Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой ще има мнозинство в американския Сенат, може би се решава в Джорджия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американците гласуваха за междинните избори и прогнозите за резултатите към момента показват възможност републиканците да вземат контрола на една от камарите в Конгреса. Бъдещето на Сената може да се реши от резултатът в Джорджия. Според агенция Edison Research двубоят между кандидатите на двете партии за сенатското място от Джорджия ще се наложи да бъде решен на балотаж на 6-ти декември.

Червената вълна, на която републиканците се надяваха, в това число бившият президент Доналд Тръмп, към момента не се материализира. Има възможност републиканците да спечелят мнозинство в Камарата на представителите, но все още не е ясно какъв е изходът от някои от ключовите битки за Сената, въпреки че републиканците не успяха да спечелят във важния за тях щат Пенсилвания. Въпросът за мнозинството в Сената има възможност да бъде решен на балотаж тук в Джорджия, където нито един от кандидатите не спечели нужните за победа в щата поне 50 процента плюс един глас.  

Първите резултати показват, че фокусът на демократите върху правото на аборт е помогнал, като това се оказа една от двете най-важни теми за гласувалите. Другата – за инфлацията - бе заложена в кампанията на републиканците.  

Към момента може да се говори за по-добро представяне на демократите, защото не се сбъдна традиционната голяма загуба на междинните избори от партията на действащия президент, но ако демократите загубят контрола си върху една от камарите в Конгреса, републиканците ще имат възможност да не допускат законодателни инициативи на президента Джо Байдън.  

От изборите до момента също стана ясно, че подкрепяни от бившия президент Тръмп кандидати на ключови места не се представят толкова добре колкото се очакваше, което може да е решаващо за евентуална негова кандидатура за президент на изборите през 2024, но убедителната победа на републиканецът Рон ДеСантис за губернатор на Флорида го прави все по-вероятен кандидат за битката за Белия Дом след две години.  

Ако демократите задържат мнозинството си, Байдън ще има възможност да изпълни плана си за мерки по теми като правото на аборт, климатичните промени, контрол при използването на оръжия. Ако републиканците спечелят, те ще могат да блокират законодателните приоритети на Байдън. Те имат намерение да прокарат закони от консервативния си дневен ред като такива за имиграцията и данъците. Байдън може да наложи вето.

Така в страната може да се стигне до ситуация, описвана с думата „gridlock” или безизходица. Републиканците също биха имали контрол върху комисиите по разследвания и така биха имали възможност да прекратят разследването за нападението срещу Капитолия на 6 януари от привърженици на бившия президент Тръмп, въпреки че докладът от него се очаква до края на годината. Републиканците ще имат възможност и да започнат свои разследвания срещу демократи. Например от техните редици се чу готовност да се разследват бизнес отношенията на сина на президента Хънтър с Китай.  

Изходът от изборите може да окаже влияние и на американската помощ за Украйна. Републиканецът Кевин МакКарти каза, че ако партията му отбележи очакваните значителни победи на изборите, няма да пише „празни чекове“ на Украйна. Предупреждението е знак за намаляваща подкрепа за финансиране на нападната от Русия страна.

При загуба на демократите може да чуем наново вътрешнопартийни гласове, призоваващи Байдън да се откаже от кампанията за президентските избори през 2024, макар че към момента представянето на демократите се смята за добро.

При победа на републиканците ще се проследи колко голямо е предимството на кандидати, подкрепени от Тръмп в битки с близки резултати. Намаляваща подкрепа за близки до Тръмп може да отвори вратата за вътрешнопартийно съревнование за президент с претенденти като например бившият вицепрезидент Майк Пенс и ДеСантис, които са подкрепяли политики на Тръмп, но не носят негови нагативи в това число разследвания срещу него. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ са гласували 214.560 или 38,28%.  За основния ѝ конкурент от СДСМ Стево..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от президентския прессекретариат. Алпинистите от експедицията "Еверест 84" осъществяват изкачването си по..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки че главният синдикат на авиодиспечерите съобщи, че отменя обявената стачка. След продължителни..

публикувано на 24.04.24 в 22:29

Учители и персонал в Тенеси ще могат да носят оръжия в учебните заведения

Властите в американския щат Тенеси приеха законодателство, което ще позволи на учителите и училищния персонал да носят оръжия на територията на учебните заведения.  Мярката, която беше приета, година след като стрелец уби шестима души в училище в Нешвил, беше одобрена с 68 на 28 гласа в местния Конгрес, който е доминиран от Републиканците...

публикувано на 24.04.24 в 22:15
Министерство на иновациите и растежа

Красимир Якимов е новият заместник-министър на иновациите и растежа

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев на длъжността заместник-министър на иновациите и растежа е назначен Красимир Якимов. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Красимир Якимов е юрист по образование. Завършил е "Международно финансово право" в King’s College London, Dickson Poon School of Law. В периода 2022 г. - 2023 г. е бил..

публикувано на 24.04.24 в 21:54
Джо Байдън

Байдън подписа указа за финансова помощ за Украйна, Израел, Газа и Тайван

Американският президент Джо Байдън подписа указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел, Газа и Тайван. Байдън съобщи, че е одобрил първоначални доставки на оръжия за Украйна в размер на 1 млрд. долара и че доставката на тези оръжия ще започне до часове. Американският президент..

публикувано на 24.04.24 в 21:08