Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран: Размирици след смъртта на Махса Амини

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Смъртта на иранката Махса Амини, която почина, след като бе задържана за неспазване на строгите правила за носене на хиджаб, развълнува иранското общество. Погребението й в родния й град Сакез прерасна в протестна акция, съобщиха Би Би Си и "Ройтерс". Полицията разпръсна протеста със сила. Според местна кюрдска правозащитна организация над 30 души са били ранени.

22--годишната жена бе арестувана тази седмица в Техеран за нарушаване на правилата на Шериата, повеляващи жените да покриват косата са и да носят дълги и широки дрехи. В петък тя почина, след като изпадна в кома. В социалните мрежи се появиха постове, че тя е била пребита в полицейската кола, предаде" Ройтерс". Полицията отрече тя да е била бита и заяви, че младата жена се е почувствала зле, докато чакала с други задържани иранки, и е починала от внезапно спиране на сърцето. Бащата на младата жена заяви пред прореформаторския сайт "Емтехад", че дъщеря му не е имала здравословни проблеми.

Случаят повдигна въпроса за правата на жените в Иран. На погребението на Амини в град Сакез някои жени са започнали да свалят хиджабите си в знак на протест. В иранската столица днес хиляди протестиращи се събраха около Техеранския университет, скандирайки: "Жени, живот, свобода!".

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Крал Чарлз Трети, 9 септември 2022 г.

Крал Чарлз Трети се срещнал с Дейвид Бекъм, но пренебрегнал принц Хари

Британският крал Чарлз Трети е пров ел  лична среща с бившата английска  футболна  звезда Дейвид Бекъм след като пренебрегна своенравния си син Хари,  пише таблоидът „Сън“.  Вестникът съобщава, позовавайки се на източник близък до краля, че 49-годишинят Бекъм е посетил Чарлз в провинциалното му имение „Хайгроув“, в графство Глостършър, за да..

публикувано на 11.05.24 в 03:26

Германия подкрепи Харков след руската офанзива

Германия призова съюзниците на Украйна да продължат да подкрепят Киев, след като Русия започна офанзива срещу северната част на Харковска област, предава АФП. Украйна съобщи за опит на руски диверсионни групи да пробият границата "Хората от Харков продължават смело да се съпротивляват на постоянните руски бомбардировки. Вашата смелост изисква..

публикувано на 10.05.24 в 22:43
Джон Кърби

Кърби: Все още няма мащабна операция срещу Рафах

Съединените щати отново изразиха загриженост относно израелското нападение срещу Рафах, но заявиха, че все още не са видели мащабна операция срещу препълнения с бежанци от целия анклав град.  От Белия дом подчертаха, че въпреки че преговорите по споразумението за прекратяване на огъня срещу заложници в Ивицата Газа засега са приключиха без споразумение,..

публикувано на 10.05.24 в 22:39
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски: По цялата фронтова линия се водят тежки сражения

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че по цялата фронтова линия се водят "тежки сражения", след като Русия започна мащабна сухопътна офанзива в североизточната част на страната. Русия продължава настъплението си в Харковска област на Украйна "Има тежки сражения по цялата фронтова линия", заяви Зеленски в публикация в социалните мрежи,..

публикувано на 10.05.24 в 22:19
Кулите

Дарение от 1 милион евро за спасяването на средновековната кула "Гаризенда“ в Болоня

Американският милиардер и топ мениджър в света на икономиката Ерик Шмид направи уникално дарение за спасяването на средновековната кула "Гаризенда“ – символ на Болоня със съседната ѝ „Азинели“, застрашена от срутване. Обезопасиха кулата Гаризенда в Болоня – един от символите на града Дарението е от 1 милион евро. Дело е на Ерик Шмид - бивш..

публикувано на 10.05.24 в 21:45

Русия продължава настъплението си в Харковска област на Украйна

Руски части са овладели четири села в украинската Харковска област и се опитват да си проправят път към град Волчанск. Това съобщи изданието "Украинская правда", като се позова на военни източници. От Волчанск и околните селище се евакуират местните жители. Русия с атака в Харковска област Президентът на Володимир Зеленски увери, че украинското..

публикувано на 10.05.24 в 21:15
Президентът на САЩ Джо Байдън

САЩ обявиха нов пакет от 400 млн. долара помощ за Украйна

Съединените щати обявиха нов пакет от военна помощ в размер на 400 млн. долара за Киев, след като Русия започна изненадваща сухопътна офанзива в Североизточна Украйна. Русия с атака в Харковска област В меморандум, публикуван от Белия дом, президентът Джо Байдън разрешава "предоставянето на отбранителни продукти и услуги на Министерството на..

публикувано на 10.05.24 в 20:59