Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нинова, Гуцанов и Алексова не се явиха на разпит в СРП по жалбата на Кирил Добрев

Корнелия Нинова и Борислав Гуцанов.
Снимка: БГНЕС

Както беше заявила предварително, лидерът на БСП Корнелия Нинова не се яви на разпит в Софийската районна прокуратура по жалбата на Кирил Добрев. Не се явиха и другите двама призовани  - Борислав Гуцанов и Гергана Алексова-Величкова.

Тримата трябваше да обяснят защо на заседанието на Националния съвет на БСП на 25 август са попречили на Добрев да гласува и са отказали за изпълнят решението на Върховния касационен съд, с което беше отменено изключването му.

На специален брифинг преди седмица лидерът на БСП обвини прокуратурата, че се намесва във вътрешно-партийните дела и заяви, че нито ще се яви на разпит, нито ще предостави поисканите ѝ документи.

От държавното обвинение отказаха друг коментар, освен че ще следват законовата процедура. Преди дни обаче наблюдаващият прокурор Георги Иванов напомни, че разпорежданията на прокурори и съдии са задължителни и ако не бъдат изпълнени, глобата е до 2000 лева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Иран е готов да пренася руски природен газ през своята територия

Иран е изразил готовност да пренася руски природен газ през своя територия, съобщава агенция Ройтерс, позовавайки се на иранския посланик в Москва - Казем Джалали. Той е обявил позицията на Техеран по време на "Каспийския форум" в руския град Астрахан. Агенция ТАСС пък цитира думите на Джалала, че Иран е изключително заинтересован да..

публикувано на 17.08.24 в 16:11

Гранична полиция: Има интензивен трафик по границите с Румъния, Гърция, Сърбия и Турция

За интензивен трафик по границите с Румъния, Гърция, Сърбия и Турция съобщиха от Граничната полиция, предаде БТА. Натоварено е движението за товарни автомобили в посока Румъния на граничните пунктовете "Кардам", "Дуранкулак" и "Оряхово". Опашка от автомобили и камиони има при "Дунав мост" - Русе. Опашки от коли и камиони в..

публикувано на 17.08.24 в 16:07

ЕСО: До 2033 г. се планира изграждането на над 19 хил. MW нови мощности, 90% от тях ВЕИ

Следващите 10 години у нас ни се планира да бъдат изградени над 19 хиляди мегавата (MW) нови мощности, като 90 процента от тях да са ВЕИ - производство на ток от възобновяеми източници като слънце, вятър и вода. Прогнозата за развитие на производствените мощности на страната ни до 2033 г. се основава на изразените инвестиционни намерения.  Това..

публикувано на 17.08.24 в 15:47
АЕЦ

Русия твърди, че Украйна планира "провокация" в АЕЦ "Курск"

Руското министерство на отбраната обвини Украйна, че планира да атакува атомната електроцентрала "Курск" и че ще обвини Москва за такава "провокация", съобщи агенция Интерфакс, цитирана от Ройтерс. Министерството каза, че Русия ще отговори сурово в случай на подобна атака, която според него ще зарази голяма околна зона. Украйна започна..

публикувано на 17.08.24 в 15:25
Снимката е илюстративна

Гръцки медии: Ясна е самоличността на българина, който снощи е открил стрелба в бар в Халкидики

Полицията в Гърция все още не дава официална информация за случая, заради който петима българи са арестувани на гръцкия полуостров Халкидики. По първоначални данни в заведение в курорта Ханиоти е избухнал скандал, последван от побой и стрелба. Тежко е ранен един от българите, други двама също са пострадали. Според гръцки медии стрелбата в..

публикувано на 17.08.24 в 15:05
Крайбрежието на Равена, Италия

В Адриатическо море се е образувала морска слуз на много места край италианското крайбрежие

В Адриатическо море се е образувала морска слуз на много места край италианското крайбрежие. Дължи се на високите атмосферни температури и от там на морската вода. Морска слуз има на редица места от крайбрежието на Римини до южната част на Ботуша. Обхваща широки площи от морската повърхност и е с бял или кафеникав цвят. Експерти..

публикувано на 17.08.24 в 14:24

Украинската офанзива в Русия е провалила плановете за мирни преговори между Киев и Москва в Доха

Украинската офанзива в Русия е провалила плановете за провеждане на мирни преговори между Киев и Москва в Доха, пише "Вашингтон пост", като се позовава на анонимни официални източници. Според информацията двете страни е трябвало да договорят спиране на ударите по енергийна инфраструктура. Украйна и Русия е трябвало да пратят свои..

публикувано на 17.08.24 в 14:18