Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брекзит може да гарантира дълги опашки по британско-френските гранични пунктове

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дългите опашки по граничните пунктове между Великобритания и Франция може да се окажат нещо обичайно след Брекзит. Това съобщава вестник "Гардиън" по повод дипломатическия спор, който възникна между Лондон и Париж заради чакането от по няколко часа на британски туристи, искащи да се качат на ферибот от британското пристанище Дувър до Франция. 

Кандидатите за лидерския пост в британската консервативна партия побързаха да обвинят за закъсненията недостига на френски гранични служители. Бившият финансов министър Риши Сунак заяви, че французите "трябва да спрат да обвиняват Брекзит", а външният министър Лиз Тръс посочи, че е в контакт с френските си колеги, но също обвини за ситуацията "липсата на ресурси на границата". 

Дипломати, представители на френските власти и гранични служители обаче предупредиха, че опашките са резултат от граничните договорености след напускането на Великобритания на Европейския съюз. 

Новите изисквания са, че всички паспорти трябва да бъдат проверявани. По този повод френският транспортен министър Клемон Бон заяви, че "Франция не е отговорна за Брекзит".

В същото време лорд Рикетс - бивш британски посланик във Франция, каза, че закъсненията са неизбежен резултат, създаден от бюрокрацията след Брекзит. "Недостигът на френски гранични служители е краткосрочен, тактически проблем", посочи той. Дългосрочният сериозен проблем е, че Дувър не може да се справи с количеството преминаващи, допълва лорд Рикетс.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Хаосът на британското пристанище Дувър продължава

Хаосът на британското пристанище Дувър продължава, докато шофьорите на тежкотоварни камиони чакат да бъдат тествани за коронавирус, за да могат да преминат от другата страна на Ламанша, след като Франция отвори границата си, но постави условие за..

публикувано на 24.12.20 в 11:44

Ситуацията на Дувър-Кале се нормализира

Потокът от фериботи с товарни камиони от британското пристанище Дувър към Кале вече е напълно възстановен, въпреки че хиляди шофьори на тирове посрещнаха Коледа на Острова. Много активна помощ през последното денонощие оказва британската армия...

публикувано на 26.12.20 в 01:11

МВнР: Няма вече чакащи български камиони в Дувър

Няма вече чакащи български тирове в английския град Дувър , които бяха блокирани няколко дни там, съобщиха от  Министерството на външните работи. Българските шофьори са направили задължителните тестове за коронавирус, след което са напуснали..

публикувано на 27.12.20 в 10:55

Жители на село край Дувър против изграждането на огромен паркинг

Жители на село край Дувър започнаха битка срещу британското правителство да се откаже от плановете да превърне полета край техните градини в огромен паркинг за изчакващите митническите проверки заради Брекзит транспортни камиони. Жителите..

публикувано на 20.01.21 в 14:30
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Капитанов

Иван Капитанов е назначен за заместник-министър на земеделието

След като предложи на президента Румен Радев да освободи земеделския министър Кирил Вътев заради несправяне с работата, служебният премиер Димитър Главчев направи рокада и сред заместник министрите в агроведомството - съобщават от Министерския съвет...

публикувано на 16.04.24 в 18:57

Протест пред Съдебната палата в София под надслов "Кой спря съдебната реформа"

От инициативата "Правосъдие за всеки" организираха протест пред Съдебната палата в София под надслов "Кой спря съдебната реформа" и с искане за  отстраняването от длъжност на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов от поста, докато текат разследванията..

публикувано на 16.04.24 в 18:53
Сградата на Община Хасково

ЦИК предложи на президента да насрочи нов избор за общински съветници в Хасково

Президентът да насрочи нов избор за общински съветници в община Хасково, област Хасково, предлага в свое решение Централната избирателна комисия (ЦИК). Това съобщи БТА. В решението се посочва, че в ЦИК е постъпила преписка от Общинска избирателна..

публикувано на 16.04.24 в 18:49
Делян Пеевски

ДПС-Момчилград номинира Пеевски за водач на листата за област Кърджали

ДПС в Момчилград номинира Делян Пеевски за водач на партийната листа за област Кърджали за извънредните избори на 9 юни. Това стана на разширено заседание на общинската структура на Движението. Това са първите номинации за кандидат-депутати на ДПС...

публикувано на 16.04.24 в 18:47
Асен Василев

Василев заяви, че не познава Марин и Стефан Димитрови, нито Паскал

Бившият финансов министър Асен Василев заяви, че не познава обвинените в контрабанда Марин и Стефан Димитрови.  ДАНС: Коцев е запознал обвинения в контрабанда Стефан Димитров с директори на ОДМВР Василев уточни, че не познава и Никола Николов,..

публикувано на 16.04.24 в 18:43
Христо Гаджев

Комисията по отбрана в НС одобри предложението за по-високи заплати на военните

С пълно единодушие комисията по отбрана одобри на първо четене предложението в Закона за отбраната, което ще вдигне военните заплати с 30 процента от догодина. Между двете четения има и нови предложения на Министерството на отбраната. От 1450 лв...

публикувано на 16.04.24 в 18:38

Си Цзинпин: Китай и Германия трябва да работят заедно, за да инжектират повече стабилност и сила в света

Конфликтът между Русия и Украйна беше една от обсъжданите теми между германският канцлер Олаф Шолц и китайския президент Си Цзинпин. Със срещата им завърши тридневно посещение на Шолц в Китай, основен фокус на което бяха икономическите връзки между двете..

публикувано на 16.04.24 в 18:35