Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Москва няма да иска екстрадиция на избягалите от мобилизация руснаци

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няма да преследваме руснаците, които бягат от мобилизацията в чужбина, заяви Москва.

"Руското министерство на отбраната не е изпращало никакви искания до властите на Казахстан, Грузия или която и да е друга държава за предполагаемото принудително връщане на руска земя на руски граждани и не планира да го прави", се казва в изявление на министерството.

След обявената мобилизация руснаците масово бягат в съседните държави, като по границите се образуваха километрични опашки.

Казахстан обяви, че почти 100 000 руснаци са влезли в страната през последната седмица.

Казахстанският президент обеща да защити безопасността и благосъстоянието на бягащите руснаци.

Вътрешният министър на Марат Ахметджанов заяви, че няма планове да бъдат предавани на Русия граждани, които не желаят да бъдат мобилизирани. Подчерта, че това е мярка за обявени за международно издирване, а не за хора, получили повиквателна от военните.

Руснаците се насочиха и към Грузия, в която броят на пристигащите ежедневно руснаци се е увеличил почти двойно след обявяването на мобилизацията.

Опашки се образуваха и на границата на Монголия, където също вече има хиляди руснаци.  

Това създава допълнителни затруднения за монголското правителство, което се опитва да се дистанцира от този световен проблем.

Местното министерство на вътрешните работи в руски регион, който граничи с Грузия, заяви, че ситуацията по границата е "изключително напрегната".

Министерството добави, че в "близко бъдеще" на границата ще бъде създаден мобилен мобилизационен офис.

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в I