Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев и Паси започват разговори с парламентарните сили за съставяне на правителство

Разговорите няма да включват партия "Възраждане"

Соломон Паси и Росен Плевнелиев
Снимка: БГНЕС

Избраните да водят контактната група на ГЕРБ за съставяне на правителство - президентът в мандата от 2012 до 2017 година Росен Плевнелиев и бившият министър на външните работи Соломон Паси започват разговори с парламентарно представените сили, без "Възраждане", в четвъртък -  ден след откриването на 48 -то Народно събрание.

В писмо до партиите и коалициите в новия парламент двамата посочват, че предлагат да съдействат на поканените парламентарни групи, които заявяват, че "подкрепят европейското и демократично развитие на България за възстановяване на изострения или напълно липсващ политически диалог." 

Срещите са планирани от четвъртък до неделя по големина на парламентарните групи, като първата е с ГЕРБ-СДС.

В писмото си Плевнелиев и Паси информират, че следващия  понеделник, след четиридневния график на срещи, ще имат готовност да заявят пред обществото кои са стратегическите приоритети, около които може да има възможност за разбирателство в новия парламент. 

Засега само от  "Продължаваме промяната" официално са заявили, че няма да участват в разговорите, водени от контактната група на ГЕРБ с посредниците Росен Плевнелиев и Соломон Паси.

Следва целият текст на писмото на Плевнелиев и Паси:

До

Парламентарните групи на партии и коалиции в 48-то Народно Събрание

Относно:

Мисия за диалог в името на прогреса

Уважаеми Госпожи и Господа,

Ескалиращото напрежение в международната среда от години е изпитание за икономиката и морала на демократичния свят. В добавка, безпрецедентната политическа ситуация у нас, растяща радикализация и задълбочаващи се разделители в обществото застрашаващо увеличават риска за сигурността на България.

От тази кризисна ситуация има изход, който, обаче, минава през диалог и съгласие по конкретни и работещи решения — да, решения, а не оправдания.

Тази ни вяра ни подтикна да се нагърбим с безкористна мисия, която приемаме като доброволен дълг, а именно да се включим в контактна група, търсеща съгласие по принципи и приоритети, които да се заложат в работата на новото Народно събрание.

Предлагаме да съдействаме на шестте парламентарни групи, заявяващи, че подкрепят европейското и демократично развитие на България за възстановяване на изострения или напълно липсващ политически диалог. 

Конкретно, предлагаме да посетим представители на откликналите парламентарни групи в стаите им в сградата на Парламента между 20–23 октомври в следния примерен ред, като изцяло ще се съобразим с техните графици:

20 октомври, четвъртък (сутрин): Коалиция ГЕРБ-СДС;

21 октомври, петък (сутрин): Продължаваме промяната;

22 октомври, събота (сутрин): Движение за права и свободи;

22 октомври, събота (следобед): БСП за България;

23 октомври, неделя (сутрин): Демократична България — обединение (ДА България, ДСБ, Зелено движение);

23 октомври, неделя (следобед): Български възход.

На 24 октомври, понеделник, в края на 5-дневната ни мисия ще имаме готовност да споделим с обществото ни, около кои стратегически приоритети на страната виждаме възможност за разбирателство в 48-ия Парламент, с което нашата мисия ще бъде изчерпана.

Подчертаваме, че от ничие име (нито свое, нито на трето лице!) и по никакъв начин не предлагаме разговори за съставяне на правителство, което е правомощие на съответните мандатоносители и Президента на републиката. Единствено, което търсим са допирните точки, за които вярваме че са много повече, отколкото е видно.

Без да надценяваме шансовете си за успех или собствената си роля, и напълно абстрахирани от лично его в изпълнението на този гражданския дълг оставаме

Загрижено Ваши,

Росен Плевнелиев

Президент на Република България (2012–2017) 

Соломон Паси

Министър на външните работи (2001–2005)




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва изплащането на пенсиите за август

Изплащането на пенсиите през август чрез пощенските станции започва от днес и ще приключи до 20 август, съобщиха от Националния осигурителен институт. Днес пенсии ще получат пенсионерите, които получават парите си по банков път. Обезщетенията за безработица ще бъдат изплатени на 15 август, посочват още от НОИ.

публикувано на 07.08.24 в 08:00
Яхия Синуар

Външният министър на Израел призова за "бързо ликвидиране" на новия лидер на "Хамас"

Американският президент Джо Байдън е разговарял с лидерите на Катар и Египет въпроса за намаляване на напрежението в региона, както и за прекратяването на огъня в ивицата Газа. Русия също призова към сдържаност в Близкия изток. Руският външен министър Сергей Лавров е обсъдил напрежението в Близкия изток с йорданския външен министър..

публикувано на 07.08.24 в 07:53

Депутатите разглеждат Меморандума за презгранични операции за охрана на въздушното пространство с Турция

Депутатите ще разглеждат Меморандума за презгранични операции за охрана на въздушното пространство с Турция. Предложението е заложено в програмата на Народното събрание за тази седмица. България и Турция подписаха Меморандума за презграничните операции през февруари по време на редовния кабинет на Николай Денков. Документът определя основните..

публикувано на 07.08.24 в 07:46
Инспектори от РИОСВ-София извършват проверка на място в кв. „Ботунец

Представители на РИОСВ проверяват чипа на крокодила, открит в кв. "Ботунец"

Откритият вчера крокодил в столичния квартал "Ботунец" е останал там и през нощта, а днес предстои да бъде направена проверка на чипа му и дали отговаря на документите. Това обясниха представителите на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-София, които са на мястото, където е животното, предаде БТА. Преди това представители..

публикувано на 07.08.24 в 07:37

Продължава борбата с пожарите в страната

Продължава потушаването на пожарите в различни райони на страната. В сила остава бедственото положение в общините Харманли и Тополовград, заради пожара в района на село Черепово в Сакар планина. Няма опасност за населени места в района. Голям пожар в с. Черепово, бедствено положение е обявено в общините Харманли и Тополовград Над 160..

публикувано на 07.08.24 в 07:36

МС приема проектопостановление за минималните основни заплати за най-ниската академична длъжност

Министерският съвет ще приеме проект на Постановление за определяне на минималните основни заплати за най-ниската академична длъжност. Очаква се да бъде решено и страната ни да отпусне близо 35 хиляди лева за възстановяване на разрушената телекомуникационна инфраструктура в Украйна. Това ще стане чрез предоставяне на доброволна вноска към..

публикувано на 07.08.24 в 07:29

Над 20 точки в предварителната програма на депутатите за тази седмица

21 точки фигурират в предварителната програма за работата на парламента през тази седмица. Окончателно тя ще бъде приета в пленарната зала. Сред законопроектите, които депутатите трябва да приемат на второ четене е този за въвеждане на еврото в България, предаде репортер на БНР. Като първа точка в проектопрограмата за тази седмица фигурира..

публикувано на 07.08.24 в 07:26