Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разпределят председателските места на комисиите в НС, най-проблемна - спортната

Във фоайето на Народното събрание.
Снимка: БГНЕС

Повече от 3 часа и половина продължи Председателският съвет в парламента, на който финално се е обсъждало разпределението на председателските и заместник-председателските места на постоянните комисии. Днес депутатите успяха да гласуват състава и ръководството само на Комисията по  бюджет и финанси, която ще бъде оглавявана от бившия финансов министър Петър Чобанов. Съставът на останалите комисии трябва да бъде гласуван утре. 

Неразбирателство за зам.-председателските места наложи прекъсване на пленарното заседание в сряда и свикване на извънреден Председателски съвет. След него стана ясно, че всяка постоянна комисия ще има по четирима заместник-председатели. Очаква се формирането на комисиите да бъде първа точка в четвъртък, но това ще се реши с гласуване в зала.

Като най-конфликтна се очертава Комисията по младежта и спорта. Първоначално е било определено тя да се оглавява от представител на ДПС, но те я отстъпили на "Продължаваме промяната" и взели Комисията по вероизповеданията.

Номинацията на бившия спортен министър Радостин Василев за председател обаче не било прието от Движението за права и свободи и те си я поискали обратно. ПП промяната обаче не са съгласни и в знак на протест председателят на парламентарната им група Андрей Гюров напусна Председателския съвет.

Постигнато е съгласие най-голямата парламентарна група на ГЕРБ да получи 7 председателски места в комисиите, "Продължаваме промяната" - 5, ДПС - 4, "Възраждане" и БСП - по 3, "Демократична България" - 2 и "Български възход" – 1, Антикорупционната комисия.

Новата Комисия по конституционни въпроси ще бъде оглавявана от юриста Атанас Славов от ДБ.

Начело на Комисията по правни въпроси ще е Радомир Чолаков от ГЕРБ.

БСП получава Социалната комисия, на която особено държат. Социалистите предлагат Иван Ченчев за председател на Комисията по култура и медии.

Комисията по вътрешна сигурност отива при ДПС с председател Хамид Хамид.

"Възраждане" поемат ръководството на комисиите за българите в чужбина, регионална политика и туризъм. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на Турция Реджеп Ердоган (вляво) и министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис

Мицотакис и Ердоган се срещнаха в Ню Йорк

Кириакос Мицотакис и Реджеп Ердоган обсъдиха в Ню Йорк двустранни и международни въпроси. Споразумяха се за среща в Атина на двете правителства. Гръцката опозиция обвини премиера в липса на стратегия във външната политика. "Ключова среща с умерени очаквания", определиха гръцките политически анализатори преговорите между гръцкия премиер и..

публикувано на 24.09.24 в 22:10
Президентът на САЩ Джо Байдън пред ООН - 24 септември 2024

Байдън пред ООН: Войната на Путин не постигна основната си цел

В последната си реч пред Общото събрание на ООН като президент на Съединените щати Джо Байдън обяви, че руската агресия срещу Украйна се е провалила. "Добрата новина е, че войната на Путин не постигна основната си цел. Той имаше намерение да унищожи Украйна. Но Украйна е все още свободна. Имаше намерение да отслаби НАТО. Но НАТО е по-голяма, по-единна и..

публикувано на 24.09.24 в 21:11
Украинският президент Володомир Зеленски се среща с украински бойци във Вугледар - май 2023

Руски войски са нахлули в украинския град Вугледар

Руските войски са нахлули в украинския град Вугледар в Донецка област, твърдят московски блогъри. В репортаж на "Файненшъл Таймс" се твърди, че украинците в града са заплашени от обкръжение и не разполагат с никакви средства срещу авиацията на противника. Президентът Володимир Зеленски, който е на посещение в САЩ, за да мобилизира политическа и..

публикувано на 24.09.24 в 20:54
Президентът Румен Радев говори на брифинг за български медии в централата на ООН.

Радев: Най-голямата ни цел е укрепването на глобалната сигурност

Най-голямата цел е укрепването на глобалната сигурност, заяви президентът на България Румен Радев на брифинг за български медии в централата на ООН. "Виждаме обаче, че тази цел не само не е постигната, а наблюдаваме немалко взаимосвързани кризи по света", заяви държавният глава. Радев представлява България на сесията на Общото събрание на ООН..

публикувано на 24.09.24 в 20:16

Руският парламент прие закон за освобождаване от наказателна отговорност на подсъдими, съгласни да воюват срещу Украйна

Държавната дума на Русия прие закон, който предвижда освобождаване от наказателна отговорност на подсъдимите, които подпишат договори с министерството на отбраната за участие във войната срещу Украйна. Автор на законопроекта, който предполага промени в Наказателния и Наказателно-працесуалния кодекс, е Върховният съд. Вчера документът беше подкрепен и от..

публикувано на 24.09.24 в 20:08
Директорът на Народния театър Васил Василев.

До края на годината в Народния театър ще има 7 премиери

Народният театър води преговори с голямата френска актриса Изабел Юпер. Възможно е тя да играе у нас моноспектакъл, стана ясно при представянето на новия сезон на първата ни трупа. До края на годината в Народния театър ще има 7 премиери, една от които ще е "Оръжията и човекът", режисирана от Джон Малкович. Спектакълът ще има премиера на 7 и 8..

публикувано на 24.09.24 в 20:02
Президентът на САЩ Джо Байдън говори пред 79-ата сесия на Общото събрание на ООН, 24 септември 2024 г.

Байдън смята, че въпреки ескалацията между Израел и "Хизбула" все още има шанс за дипломатическо решение

В последната си реч пред Общото събрание на ООН като президент на Съединените щати Джо Байдън обяви, че руската агресия срещу Украйна се е провалила.  Руският президент Владимир Путин се провали, заяви президентът на Съединените щати Джо Байдън пред Общото събрание на ООН: "Добрата новина е, че войната на Путин не постигна основната си цел. Той..

публикувано на 24.09.24 в 19:45