Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БФ Тенис проучва варианти за нов турнир като Sofia Open, планира участие в Юнайтед Къп

Снимка: БНР

Българската федерация по тенис проучва възможността да организира нов голям турнир в страната от ранга на Sofia Open или на две надпревари от веригата "Чалънджър“ през следващата година. Това обяви спортният директор на централата Даниел Ангелов, който добави, че България има добри шансове за включването в новия отборен турнир за мъже и жени - Юнайтед Къп.

„Имаме добри шансове за участие в новия вариант на Хопман Къп с Григор Димитров и Виктория Томова. Много се надяваме да имаме такъв отбор, защото това би било голям престиж. Амбицията ни е и отново да има голям форум в нашата държава. Проучват се възможностите за провеждане на два турнира от сериите „Чалънджър“ или състезание от ранга на Sofia Open. В момента сондираме вариантите и проучваме възможностите“, коментира Ангелов.


Турнирът от сериите АТП 250 Sofia Open няма да се състои в българската столица от следващия сезон след седем поредни години. Причина за това станаха променените дати на надпреварата, които съвпаднаха с участието на България в плейофите на Купа "Дейвис".

Той разкри, че на срещи с Пол Макнами и Матей Пампулов, които изпълняват ролята на ментори на талантливите български тенисисти, съответно в мъжкото и женското направление, ще се търси тяхното мнение и препоръки развитието им.

Ангелов информира, че вече са направени постъпки към Министерството на младежта и спорта за увеличаване на бюджета на федерацията по тенис. „Аз лично съм позитивно настроен за нашите очаквания. Ние имаме очи да искаме увеличението заради постиженията, които отбелязват нашите тенисисти“, допълни той.

Даниел Ангелов поздрави състезателките от националния отбор на България по тенис за девойки до 18 години, който спечели приза за номер 1 на месец август за завоюваната европейска титла в тази възраст във Франция. Денислава Глушкова, Михаела Цонева и Дария Великова, заедно с капитана на тима Михаил Атанасов заслужиха 11 гласа във вота на спортните редакции и изпревариха националния ансамбъл по художествена гимнастика, който получи 7 и футболния Лудогорец, който събра 4 гласа.

„В Българската федерация по тенис сме горди с това признание за отбора. Това е атестат за свършената работа. Смятам, че титлата носи увереност и на нас, и на състезателките. Със сигурност след този успех ще последват нови при жените“, заяви още Ангелов и добави, че има възможност да включването им в програмата за олимпийска подготовка.

Михаил Атанасов каза, че последният месец е бил изключително натоварен за младите тенисистки. „В интерес на истината за нас това признание беше изненада. Състезателките имаха поредица от турнири, а Михаела Цонева претърпя операция на ръката и се надявам скоро да я видим на корта“, разкри треньорът.

Цонева обясни, че проблемът с ръката е бил възпаление на нерв и сухожилие. „В момента се възстановявам. Според лекарите до месец-месец и половина ще мога да играя. Мисля, че през януари ще съм готова“, заяви националката, която след това се надява да замине за турския курорт Анталия, където да вземе участие в няколко турнира.

Денислава Глушкова, която вече има и титла при жените, след като спечели надпреварата с награден фонд 25 хиляди долара през миналия месец в Созопол, благодари за отличието за отбор на месец август. „Много сме горди от признанието. Колкото до титлата – дадох всичко от себе си и ето, че трудът ми се възнагради“, коментира Глушкова. След седмица тя ще участва на два турнира в Гърция с награден фонд 25 хиляди долара.

Дария Великова анонсира, че сега й предстои подготвителен период, но първо в края на месеца ще пътува за два или три турнира в Анталия.

И трите състезателки смятат, че имат всички условия, за да осъществят прехода си към женския тенис. „Преходът не ме притеснява. Смятам, че имам добра среда, в която да се подготвям“, заяви Цонева, а Глушкова продължи: „Чувствам се готова“.


По публикацията работи: Кръстина Иванова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Николов - президент на ВК Левски

Волейболен клуб Левски представи нов спонсор

Волейболният клуб Левски представи новия си партньор, като това е компанията Palms Bet. Двете страни подписаха договор за сътрудничество за 3 години, като той може да бъде продължен за по-дълъг период при взаимно разбирателство и добра работа. От страна на Левски на представянето бяха президентите на клуба Владимир Николов и Давид Давидов,..

публикувано на 15.08.24 в 17:21
Кимия Ализаде

Кимиа Ализаде: Бронзовият медал не е този, който исках, но се борих за България

Кимиа Ализаде, която донесе  в историята на българското таекуондо медал от Олимпийски игри, заяви при прибирането си в София, че се е борила в името на България и се радва, че е успяла да зарадва българите с бронзов медал. Родената в Иран Ализаде отчете, че целта ѝ е била златото в категория 57 килограма, но е допуснала грешка в първия си мач, която ѝ е..

публикувано на 15.08.24 в 16:57
Валентина Георгиева

Валентина Георгиева с по-висока трудност на прескок за следващата година

Националката по спортна гимнастика Валентина Георгиева ще увеличи трудността в изпълненията си на прескок за следващата година, обяви самата тя на пресконференция. През този сезон тя стана европейска вицешампионка на този уред, а на Олимпийските игри в Париж се класира за финала, където зае престижното пето място. Георгиева беше избрана за спортист..

публикувано на 15.08.24 в 16:37
Георги Дерменджиев

Ръководството на Лудогорец прие оставката на Георги Дерменджиев

Ръководството на ПФК Лудогорец прие оставката на старши треньора Георги Дерменджиев, която бе депозирана след тежката загуба от Карабах в третия предварителен кръг на Шампионската лига, съобщиха от клуба. Дерменджиев си взе довиждане с играчите преди тренировката в сряда, а в четвъртък договорът му официално бе прекратен. С него си тръгва и..

публикувано на 15.08.24 в 11:20
Сандра Велчева-Хънт

Сандра Велчева-Хънт: Впечатли ме организацията на игрите в Париж

Българката Сандра Велчева-Хънт, на която Международната федерация (ФИБА) гласува доверие да бъде технически делегат на срещите от баскетболните турнири при мъжете и жените на Олимпийските игри в Париж, заяви в интервю за БТА, че това е било най-сериозното и отговорно състезание за нея до момента. Попитана за назначението си на Олимпиадата и..

публикувано на 15.08.24 в 10:39
Даниеле Орсато

Орсато обясни защо отказа работа в Руския футболен съюз

Италианецът Даниеле Орсато е отказал предложената му работа в Руския футболен съюз (РФС) заради етичните си принципи. Това обясни 48-годишният бивш рефер за "Ла Република", цитиран от ТАСС. РФС съобщи на 13 август, че Орсато е включен в състава на експертната съдийска комисия към централата, но ден по-късно "Гадзета дело Спорт" информира, че..

публикувано на 15.08.24 в 10:34
Винеш Фогат

Спортният съд отхвърли жалба на индийска състезателка по борба

Спортният арбитражен съд (КАС) отхвърли жалбата на индийската състезателка по борба Винеш Фогат за дисквалификацията ѝ на Олимпиадата в Париж, съобщи "Ройтерс". Фогат се класира за финала в категория до 50 килограма на Игрите във френската столица на 7 август, когато в спора за златото трябваше да излезе на тепиха срещу американката Сара..

публикувано на 15.08.24 в 10:04