Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца от Математическата гимназия в Кюстендил намериха и върнаха изгубен портфейл

Снимка: pixabay

Двама осмокласници, възпитаници на Природоматематическата гимназия в Кюстендил, намериха и върнаха на собственика изгубен портфейл с пари и документи,

Потърпевшият е журналистът, сега възпитател в Основното училище в с.Раждавица, Иван Сергеев, известен и с честите са дарения на книги за читалища и библиотеки в региона. Разстроил се много, когато установил, че е изгубил портофела си с парите и ценни документи. И досега е почти озадачен и, разбира се, безкрайно благодарен на момчетата, които - оказа се, са живели със семействата си доскоро в Германия:

"Аз съм много благодарен. Трябваше да направя едно благодарствено писмо до училището, аз съм подарявал книги на Математическата гимназия два пъти - над 100 тома съм им подарил досега. .....асимилирах ги и в един момент, като усетих каква голяма добрина са ми направили, и аз зарязах всичко, станах и започнах да обикалям града да ги търся, да ги намеря, да им дам нещо, да им благодаря. Аз като ги срещнах, им казвам, момчета, вие ли ми върнахте портофейла, и те отговориха, да, аз викам, нищо не направих за вас. А той казва - ти ми благодари, това е достатъчно. Да ви дам нещо да се почерпите, а те - не, не, не, ние не желаем".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Йоав Галант

Израелският министър на отбраната иска "свободният свят да се обедини срещу Иран"

Израелският министър на отбраната е поискал от съюзниците на страната му: "свободният свят да се обедини срещу Иран", който, според министъра, е най-голямата терористична заплаха в света. Израел се закани да елиминира новия лидер на радикалната палестинска групировка "Хамас" Яхия Синуар.  Външният министър на Израел призова за "бързо ликвидиране" на..

публикувано на 07.08.24 в 15:11
Снимка: Лилия Донкова, кмет на Район Кремиковци

Крокодилът от "Ботунец" отива в зоопарка

Екип на Столичния зоопарк транспортира крокодила от квартал "Ботунец" в зоологическата градина, предаде репортер на "Хоризонт". Ще преместят ли крокодила от "Ботунец" в зоопарка? Представители на РИОСВ проверяват чипа на крокодила, открит в кв. "Ботунец" В акцията се включиха екипи на район "Кремиковци", Столичния инспекторат и..

публикувано на 07.08.24 в 14:53
Взривовете на  складове за пиротехника край Елин Пелин.

Жителите на Гара Елин Пелин се срещат с кметове и с председателя на ОбС

Жители на село Гара Елин Пелин ще се срещнат днес с кмета на общината – Ивайло Симеонов, председателя на Общинския съвет – Богомил Бранков, и кмета на село Гара Елин Пелин. Срещата е провокирана от повдигнати въпроси след взрива на пиротехническа фабрика в близост.  Преди срещата в социалните медии, живеещите на село Гара Елин Пелин отправиха 7..

публикувано на 07.08.24 в 14:37
Висящи кабели по сграда в София

Късо съединение по далекопровод предизвика пожар в граничното село Косово

Късо съединение по електропреносната мрежа причини миналата нощ пожар в граничното село Косово, съобщават от Областната дирекция на полицията в Кюстендил.  Екипи на пожарната, от Горското и от местното население са угасили пламъците, които обхванали дворовете на няколко къщи, спасени са 3 сгради от опожаряване. Екипи на РСПБЗН от Кюстендил и..

публикувано на 07.08.24 в 14:20

НС прие промени в Закона за предучилищното образование

След близо 3 часа дебати парламентът прие на първо четене промяната в Закона за предучилищното образование предложена от "Възраждане". С нея се забранява пропаганда популяризиране и подстрекаване, по какъвто и да е начин пряко или косвено на идеи или възгледи, свързани с нетрадиционната сексуална ориентация или определяне на полова идентичност..

публикувано на 07.08.24 в 14:10
Спално бельо

В дома за мъже с умствена изостаналост в с. Русокастро се нуждаят от спално бельо и зимни дрехи

"Има хора, които постоянно ни изпращат помощи. Винаги имаме нужда от подкрепа. Всичко се използва и отива по предназначение". Това обясни пред БНР Любчо Марков, директор на дома  за мъже с умствена изостаналост в бургаското село Русокастро. Германско сдружение помага на дома за лица с умствена изостаналост в Малко Шарково Той посочи, че през..

публикувано на 07.08.24 в 13:45
Кирил Петков

Кирил Петков потвърди, че в ПП-ДБ е обсъждано свалянето на Рая Назарян

Кирил Петков потвърди, че действително е имало инициатива за свалянето на Рая Назарян от председателския пост в Народното събрание и че по темата е имало разисквания в коалицията "Продължаваме промяната"-"Демократична България": "Това, което стигна до нас - имаше такава инициатива, но, след много дълги разисквания от наша гледна точка, ние..

публикувано на 07.08.24 в 13:37