Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипърските турци ще получат 33 млн. евро за икономическа интеграция

Снимка: БГНЕС

Европейска помощ от над 33 млн. евро ще бъде предоставена на кипърско-турската общност през 2022 г., реши Европейската комисия с приемането в понеделник на годишната програма за действие. С нея ЕС цели да улесни повторното обединяване на Кипър чрез насърчаване на икономическата интеграция на острова и сближаването на двете разделени кипърски общности. 

Значително европейско финансиране се насочва тази година към производителите в северната част на острова на традиционното сирене халуми/хелим (както се нарича то в двете части на страната).

Целта е те да бъдат подпомогнати, за да изпълнят стандартите на ЕС, които се изискват след регистрацията на сиренето като европейски продукт със защитено наименование за произход.

Програмата за действие включва още проекти за зелена енергия, инвестиции в професионално образование, академични стипендии, съвместни действия между двете кипърски общности.

От 2006 г. досега Европейската комисия е предоставила над 650 млн. евро за подпомагане на кипърската турска общност.

По-голямо финансиране от Евросъюза поиска лидерът на кипърските турци Ерсин Татар в срещата си с еврокомисаря по сближаването и реформите Елиза Ферейра при нейното посещение в Кипър в началото на юли.

Според Татар кипърско-турската общност трябва да получи 30% от предоставяните на Кипър 1 млрд. евро от еврофондовете, тъй като досега тя е лишена от подкрепата, която заслужава.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Силно възстановяване на пазара на недвижими имоти в Кипър

Кипър отчита силно възстановяване на пазара на недвижими имоти през първото шестмесечие на тази година. Значителен ръст в продажбите и цените на жилищата, както и на строителните материали показват обявените статистически данни. Кипърците търсят..

публикувано на 25.07.22 в 08:13
Кипърски офшорни газови находища

Засилване значението на газовите находища на Кипър заради намаляваща зависимост на ЕС от руски газ

Стремежът на Европейския съюз да намали зависимостта от руския природен газ засилва стратегическото значение на газовите находищата в Кипър, заяви в понеделник енергийният министър на островната държава, предаде агенция Блумбърг. "Европа е добър..

публикувано на 25.07.22 в 13:41
Деца наблюдават хвърчила в небето, Корнос, Кипър, март 2022 г.

Нова социална програма в Кипър за семейства с ниски и средни доходи с малки деца

Нова програма за държавна субсидия за отглеждането на деца до 4-годишна възраст стартира в Кипър. Правителството отпуска 16 млн. евро годишно за подкрепа на семействата с ниски и средни доходи и осигуряване на равни възможности за обучение и развитие..

публикувано на 25.07.22 в 17:03
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дим се издига след израелския обстрел на селата в района на Набатия, Ливан, 23 септември 2024 г.

Израел отхвърли призивите за прекратяване на огъня с "Хизбула"

Израел отхвърли глобалните призиви за прекратяване на огъня с движението Хизбула, което засили страховете от всеобща регионална война. Израелските сили продължават с ударите си срещу Ливан, при които бяха убити стотици. От "Хизбула" потвърдиха, че..

публикувано на 27.09.24 в 07:32

Норвегия обяви за международно издирване Ринсон Йосе, основал фирма в България

Националната следствена служба на Норвегия е обявила за международно издирване 39-годишният Ринсон Йосе, основател на регистрираната в България фирма "Norta Global". Мъжът е с норвежко гражданство и е от индийски произход и е разследван във връзка с..

публикувано на 27.09.24 в 07:30

НС не прие промените в ПВУ, свързани с терените на "Мини Марица Изток"

Последното задесание юбилейния 50-и парламент снощи завърши със скандал. В последните часове преди да излязат във ваканция заради предизборната кампания - част от депутатите окупираха трибуната и противопоставиха на обсъждането на точка от дневния ред,..

публикувано на 27.09.24 в 07:27

Предизборната кампания започна

В полунощ на днешния 27 септември започна официалната предизборна кампания за предсрочните парламентарни избори, насрочени за 27 октомври. 19 партии, 9 коалиции и няколко независими кандидати за депутати се включват в официалната предизборна..

публикувано на 27.09.24 в 07:24
Снимката е илюстративна

Прокуратурата разследва има ли лекарска небрежност, причинила смъртта на бебе в Сливен

Окръжна прокуратура Сливен разследва случай на евентуална лекарска небрежност в частна гинекологична болница САГБАЛ "ЕВА", довела до смъртта на бебе в утробата на майката. За случая съобщиха адвокатите на 31-годишната родилка. Жената е била с..

публикувано на 27.09.24 в 07:19

Почина пианистката Марта Деянова

На 77-годишна възраст в Лондон почина голямата българска пианистка Марта Деянова, съобщи нейният син Мартин в социалната мрежа Facebook. Тя е възпитаничка на Българската държавна консерватория в класа на проф. Богомил Стършинов, усъвършенства..

публикувано на 27.09.24 в 04:27

Световните лидери ще опитат да намалят смъртните случаи, причинени от резистентни бактерии

Световните лидери се ангажираха с намаляване на смъртните случаи, причинени от микроби, които са устойчиви на лекарства, по време на заседанието по темата на 79-ото Общо събрание на ООН в Ню Йорк. Според изчисления антимикробната резистентност..

публикувано на 27.09.24 в 00:13