| обновено на 03.07.22 в 23:00
Снимката е илюстративна
Снимка: Ани Петрова

Спокойно, без жалби за нарушения и при ниска избирателна активност премина изборният ден в община Нова Загора, където днес се проведоха частични местни избори за кмет. Говорителят на ОИК Христиана Йорданова обобщи ситуацията след края на изборния ден:

"Засега пристигат само градски секции, няколко на брой, но така или иначе има секции. За селските секции, които са, изисква малко по-дълъг период на придвижване". 

Тя коментира, че засега няма проблеми с изборните книжа, които да затруднят работата на комисията:

"Дори и да има грешки, те не влияят на изборния резултат. Те са по-скоро допуснати от невнимание, така че не мисля, че по някакъв начин това ще бъде някакъв проблем". 

Право на глас днес имаха 29 922 избиратели. Гласуваше се в 63 секции, като в 44 машинно, а в останалите 19 - с хартиени  бюлетини. 

Слаба беше избирателната активност. Според данните на Общинската избирателна комисия към 17:00 часа бяха гласували 6 649 избиратели или малко над 21% от имащите право на глас.

В село Златна Панега, община Ябланица, където на вота за кмет имаше трима кандидати, избирателната активност достигна 50% от имащите право на глас 656 избиратели.

Галин Георгиев от коалиция "Демократична България - Обединение" ще новият кмет, след като за него гласуваха над 60% от упражнилите своя вот.

Секретарят на Секционната избирателна комисия в Златна Панега Радка Василева за протичането на вота:

"Няма нарушения. Проблеми с машината не сме имали, всичко е наред".

Василева допълни, че хората се справят с машинното гласуване: "И се изненадват, че било лесно".

"Идват и хора да гласуват, които на предходните избори миналата година не са идвали, и сега казват че им е лесно - било ги е страх от машината, а сега коментират, че е лесно".

От Секционната избирателна комисия в Златна Панега не очакваха висока активност на вота, тъй като немалка част от имащите право на глас в момента са на гурбет в чужбина.

Без нарушения се проведоха предсрочните избори за кмет в община Ракитово. Въпреки това в региона има засилено полицейско присъствие. Към 17:30 часа избирателната активност в общината беше едва 24,5 процента.

Много от хората твърдят, че са се отказали да гласуват заради негативната предизборна кампания:

"Някои от кандидат-кметовете замесват цели семейства с интриги, хората да са един срещу друг, да се плюят, да се карат и така";

"Има сериозна битка в момента -  ето виждате, има 50 патрулки тука", коментираха избиратели.

Тези, които гласуват, се надяват да пият чиста вода:

"Трябва да се направи нов водопровод от планината, защото е амортизиран, от етернитови тръби, които са канцерогенни".

Частични избори за кмет се проведоха и във врачанското село Лиляче, където право на глас имат 1208 души. Седем са кандидатите, регистрирани за участие във вота. Шестима от тях са издигнати от политически партии и коалиции, един е независим.

До необходимостта от избори се стигна, след като Общинската избирателна комисия във Враца прекрати правомощията на Красимир Петров, след като той получи условна присъда заради шофиране след употреба на алкохол.

Във варненските села Поляците и Попович също избират нов кмет. 


По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Франкофонията днес

Утре е Международният ден на франкофонията. 321 милиона души по света говорят френски език, 88 държави са постоянни и асоциирани членове на международната франкофонска общност. България се присъединява към нея през 1993 г. Французите имат много сериозно отношение към езика си. Когато го говориш добре, печелиш тяхното възхищение, казва Петър..

публикувано на 19.03.24 в 11:08

500 глобени за неправилно паркиране в Кюстендилско

Близо 500 водачи са санкционирани за неправилно спиране и паркиране в Кюстендилския регион от началото на годината, информират от Областната дирекция на полицията. Всяка седмица се провеждат специализирани акции за контрол в зоната на пешеходни пътеки, по кръстовищата и спирките на обществения транспорт. Само за Кюстендил глобените са..

публикувано на 19.03.24 в 11:07

Избраха митрополит Григорий за временен наместник на Светия Синод

Врачанският митрополит Григорий единодушно беше избран за временен наместник на Светия Синод. Това съобщи говорителят на Синода митрополит Киприан. Според Устава на Българската православна църква наместник-председателят организира избора на нов патриарх в рамките на следващите до четири месеца. Изборът ще бъде проведен от Патриаршески..

публикувано на 19.03.24 в 11:00
Си Цзинпин и Владимир Путин в Русия, 21 март 2023 г.

Путин може да пътува до Китай през май

Руският президент Владимир Путин ще пътува до Китай през май за разговори с президента Си Цзинпин, предаде Ройтерс. Това може да е първото задгранично пътуване на руския президент от новия му президентски мандат. Вчера западните правителства осъдиха преизбирането на Путин като нечестно и недемократично. Китай, Индия и Северна Корея обаче..

публикувано на 19.03.24 в 10:52

Арестуваха участник в схема за телефонни измами във Велико Търново

Полицията във Велико Търново задържа участник в схема за телефонни измами. Задържаният е 27-годишен, криминално проявен и осъждан от великотърновското село Ресен и е бил така нареченото муле в схемата. Измамата е по познатата схема – пари за лечение на близък и съдействие на полицията за задържане на телефонни измамници. Жертвата е възрастен..

публикувано на 19.03.24 в 10:50

По-висока минимална работна заплата в Гърция от 1 април

От 1 април повишават минималната работна заплата в Гърция. Министърът на труда Домна Михайлиду потвърди пред медиите, че минималната работна заплата в Гърция от 1 април ще е над 800 евро. Очаква се до дни да се фиксира точната сума, която според правителството ще е около 820 евро. Според министър Михайлиду повишаването на минималната..

публикувано на 19.03.24 в 10:47

НИМХ домакин на първата национална конференция по околна среда

Националният институт по метеорология и хидрология е домакин на Първата национална научна конференция по околна среда в София, съобщават от НИМХ. Целта на форума е да се засили сътрудничеството между учените от различни области, които работят за прогнозиране на природните бедствия и справяне с последствията от тях. Два..

публикувано на 19.03.24 в 10:41