Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 866 000 чужденци са поискали пребиваване и работа в Испания през 2021 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испания съобщи, че миналата година в страната са подадени над 866 хиляди молби за пребиваване и работа от чужденци, което е рекорд за последното десетилетие.

За да бъдат обработени още 200 хиляди заявления, ще бъде увеличен с близо 300 души броят на работещите в миграционните служби, като с най-много нови кадри ще бъдат подсилени офисите в Мадрид, Барселона и Валенсия.

Целта е в по-кратки срокове да бъдат обработени документите и да бъдат взети решения по молбите за пребиваване. 

В края на юли правителството одобри промени в Регламента за чужденците с цел да бъде облекчено интегрирането им на трудовия пазар.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
село Айдемир

Заради недовършен ремонт на отводнителен канал дъждове заливат градини в село Айдемир

Заради недовършен ремонт на отводнителен канал дъждове заливат градини в силистренското село Айдемир. Има и компрометирани стени на къщи и стопански постройки. Парите са отпуснати с постановление на МС, но не е изплатена цялата сума на строителя и ремонтът е спрял. Милион и половина лева са били отпуснати от Междуведомствената комисия по..

публикувано на 09.08.24 в 14:31

Гърция търси помощ от ЕК за справяне с чумата при овцете и козите

Гърция търси помощ от Европейската комисия за справяне с чумата при овцете и козите. Няма нови положителни проби в близост до границата с България. В районите до българската граница продължават проверките на фермите с кози, но всички проби до сега са отрицателни, съобщават санитарните власти. Увеличават се случаите на заразени животни в..

публикувано на 09.08.24 в 14:10

Спад на високите нива на имиграция във Великобритания

Високите нива на имиграция във Великобритания спадат значително, след като ограниченията на визите допринесоха за рязък спад в броя на чуждестранните работници и студенти, кандидатстващи да дойдат в Обединеното кралство, показват нови данни на Министерството на   вътрешните работи. Броят на мигрантите и членовете на техните семейства,..

публикувано на 09.08.24 в 14:03
Д-р Бисера Котевска

Д-р Бисера Котевска: Децата не трябва да използват козметика под 13-годишна възраст

Д-р Бисера Котевска от болница "Токуда" свидетелства, че е паднала възрастта на децата, ползващи козметика .  "8-9 - годишни започват да си купуват различни козметични продукти. Гледат социалните мрежи. Основна тема на инфлуенсърите е как да се грижим за кожата си. Хубаво е да го правим, но това да става с правилните продукти,..

публикувано на 09.08.24 в 14:00
Антон Славчев

ПП-ДБ с 84 подписа за оставката на шефа на Антикорупционната комисия

"Продължаваме промяната" - "Демократична България" събраха 84 подписа за оставката на шефа на Антикорупционната комисия Антон Славчев, съобщи депутатът Лена Бориславова. От коалицията имат подкрепата и на "Възраждане", както и на депутатите от двете фракции на "Величие".  От ПП-ДБ очакват мнозинство за отстраняването на Антон Славчев, каза..

публикувано на 09.08.24 в 13:52
Карлес Пучдемон

Пучдемон се е завърнал в Белгия

Каталунският сепаратистки лидер Карлес Пучдемон е успял да избегне мащабното полицейско преследване. Той е напуснал Испания и се е завърнал в Белгия, заяви генералният секретар на неговата партия "Заедно за Каталуния" Жорди Турул. Пучдемон се появи вчера изненадващо в Барселона и произнесе реч в центъра на града, като веднага след това се укри отново...

публикувано на 09.08.24 в 13:50

50 000 животни в Шуменско - под засилен ветеринарен контрол

Мерки срещу разпространението на чумата при дребните преживни животни предприема Областната дирекция по безопасност на храните в Шумен.  32 огнища на заболяването са регистрирани в съседните Румъния и Гърция. На територията на България няма огнище на чумата. За първи път заболяването е регистрирано на Балканския полуостров през 2018 г., само едно..

публикувано на 09.08.24 в 13:00