Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фон дер Лайен предложи мерки срещу ръста на цените на енергията

Годишна реч за състоянието на Съюза на Урсула фон дер Лайен, 14 септември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

ЕС може да събере над 140 млрд. евро от свръхпечалбите на компаниите, произвеждащи евтин ток и от тези, които добиват изкопаеми горива в полза на най-засегнатите от високите цени на енергията. Това каза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в годишната си реч за състоянието на Съюза, която произнесе в Европейския парламент в Страсбург.

В резултат на манипулациите от страна на Русия на газовия пазар, той вече не функционира, а цените на енергията в ЕС се повишиха 10 пъти в сравнение с периода преди пандемията, каза Фон дер Лайен. Като една от основните мерки за справяне с проблема тя посочи пренасочването на огромните печалби на компаниите, произвеждащи евтин ток:

"Тези компании имат приходи, които никога не отчитат. Не ме разбирайте погрешно - при нашата пазарна социална икономика, печалбите са нещо добро, Но в тези времена е погрешно да се получават рекордно високи печалби чрез възползване от войната и на гърба на нашите потребители. В тези времена печалбите трябва да се канализират и насочат към тези, които се нуждаят най-много от тях".

Фон дер Лайен отново се върна към идеята за таван на цените на газа, която силно разделя страните-членки, като я разшири в посока на всички доставчици на синьо гориво в ЕС:

"Затова със страните-членки ще подготвим редица мерки, за да вземем предвид специфичния характер на нашите отношения с доставчиците ни - от ненадеждни като Русия до надеждни като нашите приятели от Норвегия, например. Споразумях се с премиера на Норвегия да създадем работна група, така че екипите да работят за тази цел - да видим как можем да свалим цените на газа по разумен начин".

В присъствието на Олена Зеленска като почетен гост, фон дер Лайен заяви, че Украйна и ЕС могат да спечелят войната срещу Русия. Тя бе категорична, че подкрепата за Украйна ще продължи, а санкциите срещу Русия ще останат и определи тяхното действие така:

"Руският финансов сектор е на доизживяване. Орязахме 3/4 от руския банков сектор от международните пазари. Почти 1000 международни компании напуснаха Русия и производството на автомобили спадна със 75 на сто в сравнение с миналата година. "Аерофлот" заземява самолети, защото няма повече резервни части. Руската военна индустрия взема чипове от миялни машини и хладилници, за да ремонтира военния си хардуер, тъй като там вече няма полупроводници. Руската индустрия е разбита на пух и прах".

"При необходимия кураж и необходимата солидарност Путин ще претърпи поражение и Украйна и ЕС ще спечелят", подчерта тя.

Фон дер Лайен съобщи, че днес ще замине за Киев, за да обсъди с президента Володимир Зеленски идеята за достъп на Укранйа до Общия пазар и включването на страната към роуминга на ЕС.

Олена Зеленска (ляво) и Роберта Мецола, председател на Европейския парламент, в Страсбург, 14 септември 2022 г./ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пожар в граничната с Гърция планина Славянка

Пожарът в граничната планина Славянка отново е достигнал до границата с България

Пожарът в граничната планина Славянка   отново е достигнал до границата с България. По информация на нашите огнеборци, които цяла седмица са на място, гръцките им колеги отново са преустановили гасенето по въздуха заради по-рискови пожари в южната ни съседка. В очакване на огъня десетки български пожарникари, военни и горски служители са..

публикувано на 26.07.24 в 21:22
Су-27

Нов инцидент между руски и самолети на НАТО над Черно море

За нов инцидент между руски и самолети на НАТО над Черно море, съобщават световните агенции. Руски изтребител Су-27 е бил вдигнат по тревога по-рано днес, твърдят от министерството на отбраната в Москва. Той е ескортирал британски самолет Ар Си-135 и два изтребителя "Тайфун" на британските военновъздушни сили над акваторията на Черно море,..

публикувано на 26.07.24 в 20:44
Временна парламентарна комисия

Комисията за "Историческия парк" изслушва бившия собственик и управител на основната фирма строител

Временната парламентарна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства на данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов и изградения комплекс "Исторически парк" изслушва бившия собственик и управител на основната фирма строител, както и инвеститор в проекта - Йоан Йорданов. Йорданов обясни на депутатите, че..

публикувано на 26.07.24 в 20:31
Главният архитект на София Здравко Здравков подаде оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка. Затова съобщи кметът на София Васил Терзиев в официалния си профил във Фейсбук. "Днес приех оставката на арх. Здравко Здравков като главен архитект на Столична община", посочи още Терзиев, като същевременно благодари на Здравков за времето, което е посветил на София. В..

публикувано на 26.07.24 в 20:14

КРИБ приветства решението на НС за компенсации на небитовите потребители на електроенергия

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) изразява своето удовлетворение от приетото днес в Народното събрание Решение, с което се възложи на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите потребители на електрическа енергия, съобщават от пресцентъра на бизнес асоциацията. НС: До..

публикувано на 26.07.24 в 19:58

Огнеборци гасят пожар край Монтана

Огнеборци гасят пожар край Монтана. Горят сухи треви и храсти в източната част на планина "Пъстрина". Няма опасност за населението. Сигналът за пожара е подаден днес след обяд. Горят сухи треви и храсти на планината "Пъстрина" в района на Бойчиновци и Липен. На място са изпратени четири екипа на пожарната в Монтана. Огънят е в района на..

публикувано на 26.07.24 в 19:52
Народно събрание

НС одобри над 194 млн. лв. за оборудване на два многофункционални модулни патрулни кораба

С пълно единодушие Народното събрание одобри разход от над 194 милиона лева с ДДС за оборудване на двата многофункционални модулни патрулни кораба от типа лека фрегата за Военноморските сили. Средствата са разпределени разсрочено за срок от пет години, като за тази година ще се отпуснат 32 милиона лева. Те са в рамките на разписаните..

публикувано на 26.07.24 в 19:40