Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Алексиев: Ще работим за намаляване на толтаксите за българските превозвачи

Транспортният министър Христо Алексиев ( в центъра) проведе среща с представители на браншови организации в областта на автомобилните превози на пътници и товари - 4 август 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Толсистемата е неадекватна и недобре структурирана. До седмица ще излезем с конкретно предложение за таксуването на родните и транзитни превозвачи. Това заяви вицепремиерът и служебен министър на транспорта Христо Алексиев след срещата си днес с представители на транспортния сектор за търсене на решение на проблемите в бранша.

Алексиев съобщи, че с представителите на браншовите организации са коментирали как да гарантират икономическата стабилност на автомобилните превози на пътници и товари. Говорили са и за цените на горивата.

Бавното преминаване през граничните пунктове е друг проблем, който също допринася за увеличаване разходите на превозвачите, коментира вицепремиерът, като изтъкна, че по този въпрос също се търсят работещи решения. Логистиката в региона на Балканите е много скъпа поради дългия престой на камиони и излиза между 250 и 300 евро на ден. Всичко това се отразява на крайния потребител, каза още Алексиев.

Обсъдено е създаването на премерена методика за толтаксите, по примера на други държави в ЕС, така че браншът да бъде облекчен, без това да засяга твърде много приходите в бюджета от толсистемата.

Една от мерките, които браншът одобри и върху които ще се работи, е толтаксите за българските превозвачи да бъдат намалени за сметка на транзитните превози, обясни служебният министър на транспорта: "Смятаме, че с една методика, която се прилага и в Европа, можем да доведем до малко по-високо таксуване за транзитния трафик през България и по-ограниченото таксуване за родните превозвачи“.

Ако не се помогне на бизнеса, това ще доведе до повишаване на инфлацията, каза Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи: "Тук говорим за отстъпки под формата на изминати километри - такива, каквито са в цяла Европа. Преференциите са за всички, не са само за българските превозвачи, но са за тези, които работят на българския пазар", посочи Арабаджиев. 

Вицепремиерът и транспортен министър заяви още в началото на срещата, че диалогът с автомобилния бранш е възстановен. Той допълни, че предприемането на спешни мерки за постигане на устойчивост в сектора на автомобилните превози е една от важните стъпки за гарантиране на икономическата стабилност на страната.

"Проблемите на автомобилния бранш бяха пренебрегвани, което доведе до значително завишаване на транспортните разходи и директно се отрази върху цените на стоките и услугите в страната. В момента има множество кризи и сериозен ръст на инфлацията. Голяма част от тази инфлация е вътрешна и се генерира поради налагането на неправилни публични политики. Като служебно правителство ще се фокусираме върху първоизточника на всички тези кризи и с прилагането на определени мерки ръстът на инфлацията може да се доближи до европейския", посочи Христо Алексиев.

Служебният министър заяви още, че ще се обърне специално внимание на представена от бранша информация за нерегламентирани практики в структури към Министерството на транспорта и съобщенията.


По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на ювелирни магазини. Днес задържаха двама сърби, които са вероятните крадци на бижута и дори са част..

публикувано на 26.04.24 в 22:46

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година бяха събрани над 2200 лева, с които бяха закупени проходилки, инвалидни столове и други необходими..

публикувано на 26.04.24 в 22:38

Ердоган е отложил срещата си с Байдън

Турският президент Реджеп Ердоган е отложил срещата си в Белия дом с президента Джо Байдън, предвидена за 9 май. Това съобщиха запознат със ситуацията източник и турски официален представител, пожелал анонимност. Не е ясно какво е наложило отлагането, като се очаква скоро да бъде определена нова дата. Информацията съобщиха АФП и Ройтерс. Това..

публикувано на 26.04.24 в 22:25

МБАЛ-Пазарджик болница получи дарение от електрически болнични легла, шкафчета и консумативо

Пазарджишката многопрофилна болница получи 33 електрически болнични легла от фондация "АДРА-България".  Дарението е осигурено от държавната австрийска болница в Залцбург.  Болницата получи също нощни шкафчета, одеяла, възглавници и голямо количество медицински консумативи. Изпълнителният директор на "АДРА-България" Мариан Димитров каза:..

публикувано на 26.04.24 в 22:20
Маргарита Роблес, министър на отбраната на Испания

Испания потвърди, че ще изпрати ракети за "Пейтриът" на Украйна

Испания ще изпрати ракети за противовъздушни системи "Пейтриът" на Украйна, потвърди испанският министър на отбраната Маргарита Роблес. Тя участва в заседание на контактната група за защита на Украйна чрез видеоконферентна връзка, предаде АФП. "Паис": Испания ще достави ракети прехващачи "Пейтриът" на Украйна В изявление на испанското..

публикувано на 26.04.24 в 22:04

VRT: Белгия ще достави на Украйна Ф-16 още тази година

Белгия ще достави на Украйна изтребители Ф-16 още през тази година, а не през 2025-та, както бе обещала, твърди телевизионният канал VRT. Това съобщи агенция Ройтерс. Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна Освен Белгия, десетки изтребители за Киев обещаха Нидерландия, Дания и Норвегия...

публикувано на 26.04.24 в 21:59