Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Броят на жертвите на израелските бомбардировки в ивицата Газа се увеличи до 29

| обновено на 07.08.22 в 09:47
Ивицата Газа, бомбардировки
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на жертвите на израелските бомбардировки в ивицата Газа се увеличи до 29, сред тях и шест деца, предаде Франс Прес, като се позова на здравните власти на територията, контролирана от ислямистите от Хамас. Ранени при бомбардировките са над 200 палестинци. В нова информация се посочва, че 253 души в Газа са били ранени при новите атаки между Израел и палестинските радикални групировки в петък.

Операция в Газа ще продължи "колкото е необходимо", обяви в неделя израелският премиер Яир Лапид. Министърът на отбраната Бени Ганц добави, че силите на страната няма да спрат операцията срещу палестинския ислямски джихад, докато мирът не бъде възстановен.

Според израелски служители "Ислямски джихад" е изстрелял 580 ракети от 5 август насам, а системата за противоракетна отбрана "Железен купол" е прихванала 97% от всички ракети, изстреляни към израелски населени райони.

Израелската армия заяви, че през последните два дни са били неутрализирани военните ръководители на палестинската групировка "Ислямски джихад". Те са били елиминирани при ударите на армията, която бомбардира Газа, а  "Ислямски джихад" отвърна с ракетен обстрел.

Радикалната палестинска групировка "Ислямски джихад" потвърди , че неин старши командир е бил убит от израелски въздушен удар в ивицата Газа, предаде Ройтерс. От въоръженото крило на групировката заявиха, че скърбят за Халед Мансур, който е командир за  южната част Газа.

На фона на новата ескалация на насилието в ивицата Газа израелската армия съобщи, че  членове на палестинската групировка "Ислямски джихад"  си били арестувани през нощта от израелските сили за сигурност на Западния бряг.

При няколко акции общо около 20 заподозрени от групировката са били задържани на цялата територия на Западния бряг, се казва в изявление на израелската армия.

Междувременно лидерът на израелската опозиция Бенямин Нетаняху изрази в неделя подкрепата си за правителството и операцията на израелската армия в Газа. След като отказваше да участва в брифинги за сигурността на настоящия премиер Яир Лапид в продължение на една година по вътрешнополитически въпроси, Нетаняху най-накрая се срещна с лидера на правителството тази сутрин, според информация от офиса на Лапид.

Нетаняху, който беше свален от премиерския пост миналата година с помощта на партията на Лапид, каза в неделя, че е предложил на кабинета "някои съвети" относно конфликта "въз основа на неговия собствен опит".

Нови парламентарни избори в Израел са насрочени за 1 ноември.

Европейският съюз изрази тревога по повод новото напрежение в региона. Говорител на върховния външнополитически представител Жозеп Борел отправи призив към всички страни в конфликта за максимална сдържаност, за да са избегне нова ескалация.
Русия също заяви, че е "дълбоко разтревожена" и прикани и двете страни незабавно да установят трайно примирие.

Делегация на Египет се опитва да договори прекратяване на огъня.

Представител на "Ислямски джихад" заяви за "Ройтерс", че движението се е вслушало в посредниците, но споразумение все още не е постигнато.

Съветът за сигурност на ООН ще се събере утре във връзка с напрежението в ивицата Газа, което е най-сериозното възобновяване на конфликта от май 2021 г., когато загинаха над 200 палестинци и десетки израелци. съобщи агенция ТАСС, като се позова на свой източник в Съвета.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на ювелирни магазини. Днес задържаха двама сърби, които са вероятните крадци на бижута и дори са част..

публикувано на 26.04.24 в 22:46

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година бяха събрани над 2200 лева, с които бяха закупени проходилки, инвалидни столове и други необходими..

публикувано на 26.04.24 в 22:38

Ердоган е отложил срещата си с Байдън

Турският президент Реджеп Ердоган е отложил срещата си в Белия дом с президента Джо Байдън, предвидена за 9 май. Това съобщиха запознат със ситуацията източник и турски официален представител, пожелал анонимност. Не е ясно какво е наложило отлагането, като се очаква скоро да бъде определена нова дата. Информацията съобщиха АФП и Ройтерс. Това..

публикувано на 26.04.24 в 22:25

МБАЛ-Пазарджик болница получи дарение от електрически болнични легла, шкафчета и консумативо

Пазарджишката многопрофилна болница получи 33 електрически болнични легла от фондация "АДРА-България".  Дарението е осигурено от държавната австрийска болница в Залцбург.  Болницата получи също нощни шкафчета, одеяла, възглавници и голямо количество медицински консумативи. Изпълнителният директор на "АДРА-България" Мариан Димитров каза:..

публикувано на 26.04.24 в 22:20
Маргарита Роблес, министър на отбраната на Испания

Испания потвърди, че ще изпрати ракети за "Пейтриът" на Украйна

Испания ще изпрати ракети за противовъздушни системи "Пейтриът" на Украйна, потвърди испанският министър на отбраната Маргарита Роблес. Тя участва в заседание на контактната група за защита на Украйна чрез видеоконферентна връзка, предаде АФП. "Паис": Испания ще достави ракети прехващачи "Пейтриът" на Украйна В изявление на испанското..

публикувано на 26.04.24 в 22:04

VRT: Белгия ще достави на Украйна Ф-16 още тази година

Белгия ще достави на Украйна изтребители Ф-16 още през тази година, а не през 2025-та, както бе обещала, твърди телевизионният канал VRT. Това съобщи агенция Ройтерс. Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна Освен Белгия, десетки изтребители за Киев обещаха Нидерландия, Дания и Норвегия...

публикувано на 26.04.24 в 21:59