Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев обяви среща на ГЕРБ и ПП идната седмица

Росен Плевнелиев
Снимка: БГНЕС, архив

Следващата седмица представители на ГЕРБ ще се срещнат и ще преговарят с представители на "Продължаваме промяната" (ПП). Разговорът ще бъде публичен и пред камерите,  обяви пред Нова телевизия Росен Плевнелиев, президент на България в периода 2012 - 2017 г.

Той и бившият министър на външните работи Соломон Паси са част от т.нар. контактна група, която проведе разговори с парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, "Български възход" и ДПС в опит да се намери консенсус в рамките на 48-ото Народно събрание.

По думите на Росен Плевнелиев, в срещата няма да участва лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Партията ще се представлява от Томислав Дончев, а "Продължаваме промяната" - от Кирил Петков и Асен Василев.

"Г-н Борисов няма да присъства, още е рано за лидерска среща, но например от страна на ГЕРБ ще участва г-н Томислав Дончев, а от страна на "Продължаваме промяната" и двамата лидери, плюс екипи на двете политически партии. Контактната група няма да присъства там, но двете политически партии започват да си говорят, което ние намираме за изключително позитивно", каза Плевнелиев.

ГЕРБ ще дадат брифинг днес в 12 ч.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Паралелно преброяване на "Галъп": ДПС е втора сила, "Величие" - 4,4%

ГЕРБ-СДС са първа политическа сила в резултат на днешните избори за Народно събрание с 24,5%, сочат данни от паралелно преброяване на социологическа агенция "Галъп" с 65% извадка. Втори са ДПС с 15,8%, следвани от ПП-ДБ с 15%. Четвърти са "Възраждане" с 14,3%. Следват БСП със 7,8% и "Има такъв народ" с 5,9%. Четирипроцентовата бариера..

публикувано на 09.06.24 в 23:12

Приключи изборният ден в област Плевен

Изборният ден в област Плевен приключи успешно в 21 часа. Гласуването беше удължено заради желаещи да гласуват след 20 часа в секции в Община Плевен, съобщиха от РИК. В Районната избирателна комисия вече пристигна първият протокол - този от секцията в затвора, каза Ярослав Димитров, председател на Районната избирателна комисия...

публикувано на 09.06.24 в 22:59
Урсула фон дер Лайен

Фон дер Лайен: ЕНП ще формира бастион срещу левите и десните екстремисти

Дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) ще изгради бастион срещу екстремистите от ляво и от дясно, обеща днес председателката на Еврокомисията и член на ЕНП Урсула фон дер Лайен, предаде Ройтерс. Коментарът на Фон дер Лайен е първа реакция на предварителни резултати от евроизборите, които показват, че ЕНП ще има най-много..

публикувано на 09.06.24 в 22:58

Община Борован - най-активна на изборите във Врачанско

Изборният ден във Враца завърши без драстични нарушения и при избирателна активност от 32,98% за Европейски парламент и 34,88% за Народно събрание. Най-активно са гласували в Община Борован, където подкрепата за евровота е 52,27% и 51,28% за българския парламент.  В региона най-ниска, под 30%, е избирателната активност в Община Оряхово.  В..

публикувано на 09.06.24 в 22:49
Доналд Туск

Гражданска коалиция на Туск води на евровота в Полша

Гражданска коалиция (ГК) на полския премиер Доналд Туск се очаква да спечели евроизборите днес, сочат данни от екзитпол, предаде Ройтерс. Според предварителните данни на Ипсос ГК печели 38,2% от гласовете. Втора е "Право и справедливост" с 33,9%. Партньорите на ГК в коалиционното правителство, което пое властта през декември след дългогодишно..

публикувано на 09.06.24 в 22:46
Председателят на РИК - Благоевград обяви края на изборния ден

160 жалби и рекордно ниска активност на вота в Благоевградско

С рекорд от 160 жалби и сигнали до Районната избирателна комисия и ниска избирателна активност приключиха изборите за европейски и национален парламент в област Благоевград. В последните часове се стигна и до напрежение в някои градски секции на община Симитли, което наложи намесата на полицията.  Рекордно ниска е активността в гласуването за..

публикувано на 09.06.24 в 22:44

ГЕРБ-СДС е водещата политическа сила в област Велико Търново

ГЕРБ-СДС е водещата политическа сила в област Велико Търново според резултатите от изборните протоколи, които предадоха в Районната избирателна комисия изборните състави. Коалицията е водеща и според гласуването в следствения арест. Броенето на хартиени бюлетини и отрязъци от машината сериозно забави секционните избирателни комисии в област..

публикувано на 09.06.24 в 22:43