Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Данаил Ганчев: Ако няма външни фактори готови сме да започнем строителството на нов стадион още през пролетта на 2023

Данаил Ганчев
Снимка: BNT

ЦСКА  (София) публикува клип, чрез който разясни докъде е стигнала работата по изграждането на нав стадион.  Във видеото дейно участие взима Данаил Ганчев - син на собственика на тима Гриша Ганчев.



"Никога не сме имали желание да бавим нещата. Бавенето за вземане на разрешително за строеж не е добре за нас. Ако бяхме започнали преди 2-3 години, стадионът щеше да е по-евтин с около 30-40 процента. Причините са много. Бюджетът сега ще е по-голям. Инвестираме доста средства в проектиране, проучвания, консултации. Много хора в момента сигурно смятат, че нищо не се извършва. Точно обратното е. Работата, свързана с идейния проект, набляга най-вече на малките и големи детайли относно всеки един аспект по проекта. Работим всяка седмица с различните специалисти. За да може максимално бързо да постигнем изработката на идеен проект. И съответно продължаването му в технически такъв. Нужно е за входиране пред различните институции. Трябва да отговорим на абсолютно всички правни и юридически казуси преди получаването на разрешително за строеж", продължи той.

"Основните ни изисквания към специалистите бяха стадионът да бъде максимално интегриран в парковата среда. Да използва възобновяеми източници на енергия. Да е максимално екоустроен.

За нас никога не е имало значение под каква форма ще си партнираме с държавата и най-вече със спортното министерство относно стадиона. Дали ще е смесено дружество или с отстъпено право на строеж, за нас няма абсолютно никакво значение. Но като инвеститор, който не желае държавата да вкара нито лев в изграждането на съоръжението, сме готови на абсолютно всичко. Водим се изцяло от тях, те са собствениците на имота. Уверявам всички, че от наша страна вървим по план. Ако няма външни фактори, всичко е в наши ръце. Готови сме да започнем строителството още през пролетта на 2023 година", каза Ганчев.

"Наехме голяма международна фирма, която да разработи проект за изграждането на модерно спортно съоръжение. Отделно, започнахме съвместна работа с международно архитектурно бюро и консултантски къщи. Повече от 20 чуждестранни специалисти с богат опит в строителството на стадиони в цял свят пристигнаха в България, за да се запознаят в детайл със съществуващия вече ст. „Българска армия”, с парцела, с околната среда и със заинтересованите страни. Месец по-късно започна същинската работа по създаването на подробен идеен проект на новия стадион. Минавахме стъпка по стъпка през всеки аспект на стадиона. Това включваше ежеседмични дискусии относно големите теми като например предпазване на зелените площи и природата, визия на стадиона и вътрешно разпределение на съоръжението, през технически характеристики като използването на възобновяеми енергийни източници и интеграция на IT и комуникационни системи до най-малкия, но важен детайл като пантона на червения цвят, който да обгръща фасадата на стадиона.

Поставихме ясни изисквания, като три от тях определяме за основни:

1. Стадионът да е устроен така, че природата в Борисовата градина да остане непокътната – това ще постигнем, като запазим насипите на съществуващото вече съоръжение и като го построим в по-малки от настоящите очертания. Отделно, ще върнем почти 50% от площта на прилежащите площи на парка за свободно ползване от посетителите на Борисовата градина.

2. Стадионът да е максимално енергийно ефективен и щадящ околната среда – за това сме се погрижили, интегрирайки най-модерните отоплителни, напоителни и LED осветителни системи.

3. Новият стадион да има препратка към богатите история и наследство на ЦСКА – това ще запазим като изненада за бъдещ етап.

За всичко това, както и непрестанното съгласуване с различни институции, гарантиращи законосъобразността на проекта и бъдещия строеж, бяха и продължават да бъдат инвестирани много средства от страна клуба. Половин година по-късно сме на финалната права по представянето на изцяло завършен идеен проект и входирането му в съответните държавни институции. През цялото това време нито за миг не забавихме работата, която зависи от нас, нито за миг не се поколебахме дали сме на прав път, или дали има изход в края. В тази връзка - готови сме на всякакъв вид партньорства с държавата, стига тя да се чувства удовлетворена и защитена. Единственото наше желание е да получим разрешително за строеж на нов, модерен стадион. Стадион, който ще построим с изцяло осигурени от нас средства и за който не молим държавата да ни помага. Напротив – това ще е съоръжение, което ще бъде в полза на държавата; на което при чудесни условия ще тренират и ще играят нашите деца; което ще е мястото, откъдето може да тръгнат следващите големи имена на българския футбол.

