Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След трагедията в Бургас - подробности и свидетелства на очевидци

Снимка: Даниела Костадинова

Двамата полицаи загинаха, след като полицейският им автомобил беше ударен рано сутринта от автобус с 48 нелегални мигранти при преследване, заедно с джипове на "Гранична полиция". Инцидентът стана на кръговото кръстовище на бул.“Трапезица“.

Очевидец разказа:

"Полицейките коли го гонеха, искаха да спрат автобуса. Той не спираше, не можа да вземе завоя на кръговото, съответно събори всички павилиони отпред, полицейските коли блъсна. Полицаите гонеха двама: единият избяга нататък, другият избяга в тунела, даже гърмяха с патрони. Единият го хванаха, другия избяга през тунела. Не знам дали са го хванали още".

Сириец с бежански статут беше задържан за участие в превоза на нелегалните мигранти от автобуса. По-късно в Първомай беше задържан друг сириец с бежански статут, който по непотвърдена информация е шофирал превозното средство.

Автобусът е на хасковска фирма, бракуван, а собственикът му, който го е дал на двамата сирийци, е задържан.

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев заяви в Бургас, че отговорност за случилото се носи и "Гранична полиция" и очаква оставката на Деян Моллов, бившият директор на "Гранична полиция", който бе понижен преди дни с ресор "Охрана на границата":  "Аз лично не мога да си обясня при такова насищане с личен състав по границата как се допускат такива големи групи мигранти да стигат във вътрешността на страната. Както виждате, тук са стигнали до сърцето на Бургас. Подобна ситуация аз лично няма да толерирам".

Министър Демерджиев призна, че мигрантският натиск е увеличен в пъти и увери, че се предприемат действия по възпирането му, а министерството на отбраната обяви, че увеличава помощта за охрана на границата. От 27 август Сухопътните войски ще увеличат поетапно участието си с повече от 300 военнослужещи с необходимата техника.

Областният управител на Бургас Мария Нейкова обяви утрешния 26 август, за ден на траур в цялата област в памет на двамата полицейски служители.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Европейски дипломати са притеснени от посещенията на Виктор Орбан в Русия, Украйна и Китай

В европейските столици расте безпокойството от ролята на умиротворител, която унгарският премиер Виктор Орбан си приписва при посещенията си в Русия, Украйна и Китай. Делегацията на една неназована страна членка на ЕС е поискала въпросът да бъде обсъден в сряда на редовната среща на Комитета на постоянните представители. На 1 юли Унгария пое за 6 месеца..

публикувано на 09.07.24 в 03:38
Риши Сунак след загубата на изборите през юли 2024 г.

Британските консерватори организират кабинет в сянка

В Обединеното кралство Консервативната партия, която загуби общите избори, започна да съставя правителство в сянка, в което обаче няма да остане досегашният министър на външните работи Дейвид Камерън. Лорд Камерън подаде оставка от предната скамейка на Риши Сунак и сега мястото му ще заеме Андрю Мичъл. Освен това, въпреки че запази депутатското си място..

публикувано на 09.07.24 в 03:25

Изгоря сградата на бившия селскостопански техникум в Кърджали

Пожар изпепели сградата на бившия селскостопански техникум в Кърджали. Огънят е възникнал малко след 22 часа. Според слушатели пламъците се виждали от километри.  Сградата на старото училище се намира в промишлена зона, близо до една от входните пътни артерии на града. От години тя е необитаема, а дворът е обрасъл с буйна растителност.  В потушаването..

публикувано на 09.07.24 в 02:46
Снимката е илюстративна, архив.

Товарен влак предизвика пожар с три огнища на Подбалканската линия

Товарен влак предизвика пожар с три огнища на Подбалканската линия. Стихията вече е овладяна. Фронтът на пожара беше много голям - от Сопот през Столетово до землището на селата Розино и Христо Даново. Осем екипа на пожарните служби от областта в продължение на часове се бориха с огнената стихия, включиха се и доброволци, на място бяха докарани и..

публикувано на 08.07.24 в 20:58

Европейската служба за външна дейност с изявление по повод руските атаки в Украйна

"Целенасочените атаки срещу цивилни хора и обекти, които не представляват военна цел, биха могли да представляват военни престъпления и да бъдат причислени към престъпленията срещу човечеството", се казва в изявление на говорителя на Европейската служба за външна дейност по повод руските атаки срещу детска болница и родилно отделение в Киев и градовете..

публикувано на 08.07.24 в 20:54

Протест в памет на Ани и Явор, които загинаха на столичния бул. "Сливница"

Мирно шествие на близки и приятели на деца, загинали на пътя, се проведе тази вечер на столичния булевард "Сливница". Протестът е организиран от родителите на Ани и Явор, които бяха блъснати на пешеходна пътека там през май миналата година. Протест срещу присъдата за смъртта на Ани и Явор Поводът е постановената миналата седмица присъда от..

публикувано на 08.07.24 в 20:31

Повдигнаха обвинение на шофьора без книжка, причинил катастрофа с 2 жертви край с. Кесарево

Окръжната прокуратура във Велико Търново повдигна обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на 17-годишния неправоспособен шофьор, който днес участва в катастрофата, при която на място загинаха таксиметров водач и неговият брат. Инцидентът стана на главния път София – Варна при разклона за стражишкото село Кесарево. ПТП с две жертви..

публикувано на 08.07.24 в 19:53