Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Енергоатом" предупреди за висок риск от изтичане на радиация от АЕЦ "Запорожие" след руски обстрел

| обновено на 28.08.22 в 09:35
АЕЦ "Запорожие"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинската държавна компания "Енергоатом" предупреди за изключително висок риск от изтичане на радиация от Запорожската атомна електроцентрала заради руските артилерийски обстрел.

Русия продължава да обвинява украинските сили за обстрела на централата. Русия е изпратила писмо до членовете на Съвета за сигурност на ООН, в което прилага доказателства за обстрел на Запорожката атомна електроцентрала, извършен на 25 август от украинските сили. Според руското министерство на отбраната, през последните дни са извършени украински атаки с дронове, тежка артилерия и реактивни системи за залпов огън.

Властите в Запорожка област са готови за всякакво развитие на обстановката около Запорожката атомна електроцентрала, като е разработен и план за евакуация на населението при необходимост, заяви ръководителят на назначената от Москва областна администрация Евгений Балицки.

Международната агенция за атомна енергия е утвърдила списъка с експерти, които се очаква да пристигнат в атомната електроцентрала идната седмица, пише "Ню Йорк таймс". В делегацията ще бъде генералният директор на агенцията Рафаел Гроси и още 13 представители предимно на неутрални страни, като няма да бъдат включени специалисти от Великобритания и Съединените щати.

Великобритания обяви, че ще дари шест подводни дрона на Украйна, за да ѝ помогне да неутрализира руските мини край бреговете си. Десетки членове на украинския флот ще бъдат обучени да използват дроновете през следващите няколко месеца, като обучението на първите от тях вече е започнало.

Пентагонът е разширил използването на морски транспорт за доставки на оръжия за Киев през пролетта, коментира "Вашингтон поуст". Според изданието това е знак, че Вашингтон очаква засилване на конфликта в Украйна и че той може "да продължи месеци наред и даже години".

През изминалата нощ руските сили са обстрелвали Краматорск, Славянск, Запорожие и Никопол. Нанесени са щети на жилищни сгради, няма информация за пострадали. Един човек е загинал и двама са били ранени при руските атаки в Харковска област през последното денонощие. В събота под обстрел са попаднали няколко населени места в Николаевска област.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сигнали за незаконен добив на инертни материали в защитена зона в Дунава

Жители на свищовското село Вардим сигнализираха за всекидневна незаконна дейност за добив на инертни материали в защитената зона на едноименния остров в Дунава. Регионалната екологична инспекция във Велико Търново неколкократно е правила проверки и е санкционирала великотърновската фирма за нарушения на Закона за биологичното разнообразие. Във..

публикувано на 17.07.24 в 21:34

От утре започва реконструкция на част от столичната ул. "Опълченска"

В четвъртък, 18 юли, започва първият етап от цялостната реконструкция на ул. "Опълченска" от кръстовището с бул. "Сливница" до бул. "Тодор Александров", съобщиха от Столичната община. Във връзка с ремонта се въвеждат промени в организацията на движение, които ще важат до 14 септември. Движението ще се осъществява само в едното платно. Променя се..

публикувано на 17.07.24 в 21:21

Регионалният министър призова строителния бранш да се включи в борбата с пожарите с тежка техника

Министърът на регионалното развитие инж. Виолета Коритарова призова строителния бранш с тежка техника да се включи в борбата с пожарите в различните региони на страната.  Всички структури в състава на министерството също са в готовност за реакция. Цялата техника на държавното дружество "Автомагистрали" ще се включи в спасителните дейности...

публикувано на 17.07.24 в 21:04
Служебният премиер Димитър Главчев в МС.

МС: "Български пощи" ще обменят безплатно до 10 хил. лв. на ден след влизане в еврозоната

"Български пощи" ще могат да обменят безплатно до 10 хиляди лева на ден след влизането на България в еврозоната. Служебното правителство възложи на държавното дружество да извършва услугата. Дружеството ще обменя безплатно банкноти и монети от левове в евро по официалния валутен курс в размер до 1000 лв. на ден на човек. За суми от 1000 до 10 000 лв...

публикувано на 17.07.24 в 20:48
Снимката е илюстративна.

Квалифициран електронен подпис може да се получи вече по куриер до адрес

От днес може да се получи Квалифициран електронен подпис по куриер до адрес. Услугата е без аналог у нас и в Европа и е възможна чрез Борика. До момента беше задължително явяване в офис, а вече идентификацията може да стане онлайн. Става въпрос за подписа на хардуерен носител като клиентът получава флашката до посочен адрес. Новата услуга става възможна..

публикувано на 17.07.24 в 20:31
Доц. Григор Сарийски

Доц. Григор Сарийски: Има основания да се смята, че Ивелин Михайлов се занимава с банкова дейност без лиценз

Според икономиста доц. Григор Сарийски има основания да се смята, че идеологът на партия "Величие" Ивелин Михайлов се занимава с банкова дейност без лиценз, събирайки заеми от различни хора във връзка с изградения в село Неофит Рилски комплекс "Исторически парк" и така е ощетил бюджета: "По-големият проблем не е толкова, че са ощетявани държавни..

публикувано на 17.07.24 в 20:14
Снимката е илюстративна.

Две от трите огнища на новия пожар в Старозагорско са овладени

Движението на влакове между село Михайлово и Стара Загора продължава да бъде спряно заради разразилия се по-рано пожар по протежението на железопътната линия. Няма опасност за населените места в близост.  Пожар между Калояновец, Арнаутито и Михайлово спря придвижването на влакове Екипи на пожарната гасят запалили се сухи треви и храсти на фронт..

публикувано на 17.07.24 в 19:52