Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски поиска ООН да гарантира сигурността на Запорожката АЕЦ

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш (вляво) и президентът на Украйна Володомир Зеленски в Лвов
Снимка: ЕПА/БГНЕС

ООН трябва да гарантира сигурността на Запорожската атомна електроцентрала, окупирана от руските сили. Това написа в канала си в социалната мрежа "Телеграм" украинският президент Володимир Зеленски след разговорите в Лвов с генералния секретар на организацията Антониу Гутериш и турския президент Реджеб Ердоган.

Зеленски определи като "шантаж" действията на Русия в Запорожката АЕЦ. И предупреди, че този умишлен терор може да има катастрофални последици за целия свят. Зеленски отново настоя за демилитаризация на зоната около най-голямата ядрена електроцентрала в Европа, както неотдавна предложи Гутериш. Но от Москва днес дойде категоричен отказ.

"Очакваме в най-скоро време да се състои съгласуваната още през юни инспекция на Международната агенция за атомна енергия. Експертите й трябва на място да се убедят в престъното поведение на киевския режим, който многократно е устройвал провокации", обясни заместник-говорителят на външното министерство Иван Нечаев.

Русия заплаши, че може да затвори ядрената централа заради обстрела на украинските сили. А украински официални лица обвиниха Москва, че планира да затвори централата, за да я откъсне от енергийната мрежа на Украйна и да я прехвърли към руската.

В Лвов, където се срещнаха Гутериш, Зеленски и Ердоган, вероятно са обсъдени и възможностите за постигане на примирие, но редица наблюдатели са скептични, че в обозримо бъдеще може да се стигне до среща между президентите на Украйна и Русия. За такава инициатива на Ердоган съобщават турски медии.

Генералният секретар на ООН планира утре да посети черноморското пристанище Одеса, където износът на зърно е възобновен съгласно споразумение с посредничеството на ООН. От Черноморск е отплавал още един кораб, превозващ украинско зърно. С него общият брой на корабите вече е 25.

Черноморският флот на Русия, базиран в анексирания Крим, е с нов командир, съобщи агенция РИА. Смяната идва след като през последните дни руски военни бази на полуострова бяха разтърсени от серия експлозии.

В хода на военните действия,украинските сили съобщиха, че са отбили руска атака в южния район Херсон, докато при руски обстрел в Харков, в северната част на страната, са били убити седем души, а 17 са били ранени.
20 цивилни загинаха, а още десетки бяха ранени при обстрел в Харковска и Донецка област късно снощи и днес.
Още един кораб с хранителни продукти отплава от украинското пристанище Черноморск. Гутериш заяви, че ще работи за увеличение на експорта до настъпването на зимата.
Реджеп Ердоган се ангажира да повдигне пред руския лидер Владимир Путин въпроса за размяна на военнопленниците. Володимир Зеленски обаче изключи преговори за мир, докато руснаците не напуснат окупираните украински земи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Велика сряда е - църквата отбелязва предаването на Иисус от Юда

За православните християни днес е Велика сряда - третият ден от Страстната седмица. На този ден църквата възпоменава предателството на Юда Искариотски, който предава Иисус Христос за 30 сребърника. Последната седмица на Великия пост църквата нарича Страстна седмица, защото тя е посветена на възпоменанията за последните дни от земния живот..

публикувано на 01.05.24 в 07:27

В Смолянска област няма регистрирани случаи на коклюш

В Смолянска област няма регистриран случай на коклюш, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Мими Кубатева. В 16 области в страната обаче продължава да расте броят на случаите на коклюш. Най-висока е заболяемостта при кърмачета – 24,8 промила. От здравната инспекция припомнят, че в настоящата ситуация на повишен риск от зараза с коклюш..

публикувано на 30.04.24 в 23:00

"Ротари клуб" - Монтана дарява 35 000 лева на семейства с репродуктивни проблеми

"Ротари клуб" - Монтана дарява 35 000 лева на семейства с репродуктивни проблеми. Парите бяха събрани на благотворителен бал. На благотворителния бал на "Ротари клуб"- Монтана са предложени на търг картини на известни художници, сред които Вълчан Петров, Стоимен Стоилов, Павел Митков, Галя Герганова, скулптура на Красимир Яков, както и картини на..

публикувано на 30.04.24 в 22:50

Двама души са задържани в село Първамайци заради големи количества марихуана

Окръжната прокуратура във Велико Търново привлече като обвиняеми мъж и жена за държане с цел разпространение на голямо количество марихуана. За единия наркодилърите държавното обвинение ще иска от съда мярка за неотклонение „Задържане под стража“. 30-годишен мъж и 29-годишна жена бяха задържани при зрелищна полицейска операция в..

публикувано на 30.04.24 в 22:38

Премиерът в Клисура: Гордост и достойнство

Клисура е гордост, достойнство, копнеж и ентусиазъм. Непоклатима решимост срещу несвободата, потисничеството и безправието. Това каза в словото си по повод 148 години от избухването на Априлското въстание служебният министър-председател Димитър Главчев. Той прие почетния строй на 61-ва Стрямска механизирана бригада на площад "20 април" в..

публикувано на 30.04.24 в 22:27
Риши Сунак

Мигрантите: Напрежението между Дъблин и Лондон остава високо

Министрите от ирландското правителство одобриха единодушно план за изготвяне на ново законодателство, което би преопределило Обединеното кралство като „сигурна страна“, в която могат да бъдат връщани търсещите убежище. Напрежението между Дъблин и Лондон остава високо във връзка с мигрантите. Планът беше внесен от министъра на правосъдието Хелън..

публикувано на 30.04.24 в 22:17
Майк Джонсън

Демократическата партия в САЩ няма да подкрепи вот за сваляне на председателя на Камарата на представителите

Конгресмените от Демократическата партия няма да подкрепят вот за сваляне от поста на председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън. Това обяви лидерът на демократическата фракция Хаким Джефрис, цитиран от агенция "Ройтерс". Заплаха за поста на Джонсън отправи крайнодясната Марджори Тейлър Грийн, след като председателят на..

публикувано на 30.04.24 в 22:13