Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само едно е незаетото учителско място в Кюстендилския регион

Снимка: БГНЕС

В училищата в Кюстендилско има само едно незаето учителско място - за преподавател по математика и информатика, каза за БНР началникът на Регионалния инспекторат по образованието (РУО) Мая Стойчева.

В 10 училища е обявен конкурс за нови директори, процедурата обаче беше спряна от МОН, затова постовете са заети от временно изпълняващи длъжността. Във всички училищата имат готовност да новата учебната година, няма закрити паралелки.

Свободното място за учител по математика и информатика е за училището в с. Трекляно, където са записани 37 деца от първи до седми клас в смесени паралелки, като учителите пътуват всеки ден от Кюстендил, а пътните им разноски се поемат от Общината.

До началото на септември обявените в РУО и в Бюрото по труда бяха около 30:

"За Трекляно – за там сега ще търсим учител по математика информатика, но още не е станала процедурата. Няма друго място, където да не са назначили човек, даже има такива, които искат да бъдат назначени, но няма къде да бъдат назначени", обясни началникът на РУО Мая Стойчева:

Същевременно учителите в няколко училища в Дупница и в общината призоваха родителите да се включат в кампанията "за най-нежен букет" - "не от живи цветя, а от доброта, съпричастност и подкрепа", като дарят средствата за букета, купуван за 15 септември, за бедстващите в наводнените села в Карловско. В двора на училищата ще бъдат поставени кутии, в които да се пускат даренията.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бялото братство започна изграждането на лагера си на Седемте рилски езера

Бялото братство започна изграждането на лагера си при Рибното езеро в Рила - група от около 30 последователи на Петър Дънов вече са на терена. Духовната школа на Братството ще бъде открита на 1 август, а кулминацията е на 19 август, когато хиляди изпълняват ритуала - танца Паневритмия на молитвения хълм. Според издаденото разрешително..

публикувано на 21.07.24 в 12:58

Невролог припомня да не се допуска шофиране след употреба на наркотици

Непосредствено след вдишване на райски газ могат да се появят нарушения на паметта, халюцинации, дори да се стигне до загуба на съзнание. Затова не бива да се допуска шофиране след употреба на този рекреационен наркотик, каза в интервю за "Хоризонт" неврологът от Александровската болница проф. Теодора Чамова. Тя припомни, че през лятото се засилва..

публикувано на 21.07.24 в 12:51

Обир на магазин в столичния кв. "Дървеница"

Обир е извършен рано тази сутрин в магазин в столичния квартал "Дървеница". По първоначална информация инцидентът е станал около 5 часа сутринта. Малко след това екипи на СДВР са задържали единият от крадците. Обраният магазин е денонощен. Полицията издирва и другите участници в обира. По информация на БНР от вътрешното..

публикувано на 21.07.24 в 12:28
Вътрешният министър Калин Стоянов и премиерът Димитър Главчев.

Шесто денонощие продължава борбата с пожара в община Болярово

Шесто денонощие продължава борбата с пожара в ямболската община Болярово. Властите уверяват, че близо до населени места няма активни огнища. В опустошеното от огнената стихия странджанско село Воден отново пристигна премиерът Димитър Главчев, който увери, че  още днес ще бъдат монтирани част от контейнерите, в които временно ще живеят хората,..

публикувано на 21.07.24 в 12:23
Деница Сачева

Деница Сачева: Това трябва да са последните предсрочни избори

"Още при провала на първия мандат казахме, че в предстоящата предизборна кампания всички политически партии трябва да са наясно, че влизат не с идеята какво не може да се направи и кой срещу кого е, а какво, как и с кого реално може да се направи . Това трябва да бъдат категорично последните предсрочни парламентарни избори ." Това заяви..

публикувано на 21.07.24 в 12:09

Пожар гори в Гърция до границата с България

Служители на държавните горски стопанства от Катунци и Гоце Делчев от рано сутринта са в граничната зона на планината Славянка, където от вчера на гръцка територия бушува пожар. Усилията са насочени към разчистване на зоната от треви и ниска растителност, както и направата на просеки , ако огънят прехвърли и на наша територия, каза пред..

публикувано на 21.07.24 в 11:53
Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен с американския президент Джо Байдън.

Фон дер Лайен: ЕС и САЩ са изправени пред общи предизвикателства

ЕС и САЩ са изправени пред общи предизвикателства, заяви Урсула фон дер Лайен, която преди дни бе преизбрана за председател на Европейската комисия, след като в събота разговаря по телефона с американския президент Джо Байдън, предаде ДПА. Байдън поздрави Фон дер Лайен за началото на втория ѝ мандат начело на изпълнителния орган на Евросъюза..

публикувано на 21.07.24 в 11:40