Новият стадион е основополагащият фактор, гарантиращ преминаването ни на следващо ниво в развитието на клуба. За да повишим качеството във всяко едно отношение - било то футболно, маркетингово или имиджово, имаме жизнена нужда от модерен нов дом. Всичко тръгва от него", пишат "червените".

"За да преминем на друго ниво във всеки един аспект, маркетинг, спортно-технически, комуникация, трябва да имаме нов стадион. От самото начало имахме два основни приоритета. Първият беше връщането на емблемата, той беше най-основен. Вторият е изграждането на модерен стадион и обновяване на базата в Панчарево. В последната година се направиха определени крачки към стартирането на това, нашето желание да бъде сбъднато. Не само на нас, а и на феновете. Да има нов стадион, където нашите деца да израснат. Да остане за поколения напред. Не е само за клуба. То е и за самата Столична община", обяви пред клубния сайт Данаил Ганчев - син на собственика на ЦСКА Гриша Ганчев.


По публикацията работи: Кръстина Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
ЦСКА София - Хебър

ЦСКА София надигра Хебър, Чорбаджийски с дебютен гол

ЦСКА София постигна първа победа за сезона в Първа футболна лига след комфортен домакински успех с 3:1 срещу Хебър (Пазарджик). Станислав Шопов и Марселино Кареасо се разписаха преди почивката, а през втората част Георги Чорбаджийски вкара първия си гол с червената фланелка в елита. Почетен гол за Хебър отбеляза Набил Макни. "Червените" диктуваха..

публикувано на 27.07.24 в 21:06
Макс Верстапен

Верстапен спечели квалификация за място в Белгия, но Льоклер потегля първи

Макс Верстапен беше най-бърз в квалификацията за място преди неделния старт от световния шампионат по автомобилизъм във Формула 1 - "За голямата награда на Белгия", но заради наказание ще започне с 10 места назад в стартовата решетка. От първа позиция ще стартира Шарл Льоклер. Пилотът на Ред Бул направи най-бърза обиколка на пистата "Спа", дължа..

публикувано на 27.07.24 в 20:02
Станимира Петрова

Станимира Петрова започва срещу световната шампионка в Париж

Станимира Петрова ще срещне в осминафиналите на олимпийския турнир по бокс в Париж действащата световна шампионка и бронзова медалистка от Игрите в Токио 2020 Хуан Сяо-вън (Тайван). Поставената под номер 1 в категория 54 килограма българка, световна шампионка от Джеджу 2014, двукратна континентална шампионка и двукратна златна медалистка от..

публикувано на 27.07.24 в 19:55
Радослав Росенов

Въпреки аркада, Радослав Росенов стартира с успех на олимпийския турнир по бокс

Радослав Росенов започна с победа участието си на Олимпийските игри в Париж. В категория 63,5 килограма националът победи с пълно съдийско единодушие  - 29:28, 30:27, 30:27, 30:27, 30:27, бронзовия медалист от световното първенство през 2024 година Баходур Усмонов от Таджикистан. Росенов, който е трикратен носител на купа "Странджа", имаше..

публикувано на 27.07.24 в 19:01
Антоанета Костадинова

Антоанета Костадинова 16-а на 10 метра пистолет на Игрите

Олимпийската вицешампионка от Токио 2020 Антоанета Костадинова се класира на 16-о място в дисциплината 10 метра пистолет на олимпийския турнир по спортна стрелба, който се състоя в Шатору. Костадинова завърши квалификациите с 573 точки (95, 94, 99, 97, 94, 94). В пресявките стартираха 44 състезателки.  Българката, чиято подготовка за Игрите..

публикувано на 27.07.24 в 17:40
Габриела и Стефани Стоеви

Габриела и Стефани Стоеви започнаха с победа в Париж

Трикратните европейски шампионки по бадминтон на двойки жени Стефани Стоева и Габриела Стоева стартираха с победа на Олимпийските игри в Париж. В първия си мач от втора група те надиграха Нга Тин Еюн и Пюй Лам Еюн (Хонконг) с 21:11, 21:23, 21:15 за 75 минути. Двубоят беше наблюдаван от президента на Република България Румен Радев и съпругата му..

публикувано на 27.07.24 в 17:34
Десислава Ангелова

Десислава Ангелова четвъртфиналистка на скиф в Париж

Десислава Ангелова се класира за четвъртфиналите на скиф на турнира по гребане на олимпийските игри в Париж. 26-годишната Ангелова направи успешен олимпийски дебют, като преодоля дистанцията от 2000 метра с контролирано гребане и второ време за 7:42.73 минути в предпоследната пета серия. Тя беше изпреварена само от европейската вицешампионка..

публикувано на 27.07.24 в 16:00