Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фон дер Лайен: Украйна може да излезе по-силна от преди руската инвазия

Европейският съюз ще създаде платформа за координирано възстановяване на Украйна

2
Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в понеделник по време на речта си на конференцията за възстановяване на Украйна в Лугано, Швейцария, че страната е в състояние да излезе "по-силна от преди руската инвазия". В донорската конференция за Украйна в швейцарския град Лугано участват представители на около 40 страни и международни организации.

Тя отбеляза, че ЕС "има специална отговорност и стратегически интерес да застане до Украйна" и че ще й помогне по време на нейното възстановяване. Въпреки че предизвикателствата са "огромни", те не са "непреодолими", каза шефът на ЕК, добавяйки, че Украйна "може да излезе от тази война по пътя към по-силна и по-модерна държава".

Председателят на ЕК сподели, че тя и германският канцлер Олаф Шолц, в тясно сътрудничество с международни партньори, "ще организират международна конференция на високо ниво след лятото", за да гарантират, че парите на инвеститорите ще бъдат "изхарчени ефикасно и ефективно" по време на процеса на реконструкция.

Европейският съюз ще създаде платформа за възстановяване, за да координира възстановяването на Украйна след войната й с Русия, посочи Урсула фон дер Лайен и добави, че платформата ще се използва за картографиране на инвестиционните нужди, координиране на действията и канализиране на ресурсите.

Платформата ще обедини държави, институции, частния сектор и гражданското общество. Тя ще включва и международни организации като Европейската банка за възстановяване и развитие и Европейската инвестиционна банка. Европейската инвестиционна банка, която предлага създаването на "доверителен фонд ЕС - Украйна", който да управлява разходите по целевите проекти с до 100 милиарда евро инвестиции.

"Чрез платформата за реконструкция Европейската комисия може да предложи обширния си опит в управлението на програми, които съчетават реформи и инвестиции“, каза Урсула фон дер Лайен. "В допълнение, ние работим в тясно сътрудничество с Украйна от дълго време. И тази работа само ще се засили сега, когато Украйна официално стана кандидат за присъединяване към нашия Съюз“.

"От началото на войната Европейският съюз е мобилизирал около 6,2 милиарда евро финансова подкрепа и ще дойдат още средства за средносрочното и дългосрочно възстановяване“, посочи още Фон дер Лайен.

Европа има специална отговорност и стратегически интерес да бъде на страната на Украйна, добави тя.

"Целта на Кремъл е военното, политическо и икономическо унищожаване на Украйна. Русия иска да подкопае самото съществуване на Украйна като държава. Ние не можем и няма да позволим това да се случи", подчерта Фон дер Лайен.

Страната се нуждае от 750 милиарда долара за възстановяване след инвазията на Русия, изчисли украинският премиер Денис Шмихал. И допълни, че преките щети за инфраструктурата са над 100 милиарда долара.

Украинският президент Володимир Зеленски посочи, че възстановяването на страната след войната се нуждае от колосална инвестиция.

Видеообръщение на Зеленски по време на конференция за възстановяване на Украйна

По време на реч чрез видеовръзка на конференцията за възстановяване на Украйна в Лугано Зеленски заяви, че реконструкцията е процес, предназначен да възстанови най-основните демократични институции на Украйна. Той също така призова инвеститорите и заинтересованите страни да участват отговорно във възстановяването на страната.

"Това не е регионален конфликт, Русия атакува общите ценности, които вие и аз споделяме. Следователно възстановяването на Украйна е общата задача на целия демократичен свят и е най-големият принос за подкрепата на глобалния мир".

Украйна, добави той, е фокусирана върху спазването на разпоредбите на страната, за да завърши процеса на присъединяване към Европейския съюз. "Възстановяването на Украйна ще бъде най-големият принос за поддържането на глобалния мир", каза още той.
Междувременно руският президент Владимир Путин нареди на министъра на отбраната Сергей Шойгу да продължи с офанзивата в Украйна, след като войските поеха контрола над целия регион Луганск.
Първоначално Киев отрече Русия да е превзела Лисичанск. Украинската армия обясни решението за изтегляне от Лисичанск със стремеж "да бъде запазен животът на защитниците в условията на многократно превъзходство на руските войски". В града са останали около 10 хиляди жители, съобщи областният управител Гайдай. По думите му 90 процента от инфраструктурата в града е унищожена, а 60 процента от жилищните сгради са сравнени със земята.

