Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски не планира преговори с Путин

Володимир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в интервю за Си Ен Ен, че засега не планира преговори с руския президент Владимир Путин. Главната цел в момента е да си върнем всички територии, допълни Зеленски на фона на успешно контранастъпление на украинската армия.

Киев обвини руските войски и за атака на Харковската топлоцентрала.

Руски атаки по енергийната инфраструктура са оставили без ток огромни части на Източна и Централна Украйна, съобщи президентът на страната. По думите на Володимир Зеленски, "затъмнението" е пълно в Харковска и Донецка област и частично - в Сумска, Запорожка и Днепропетровска. Според руски източници в Донецк няма проблеми с тока.

По-рано работата на Запорожката АЕЦ беше спряна като предпазна мярка заради продължаващите бойни действия.

Окупирането на централата от руските войски е причината сигурността ѝ да бъде изложена на риск, е казал френският президент Еманюел Макрон в телефонен разговор с руския държавен глава Владимир Путин, който от своя страна е обвинил Киев за редовните нападения в района. Според Кремъл Путин е призовал за „неполитизирано взаимодействие“ по въпроса с участието на Международната агенция за атомна енергия.

Огнеборци гасят пожар след ракетен удар в Харков, 11 септември 2022 г./ЕПА/БГНЕС

В поредното си видеообръщение украинският президент отбеляза, че са изминали 200 дни от началото на руската агресия срещу страната му. Володимир Зеленски изказа благодарност на военнослужещите:

"Днес вашите действия на север, юг и изток се виждат и забелязват от всички. Светът е във възторг, а врагът е обзет от паника. Украйна се гордее с вас, вярва във вас, моли се за вас и ви очаква. Пътят към победата не е лесен, но ние сме уверени, че той е по силите ви. Вие ще достигнете нашата граница, във всички райони. Ще видите нашите гранични бразди и вражеските гърбове. Ще видите как сияят очите на нашите хора и петите на окупаторите. Те ще нарекат това жестове на добра воля. Ние ще наречем това победа".

Зеленски потвърди, че в рамките на контраофанзивата е превзет стратегическият източен град Изюм, както и Балаклия и Купянск. Военното командване обяви, че са освободени 3000 квадратни километра от началото на настъплението край Херсон и Харков. 

Според руската страна нейните силови структури са предотвратили терористични актове в Херсонска област. Съобщава се и за мощни взривове в Херсон, а също, че в хода на т.н. "специална военна операция" са взети под контрол приазовската част на Запорожка област и цялата Херсонска област с големите храдове Херсон, Мелитопол и Бердянск. РИА Новости пише, че и двата региона, в които са сформирани нови администрации, са изразили желание да влязат в състава на Русия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Джаз концерт на "Шивачите на истории" в кино Кабана в София

В столичната градинка кино Кабана се очакват доста любители на джаза тази вечер на концерт в градинката пред НДК, съобщи Маргарита Борисова пред БНР. Музикалното събитие е от цикъла Джазфест 2 в столицата. "Цикълът Джаз 2 стартира с концерт на триото на Димитър Горчаков, пиано, Росен Захариев – Роко, тромпет, и Васил Вътев ударни. Те се наричат..

публикувано на 15.07.24 в 17:26

В Плевен отбелязват 40 години от откриването на галерия "Колекция Светлин Русев"

В Плевен отбелязват 40 години от откриването на галерия Дарение "Колекция Светлин Русев".  През 1984 г. акад. Светлин Русев подари на родния си град Плевен над 400 произведения на изкуството - живопис и скулптура, икони от личната си колекция. Община Плевен предостави за това изключително дарение уникалната сграда на бившата градска баня,..

публикувано на 15.07.24 в 17:02
Николай Денков  и президентът Румен Радев.

Кога ще бъде връчен вторият мандат? ПП-ДБ искат отлагане, предлагат декларация

От "Продължаваме промяната – Демократична България" поискаха от президента да забави връчването на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство, който коалицията трябва да получи. Среща на президента с представители на ПП-ДБ преди връчването на втория мандат От ПП-ДБ ще търсят широка политическа подкрепа в 50-ото Народно събрание..

публикувано на 15.07.24 в 16:56

ЕИФ е инвестирал в България 782 млн. евро през 2023 г.

782 млн. евро са инвестирани в България от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) миналата година. Това отрежда страната ни на второ място по кохезионни инвестиции от фонда, като пред нас е Румъния с над 2 млрд. евро, сочи доклад на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Групата на Европейската инвестиционна банка, в която е и инвестиционният..

публикувано на 15.07.24 в 16:48
Снимката е илюстративна.

25-годишен мъж се удави в микроязовир край пазарджишкото село Ветрен

25-годишен мъж се е удавил в микроязовир край пазарджишкото село Ветрен. В откриването на тялото са се включили водолази. Трагичният инцидент е станал вчера, съобщиха от полицията. Група младежи решили да се изкъпят в неохраняемия язовир, но неочаквано единият от тях потънал и изчезнал във водите.  На място пристигнали екипи от полицаи и..

публикувано на 15.07.24 в 16:38

Станислав Анастасов: В ДПС няма конфликт Пеевски - Доган, а срещу деребеите

Няма конфликт Пеевски – Доган, има конфликт Пеевски и деребеите. Четирима са тези, които са се възползвали от ДПС и имат скрит бизнес. Това са Джевдет Чакъров, Рамадан Аталай, Илхан Кючук и Джейхан Ибрямов. Това заяви в интервю пред БНР зам.-председателят на ДПС Станислав Анастасов. Той също е въвлечен във вътрешния скандал в..

публикувано на 15.07.24 в 16:28
Проф. Иван Костов

Дългогодишният директор на "Майчин дом" проф. Иван Костов с мандат за още 3 години

Дългогодишният директор на "Майчин дом" проф. Иван Костов ще управлява лечебното заведение с мандат за още 3 години. Това показват окончателните резултати от конкурса за ръководител на държавната акушеро-гинекологична болница. Според информацията от проведената процедура Костов е бил единственият кандидат за ръководния пост и успешно е преминал..

публикувано на 15.07.24 в 16:28