Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: България потвърждава категорично подкрепата си за европейския път на Черна гора

| обновено на 11.07.22 в 18:14
Румен Радев и Мило Джуканович
Снимка: press@president.bg

България подкрепя категорично евроинтеграцията на Черна гора, заяви президентът Румен Радев в Подгорица и предложи експертна помощ за процеса на присъединяване на тази бивша югославска република.

След среща с черногорския си колега Мило Джуканович в историческата столица Цетине, Радев заяви: 

"Черна гора е най-напредналата страна в процеса на разширяване на Европейския съюз. Ще очакваме в скоро време да приветстваме като пълноценен член на европейското семейство. Ние се надяваме, че пътят към реформи ще бъде ускорен, така че заедно да отбележим окончателния успех на Черна гора по пътя на присъединяване към Европейския съюз".

Високата подкрепа на черногорските граждани за членството на страната им в ЕС е най-сигурният гарант за неутрализация на всякакви опити за външно вмешателство в процеса на евроинтеграцията, подчерта още Радев и посочи:

"България е готова да помага с експертиза за укрепване на институционалния капацитет на Черна гора за решаване на всички важни въпроси  не само в процеса на присъединяване, но и след това".

Румен Радев и Мило Джуканович

България и Черна гора имат общо виждане за европейската перспектива на Югоизточна Европа, която няма алтернатива и е ключов фактор за сигурността на региона. София подкрепа европейския път на Подгорица, потвърди президентът Румен Радев след среща с черногорския си колега Мило Джуканович, и отчете, че Черна гора е най-напредналата страна в процеса на разширяване на Европейския съюз:

"Ще очакваме в скоро време да ви приветстваме като пълноценен член на европейското семейство".

Президентът на Черна гора Мило Джуканович благодари на България за последователната подкрепа. Според него, определени политически центрове в Европа нямат достатъчно ясна преценка за необходимостта от европейска интеграция на Западните Балкани:

"Смятаме, че най-добрата инвестиция на Европейския съюз в мира и стабилността на Европа, е интегрирането на Западните Балкани. Затова е много важно нашите съседи, които познават по-добре историята на региона и дефицитите тук, да представят тази тема по правилен начин пред Европа, да държат тази тема като дежурна с ясното съзнание, че няма вакуум в геополитиката".

Във времена на кризи, шоково повишение на цените на енергоносителите и растяща инфлация, е необходимо активно регионално сътрудничество, подчерта Румен Радев:

"От ключово значение е нашите страни да повдигат фокуса на Европейския съюз и на НАТО към нашия регион, да имаме проактивна политика, която да прави всичко възможно да предотвратява вторичния трус от тези глобални кризи върху нашия регион. Що се касае до енергийната свързаност, при моето предишно посещение обсъждахме перспективата за високоволтов кабел между Италия и Черна гора. Този проект е факт. Въпросът е как ние да градим и енергийна свързаност, така, че България, която в момента изнася ежедневно около 2000 мегавата електроенергия, да може да има най-добрите условия и за нашата страна, и за целия регион, да достига до тук".

Двамата президенти отчетоха необходимостта от развитие на икономическите връзки между София и Подгорица.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин: Русия ще продължи да укрепва военноморския си флот

Русия ще продължи да укрепва военноморския си флот, включително неговата стратегическа ядрена част.  Това заяви руският президент Владимир Путин, който даде старт на мащабното морско учение "Океан 2024", в което участва и Китай, съобщава Ройтерс.  Путин обвини Съединените щати, че провокират надпревара във въоръжаването и подчерта, че планират..

публикувано на 10.09.24 в 18:19
Красимир Каракачанов

Каракачанов: Захариева няма отношение към скандала с паспортите

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отложи за следващата седмица представянето новия състав на комисията. Официално отлагането бе обяснено със забавянето на кандидатурата от Словения. Снощи правителствената пресслужба обяви, че Фон дер Лайен е предпочела за български еврокомисар номинираната от ГЕРБ Екатерина Захариева пред..

публикувано на 10.09.24 в 18:19
Стоил Цицелков

Част от ЦИК да се избира на публичен принцип, образователен ценз в СИК и още предложения за промени

" Ако поне част от състава на ЦИК се избира на публичен принцип, а не партийно – квотен, това вече ще е едно добро начало. Другото е ценз в СИК-овете".  Това са част от предложенията за промяна в изборната правна рамка, които посочи пред БНР Стоил Цицелков от Обществения съвет към ЦИК. "В момента няма такова изискване - да може да се чете и пише на..

публикувано на 10.09.24 в 18:15
ЕС Европейска комисия

ЕС подготвя нови санкции срещу Иран заради доставката на ракети за Русия

"Пряка заплаха за сигурността на Европа." Така правителствата на Германия, Франция и Великобритания нарекоха доставките на балистични ракети от Иран за Русия. И поясниха, че доставките ще доведат до ескалация на войната в Украйна и нови страдания на украинския народ. "Файненшъл Таймс", а преди него и други западни медии, писаха, че миналата седмица..

публикувано на 10.09.24 в 18:01

Александър Джартов: Противопожарните екипи са реагирали на над 33 000 случая

Противопожарните екипи са реагирали тази година на повече сигнали в сравнение с миналата - над 33 000 случая, обяви в Плевен директорът на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Александър Джартов.  Той посочи като тревожна тенденцията да се увеличават засегнатите от пожари горски площи. С 10% повече са произшествията тази..

публикувано на 10.09.24 в 17:32
Маргрете Вестагер

Съдът на ЕС осъди "Епъл" и "Гугъл" за милиарди евро

Съдът на ЕС отсъди компанията "Епъл" да заплати на Ирландия 13 млрд. евро неплатени данъци. Също с негово решение "Гугъл" е осъдена да плати глоба от 2,4 млрд. евро за злоупотреба с господстващо положение на пазара.  И двете решения са окончателни. Днешното съдебно решение е в подкрепа на позицията на Европейската комисия, според която..

публикувано на 10.09.24 в 17:21
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън (вляво) и министърът на външните работи на Великобритания Дейвид Лами - Лондон, 10 септември 2024

Външните министри на САЩ и Великобритания ще посетят заедно Украйна

Намиращият се на посещение в Лондон американски държавен секретар Антъни Блинкън и британският му колега Дейвид Лами ще посетят заедно Украйна тази седмица. Това стана ясно на дадената от тях съвместна пресконференция в британската столица. "Мога да потвърдя, че двамата с Антъни Блинкън ще пътуваме до Киев тази седмица, което е..

публикувано на 10.09.24 в 17:10