Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко трима убити и 15 ранени при ракетна атака по украинския град Днипро

| обновено на 16.07.22 в 15:59
Украински военен патрул в Днипро
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трима души са загинали и 15 са били ранени при руски ракетен удар срещу украинския град Днипро, като според Москва е бил поразен цех за производство на части и ремонт на балистични ракети "Точка-У" и реактивни снаряди за системи за залпов огън. Три са жертвите на руска атака в град Чугуев, Харковска област, съобщава областният управител Олег Синегубов. Атаката е нанесла щети на жилищен блок, училище и магазин.. Двама са загинали при обстрел в Никопол.

Русия е възобновила военните си операции в Донбас, по данни на украинските въоръжени сили. Междувременно донецките сепаратисти съобщиха за седем убити и 19 ранени цивилни при обстрел от украинска страна през последното денонощие.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу е инспектирал тази сутрин руските войски, участващи в т.нар. "специалната военна операция" в Украйна. Шойгу е поискал техните дейстивя да бъдат засилени, за да не се допуска украински ракетни атаки в Донбас и други региони. 

Почти цяла Украйна е поставена в състояние на въздушна тревога, на фона на засилените руски бомбардировки. Над 30 души бяха убити при удари през последните три дни, а десетки са ранени. Според президента Володимир Зеленски целта на Русия е „да причини максимални щети на украинските градове“.

Най-малко трима души са били убити, а 15 са ранени при ракетна атака снощи по украинския град Днипро. Според Москва е бил поразен цех за производство на части и ремонт на балистични ракети "Точка-У" и реактивни снаряди за системи за залпов огън. Според управителя на Днепропетровска област Валентин Резниченко ракетите са ударили индустриална зона и намираща се наблизо оживена улица. 

Кадри в социалните мрежи показват гъст черен дим, който се издига от сгради и горящи коли след удара в Днипро. 

Според управителя на Днепропетровска област Валентин Резниченко ракетите са ударили индустриална зона и намираща се наблизо оживена улица. 

Спасителни екипи разчистваха отломки през целия вчерашен ден в издирване на оцелелите след нападението във Виница. По-рано руското министерство на отбраната заяви, че ударът с крилати ракети срещу Виница в четвъртък е бил насочен срещу сграда, в която служители от въоръжените сили на Украйна са се срещали с чуждестранни доставчици на оръжия. Украйна отрече да е била ударена военна цел и заяви, че при атаката е ударен културен център, използван от пенсионирани ветерани. В своето видео обръщение тази нощ украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че 4-ма души все още се издирват след нападението във Виница:

„Общо 200 души са потърсили помощ след атакта. За съжаление, четирима са в тежко състояние. На терен се прави всичко възможно, за да бъдат намерени четиримата изчезнали“

Украинските ракетни удари са унищожили повече от 30 руски военни логистични центъра през последните седмици и значително са намалили атакуващия потенциал на Русия, каза говорител на министерството на отбраната на Украйна. Украинският министър на отбраната съобщи вчера, че първите системи за залпов огън M270 са пристигнали в Украйна, без да уточнява страната, която ги е предоставила.

Русия е възобновила военните си операции в Донбас, по данни на украинските въоръжени сили. Междувременно донецките сепаратисти съобщиха за седем убити и 19 ранени цивилни при обстрел от украинска страна през последното денонощие.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу е инспектирал тази сутрин войските, участващи в т.нар. "специалната военна операция" в Украйна. Той е поръчал на армията да засили действията с цел украинските въоръжени сили да бъдат лишени от възможността да нанасят масирани ракетни удари по градове в Донбас и други региони.

Положителни сигнали за очакваното споразумение за износа на украинско зърно през Черно море пристигат и от Москва, и от Киев.

Споразумението за износ на украинско зърно няма да доведе до подновяване на преговорите между Русия и Украйна, каза руският депутат Леонид Слуцки. Високоставен източник от Киев потвърди, че Украйна се стреми да завърши в близките дни преговорите по споразумението с Русия, Турция и Обединените нации за установяване на безопасен коридор в Черно море за превоз на зърнени култури от Украйна.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българисти от 32 държави се събраха във ВТУ, за да се посветят за 3 седмици на езика и културата ни

Българисти от 32 държави от три континента се включиха в триседмичния семинар по български език и култура, който започна днес във Великотърновския университет.  88 са участниците в 47-ото издание на семинара във Велико Търново, чиято цел е утвърждаване на българистиката в чужбина. Сред участниците има както студенти и докторанти, така и..

публикувано на 15.07.24 в 16:22

Среща на президента Радев с представители на ПГ на ПП-ДБ преди връчването на втория мандат

Президентът Румен Радев се среща с представители на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България". В сградата на президентската институция пристигнаха съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, председателят на ПГ на ПП-ДБ Николай Денков, Надежда Йорданова, Божидар Божанов и Атанас Атанасов...

публикувано на 15.07.24 в 16:02

БАБХ възстановява профилактичната дезинфекция на граничните пунктове с Турция

Заради влошаване на епизоотичната обстановка от днес Агенцията по храните (БАБХ) възстановява профилактичната дезинфекция на граничните пунктове с Турция.  Дезинфекцията на превозните средства, влизащи в страната от Турция, беше спряна в началото на миналата година след поредица от скандали и след преценка, че няма риск от влизане на заразни..

публикувано на 15.07.24 в 15:58
Протести на служителите в АСП имаше и в края на миналата година.

Служители на Агенцията за социално подпомагане излизат на протест

Работещи от Агенцията за социално подпомагане излизат утре в 12:00 часа на едночасов протестен митинг пред сградата на социалното министерство. Акцията е организирана от Синдиката на административните служители "Подкрепа". Очаква се да се включат представители на дирекциите "Социално подпомагане" от цялата страна. Искането на работещите е за..

публикувано на 15.07.24 в 15:50
Пожар край Свиленград

Над 150 000 декара е изгорялата площ край Свиленград за 2 дни и половина

Около 150 000 декара е изгорялата площ – огромна площ, в рамките на 2 дни и половина . Това съобщи арх. Анастас Карчев, кмет на община Свиленград, в интервю пред БНР. "В момента гори в две направления - едното е с. Младиново и другото е към село Михалич. Към Лесово е овладян огънят и се наблюдава, там тлеят огнища и очакваме да не се прехвърлят..

публикувано на 15.07.24 в 15:43
Володимир Зеленски

Зеленски си поставя за цел да бъде готов за втората мирна среща на върха през ноември

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че си е поставил за цел да подготви всички елементи на мирния план, за да може Киев да свика през ноември втора международна среща на върха относно неговата визия за мир, съобщава Ройтерс. Украйна проведе първата среща на върха в Швейцария миналия месец, на която присъстваха представители на 92..

публикувано на 15.07.24 в 15:37

Инспекцията по труда в Плевен с проверки за условията на труд в горещите летни дни

Инспекцията по труда в Плевен продължава с проверките за условията на труд в горещите летни дни. Експертите констатират към момента, че работодателите се съобразяват с високите температури и предприемат различни мерки за нормално провеждане на трудовия   процес. Преустановява се работата в горещите часове, работодателите променят графика на..

публикувано на 15.07.24 в 15:14