Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НОИ с нови електронни услуги, дава детайлна информация за формиране плащанията за пенсионерите

Снимка: Ани Петрова

Националният осигурителен институт (НОИ) разработва нови електронни услуги. Една от тях ще дава детайлна информация как се формират сумите, изплащани на пенсионерите, включително начислени добавки или удръжки по запори. Това обяви пред "Хоризонт Марин Калчев" от НОИ:

"Когато се прави някакво удържане на суми, да се види какви удръжки има, защото хората много често бъркат. Той получава, да кажем, една сума от 100 лева, но той всъщност си получава 200 лева, от тях 100 лева или колкото е законоустановено, че максимално може да му се вземе, му се удържат по някакъв друг начин".

В новата електронна справка ще има и информация за прехвърляните от НОИ към Агенцията за социално подпомагане суми. Когато хората с увреждания ползват личен асистент, "добавката за чужда помощ" се прехвърля към социалните служби, за да бъде платена част от заплатата на асистента.

Новите електрони услуги ще могат да бъдат ползвани чрез персонален идентификационен код, издаван от НОИ. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Валентин Христов, кмет на Плевен

Още срещи между държава и местна власт ще решават проблема с обходен път на Плевен

Поредица от срещи, кръгла маса, депутатско питане отново поставиха в  центъра на общественото внимание в Плевен необходимостта от бързи  решения за изграждане на обходен път. Той трябва да облекчи натоварения  трафик в централната част на града след изграждането на Лот 3 от  автомагистрала „Хемус“. Ще се случи ли навреме и защо..

публикувано на 19.08.24 в 17:00

Пожарът в село Струпец отново се е разгорял

Отново се е разгорял пожарът в землището на врачанското село Струпец, където три дни горските служители се бориха с огън, обхванал над 800 дка гора. В момента на терен са 3 пожарни коли на Държавно горско стопанство Мездра и още една на противопожарната служба в Роман. Все още не е овладян пожарът в землището на село Арчар.

публикувано на 19.08.24 в 16:45
Костадин Костадинов

Костадин Костадинов: Имало е политически натиск върху Кожарева, не да махне, а да задържи Калин Стоянов

"Възраждане" ще отидат на среща с политическите партии в НС, но ако ПП-ДБ не са инициатори. Това обяви лидерът на партията Костадин Костадинов в интервю пред БНР. Той потвърди, че има нужда от такава среща, за да се търси решение и изход от създалата се ситуация, след като президентът Румен Радев върна проекто-кабинетът на Горица Грънчарова..

публикувано на 19.08.24 в 16:22
Президентът на Беларус Александър Лукашенко.

Лукашенко: Беларус повече няма да спира мигрантите, пътуващи към ЕС

Беларус повече няма да спира мигрантите, пътуващи към ЕС, каза президентът на страната Александър Лукашенко в интервю за руския държавен телевизионен канал „Россия 24“: "Вие (ЕС) ми сложихте "примка на врата" под формата на санкции и изисквате да защитя Европейския съюз от наплива на тези мигранти. Няма да е така. Нека си ходят където си..

публикувано на 19.08.24 в 16:16
Юрий Ушаков

Засега Москва не е готова да води мирни преговори с Украйна заради атаката на Киев срещу Курска област

Москва не е готова да води мирни преговори с Украйна засега предвид атаката на Киев срещу Курска област. Това заяви във видео изявление помощникът на руския президент Юрий Ушаков. Според Ушаков предложенията за мирни преговори, направени от президента Путин през юни, сега не са валидни, но не са отменени. "В този момент би било напълно..

публикувано на 19.08.24 в 16:11
Атанас Зафиров

И БСП подкрепя решението на президента да отхвърли кабинета "Кожарева"

БСП подкрепя решението на президента да отхвърли кабинета "Кожарева". Това заяви пред журналисти временно изпълняващият длъжността председател на партията Атанас Зафиров. Той отговори и на призива на ПП-ДБ за среща на парламентарно представени партии, без ДПС на Пеевски,   утре (вторник) в 12.00 часа, като поиска от тях първо да кажат "защо..

публикувано на 19.08.24 в 16:03
Румяна Коларова

Проф. Румяна Коларова: Оттук нататък президентът започва да плаща политическа цена

"Президентът има правомощието да наложи вето - това е един вид вето на предложението на номинираната за министър-председател Горица Грънчарова-Кожарева. Използването на вето е редно тогава, когато човекът, който го използва, има пред себе си вариант за изход от ситуацията, а не я блокира. Ние в момента явно сме в един вид политическа криза и от нея..

публикувано на 19.08.24 в 16:03