Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС прекратява споразумение, улесняващо туристическите визи за руснаци

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз планира да прекрати споразумение, което улеснява руските граждани да кандидатстват за туристически визи, каза дипломат, пожелал анонимност.

"Не можем да продължим визовата политика, както беше досега", каза той, цитиран от Франс прес, преди срещата на външните министри на ЕС в Прага, посветена на руската инвазия в Украйна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Родопският драматичен театър - домакин на фестивала "Талантите на Смолян"

Родопският драматичен театър "Николай Хайтов" е домакин на фестивала "Талантите на Смолян", който започва в 10:00 часа. Организатори са община Смолян, Превантивно-информационният център по наркотични вещества и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Фестивалът няма конкурсен характер, а целта..

публикувано на 27.04.24 в 10:08

Засякоха 22 китайски военни самолета в Тайванския проток

Тайван е засякъл в Тайванския проток 22 военни самолета на Китай, съобщи министерството на отбраната в Тайпе. Самолетите са навлезли в тайванското въздушно пространство. Ройтерс отбелязва, че нарушението е засечено ден след като завърши тридневното посещение на американския държавен секретар Антъни Блинкън в Китай. По време на визатата..

публикувано на 27.04.24 в 09:59
Густав Гресел

Густав Гресел: Украйна трябва да остане в отбрана до 2026-а

След забавяне от половин година, във вторник американският Конгрес одобри окончателно отпускането на военна помощ за Украйна. Президентът Джо Байдън веднага подписа закона, а Пентагонът изпрати на Киев оръжие за 1 милиард долара. Вчера министърът на отбраната Лойд Остин обяви най-мащабният пакет от оръжейни поръчки за украинската армия – още 6..

публикувано на 27.04.24 в 09:55

Щефани Бабст за помощта за Украйна: Можем да продължим напред само с "коалиция на желаещите"

Американският Конгрес най-накрая деблокира 61 милиарда долара помощ за Украйна. В Европа се чуха въздишки на облекчение. В столиците на Стария континент разтревожените политици месеци наред четяха тайнствени подробности от процедурата по гласуването в Конгреса. "Но те не бива да скръстват ръце", предупреждава Щефани Бабст, бивш ръководител на екипа..

публикувано на 27.04.24 в 09:52

Военни унищожиха невзривен боеприпас в столичен квартал

Военнослужещи от Сухопътните войски са унищожили невзривен боеприпас, открит вчера в столичния квартал "Възраждане", съобщиха от Министерството на отбраната. Става дума за силно корозирала авиобомба. Дейностите по унищожаването й са били извършени на учебния център "Сливница" при стриктно спазване на мерките за безопасност.

публикувано на 27.04.24 в 09:51

Малки лазарки на гости на БНР

Малки лазарки гостуваха на БНР. Момичетата от Детски танцов състав "Шопчета" при 133 СУ "А. С. Пушкин в София с ръководител и учител Илия Петков, които съхраняват българските традиции, изпълниха две песни - "Вилай мома, Лазаре" и  "Играли са куклици в студиото на програма "Хоризонт" и предаването "Закуска на тревата". В народната..

публикувано на 27.04.24 в 09:38

Започва традиционният празник за Лазаровден и Цветница в Ловеч

Майстори занаятчии, цветари и производители, както и фолклорни изпълнители от цялата страна ще се съберат днес в Ловеч, където ще бъде открит традиционният пролетен празник за Лазаровден и Цветница. Тази година празникът ще се проведе на три площада в града. В стария квартал "Вароша" близо 40 майстори ще демонстрират традиционни български..

публикувано на 27.04.24 в 09:30