На Змийския остров в Черно море днес отново бе издигнат украинският флаг, след като миналата седмица руските войски се изтеглиха от стратегическия аванпост.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Сигнали за незаконен добив на инертни материали в защитена зона в Дунава

Жители на свищовското село Вардим сигнализираха за всекидневна незаконна дейност за добив на инертни материали в защитената зона на едноименния остров в Дунава. Регионалната екологична инспекция във Велико Търново неколкократно е правила проверки и е санкционирала великотърновската фирма за нарушения на Закона за биологичното разнообразие. Във..

публикувано на 17.07.24 в 21:34

От утре започва реконструкция на част от столичната ул. "Опълченска"

В четвъртък, 18 юли, започва първият етап от цялостната реконструкция на ул. "Опълченска" от кръстовището с бул. "Сливница" до бул. "Тодор Александров", съобщиха от Столичната община. Във връзка с ремонта се въвеждат промени в организацията на движение, които ще важат до 14 септември. Движението ще се осъществява само в едното платно. Променя се..

публикувано на 17.07.24 в 21:21

Регионалният министър призова строителния бранш да се включи в борбата с пожарите с тежка техника

Министърът на регионалното развитие инж. Виолета Коритарова призова строителния бранш с тежка техника да се включи в борбата с пожарите в различните региони на страната.  Всички структури в състава на министерството също са в готовност за реакция. Цялата техника на държавното дружество "Автомагистрали" ще се включи в спасителните дейности...

публикувано на 17.07.24 в 21:04
Служебният премиер Димитър Главчев в МС.

МС: "Български пощи" ще обменят безплатно до 10 хил. лв. на ден след влизане в еврозоната

"Български пощи" ще могат да обменят безплатно до 10 хиляди лева на ден след влизането на България в еврозоната. Служебното правителство възложи на държавното дружество да извършва услугата. Дружеството ще обменя безплатно банкноти и монети от левове в евро по официалния валутен курс в размер до 1000 лв. на ден на човек. За суми от 1000 до 10 000 лв...

публикувано на 17.07.24 в 20:48
Снимката е илюстративна.

Квалифициран електронен подпис може да се получи вече по куриер до адрес

От днес може да се получи Квалифициран електронен подпис по куриер до адрес. Услугата е без аналог у нас и в Европа и е възможна чрез Борика. До момента беше задължително явяване в офис, а вече идентификацията може да стане онлайн. Става въпрос за подписа на хардуерен носител като клиентът получава флашката до посочен адрес. Новата услуга става възможна..

публикувано на 17.07.24 в 20:31
Доц. Григор Сарийски

Доц. Григор Сарийски: Има основания да се смята, че Ивелин Михайлов се занимава с банкова дейност без лиценз

Според икономиста доц. Григор Сарийски има основания да се смята, че идеологът на партия "Величие" Ивелин Михайлов се занимава с банкова дейност без лиценз, събирайки заеми от различни хора във връзка с изградения в село Неофит Рилски комплекс "Исторически парк" и така е ощетил бюджета: "По-големият проблем не е толкова, че са ощетявани държавни..

публикувано на 17.07.24 в 20:14
Снимката е илюстративна.

Две от трите огнища на новия пожар в Старозагорско са овладени

Движението на влакове между село Михайлово и Стара Загора продължава да бъде спряно заради разразилия се по-рано пожар по протежението на железопътната линия. Няма опасност за населените места в близост.  Пожар между Калояновец, Арнаутито и Михайлово спря придвижването на влакове Екипи на пожарната гасят запалили се сухи треви и храсти на фронт..

публикувано на 17.07.24 в 19:52