Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сражения в последния ден от референдумите в окупираните украински региони

Украинци гласуват в Новочеркаск, Русия, 24 септември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сражения съпътстват последния ден, в който в окупираните от Русия украински територии се провеждат така наречените референдуми за присъединяване към Руската федерация. Очаква се Москва да обяви резултатите още днес.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи в късното си видеообръщение, че Киев изготвя проект за Специален международен трибунал за руските военни престъпления.

Днес е последният ден от така наречените "референдуми" в украинските области Херсон, Луганск, Донецк и Запорожие, които съставляват около 15 процента от Украйна. Нито една от областите не е напълно под контрола на Москва. Резултатите вероятно ще бъдат обявени още днес, а утре Държавната Дума да премине към обсъждане на анексията на окупираните украински територии, съобщава РИА новости. В петък се очаква президентът Владимир Путин да произнесе официална реч и да подпише анекс за присъединяването на областите. Киев и Западът отхвърлиха допитванията като измама и заявиха, че няма да признаят резултатите.

За сблъсъци съобщават информационните агенции в района на Харков, фокусът на украинската контраофанзива този месец. Укаинските сили продължават с опитите за изваждане от строя на четири моста и и така да прекъснат линиите за доставки на руската армия на юг. Южното командване на украинските въоръжени сили съобщи рано тази сутрин, че контранастъплението в Херсон е довело до загуби на противника от шест танка, пет гаубици, три зенитни установки и 14 бронирани машини. Загинали са 77 военнослужещи. 

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че регионът на Донецк на изток остава основен стратегически приоритет на неговата страна. В късното си видеообръщение той съобщи още, че Киев изготвя проект за Специален международен трибунал за руските военни престъпления. Проектът е бил представен пред посланиците на 30 партньорски държави :

"Трудността да се преследва Русия за това престъпление е, че съществуващите международни правни инструменти не са достатъчни. Затова е необходимо да се създаде специален международен трибунал. И ние работим по този проект с педантично внимание към детайла. Нямам съмнение, че този съд ще бъде създаден. И всички, които започнаха престъпната война срещу Украйна и свободата в Европа, ще бъдат подведени под отговорност."

Според данни на руски опозиционни медии над 260 000 мъже са напуснали Русия след като президентът Владимир Путин обяви частична военна мобилизация. Опашките в посока Грузия са достигнали над 3000 автомобила и се е чакало две денонощия за преминаване на границата, информират руски държавни медии.

Властите във Финландия съобщиха, че в почивните дни в страната са влезли 17 000 руснаци - два пъти повече от предишния уикенд. В Кремъл признаха, че се допускат грешки в мобилизацията, включително връчване на повиквателни заповеди на мъже без военен опит или със социален статут, който ги освобождава от военна служба.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на ювелирни магазини. Днес задържаха двама сърби, които са вероятните крадци на бижута и дори са част..

публикувано на 26.04.24 в 22:46

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година бяха събрани над 2200 лева, с които бяха закупени проходилки, инвалидни столове и други необходими..

публикувано на 26.04.24 в 22:38

Ердоган е отложил срещата си с Байдън

Турският президент Реджеп Ердоган е отложил срещата си в Белия дом с президента Джо Байдън, предвидена за 9 май. Това съобщиха запознат със ситуацията източник и турски официален представител, пожелал анонимност. Не е ясно какво е наложило отлагането, като се очаква скоро да бъде определена нова дата. Информацията съобщиха АФП и Ройтерс. Това..

публикувано на 26.04.24 в 22:25

МБАЛ-Пазарджик болница получи дарение от електрически болнични легла, шкафчета и консумативо

Пазарджишката многопрофилна болница получи 33 електрически болнични легла от фондация "АДРА-България".  Дарението е осигурено от държавната австрийска болница в Залцбург.  Болницата получи също нощни шкафчета, одеяла, възглавници и голямо количество медицински консумативи. Изпълнителният директор на "АДРА-България" Мариан Димитров каза:..

публикувано на 26.04.24 в 22:20
Маргарита Роблес, министър на отбраната на Испания

Испания потвърди, че ще изпрати ракети за "Пейтриът" на Украйна

Испания ще изпрати ракети за противовъздушни системи "Пейтриът" на Украйна, потвърди испанският министър на отбраната Маргарита Роблес. Тя участва в заседание на контактната група за защита на Украйна чрез видеоконферентна връзка, предаде АФП. "Паис": Испания ще достави ракети прехващачи "Пейтриът" на Украйна В изявление на испанското..

публикувано на 26.04.24 в 22:04

VRT: Белгия ще достави на Украйна Ф-16 още тази година

Белгия ще достави на Украйна изтребители Ф-16 още през тази година, а не през 2025-та, както бе обещала, твърди телевизионният канал VRT. Това съобщи агенция Ройтерс. Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна Освен Белгия, десетки изтребители за Киев обещаха Нидерландия, Дания и Норвегия...

публикувано на 26.04.24 в 21:59