Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира 3-дневният фестивал "Балканска черга" в село Шишковци

След две години прекъсване заради Covidпандемията в кюстендилското с. Шишковци  се открива тридневният фестивал "Балканска черга". Традиционни участници са фолклорни състави, занаятчии, художници от България, Сърбия и Македония.

В центъра на селото ще бъде опъната 140-метрова черга, с която ще бъдат приветствани гостите на феста. Поводът са 140 години от рождението на Владимир Димитров-Майстора, който е живял в Шишковци повече от 30 години.

Фестивалът е замислен като форум с участието на фолклорни изпълнители и групи, занаятчии и изкусни майстори, предвидени са кулинарни и занаятчийски демонстрации, както и много изненади за малки и големи от пристигащите от целия Югозапад гости.

На втория ден майсторки на месивата ще подредят 10-метрова черга от зелници, баници и погачи, като и ще има конкурс "Зелника на Майстора". Сръчни домакини от България, Сърбия и Северна Македония ще покажат нагледно как се месят баници и как се приготвя традиционният за региона качамак.

Борислав Крумов от ръководството на сдружението "Роден край" и организатор на фестивала:

"Тази година показваме някакъв занаят, и изложба на минерали ще бъде показана. Нашите приятели от Босилеград ще покажат как се прави айвар, типично ястие  за бивша Югославия."


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

След руската атака детската болница в Киев продължава да работи

"Болницата е доста стара, на повече от 100 години. Специализирана е за деца. Там се лекуват най-тежките случаи – деца от цялата държава. Там има уникално оборудване, с което Украйна разполага в единични бройки. Вследствие на атаката е разрушена сграда, в която децата правят хемодиализа. В тази болница има и онкологично отделение за лечение на..

публикувано на 09.07.24 в 07:56

НЗОК и БЛС изясняват как ще се плаща на аптеките

Очаква се днес да станат ясни окончателните правила, по които Здравната каса ще плаща на аптеките за отпускане на лекарства, заплащани напълно от здравния фонд. Димитър Маринов: Някой се опитва да саботира договарянето между аптеките и НЗОК Те се договарят между ръководството на Касата и Българския фармацевтичен съюз, а причина за..

публикувано на 09.07.24 в 07:55

КС решава дали изборът на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков противоречи на Конституцията

Близо шест месеца след като Десислава Атанасова и Борислав Белазелков положиха клетва като конституционни съдии, Конституционният съд ще каже противоречи ли на Основния закон решението на 49-тото Народното събрание, с което двамата бяха избрани.  Президентът не уважи клетвата на новите конституционни съдии Полина Паунова: Десислава..

публикувано на 09.07.24 в 07:50
Делян Пеевски

Депутатите от ПГ на ДПС на среща в НС за втория мандат

Депутатите от парламентарната група на Движението за права и свободи се събират днес в сградата на Народното събрание във връзка с втория  проучвателен мандат за съставяне на правителство. За заседанието на парламентарната група бе съобщено вчера от председателя ѝ Делян Пеевски, който свика Председателски съвет на Движението. Пеевски:..

публикувано на 09.07.24 в 07:49
полк. Вилис Цуров

Полк. Вилис Цуров: Ние сме едно от слабите звена в НАТО

НАТО се готви за защита на неговата територия. Това казва в интервю за БНР председателят на Съюза на офицерите от резерва "Атлантик" полк. Вилис Цуров. Беше малко комична ситуацията кой да води дружината , отбелязва Цуров относно разногласията кой да представлява страната ни на юбилейната среща на върха на НАТО във Вашингтон...

публикувано на 09.07.24 в 07:47

Да, България: ПП-ДБ да поиска третия мандат

ПП-ДБ да поиска третия мандат за съставяне на правителство, за да го реализира като непартийно и национално с мандат до 1 година. Това реши в понеделник Националният съвет на "Да, България" – една от партиите в коалициите - с лед продължилото повече от 3 часа заседание. От "Да, България" излязоха с предложение към коалиционните си партньори от ПП ДБ..

публикувано на 09.07.24 в 07:45