Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволците, открили Сашко, не искат пари; прокуратурата проверява дали не е бил държан насила

Автор:
Директорът на ОД на МВР ст. комисар Павел Млеканов, спасителите на Сашко Милко Михалков и Веселин Георгиев и кметът на Перник Станислав Владимиров.
Снимка: Елена Тамакярска, БНР

12-годишният Александър, който изчезна на 11 ноември, е намерен жив в дълбоко и труднопроходимо дере в планината край Перник. Сашко е транспортиран до "Пирогов". Бащата - Александър Цветанов, е с него в лечебното заведение. 

"Детето е в стабилно състояние, без тежки увреждания. Има леки драскотини по тялото. Психичното състояние е сравнително добре. Има лека дехидратация, затова в момента е настанено в реанимация от гледна точка просто на наблюдение. Проведоха се множество изследвания и консултации. Бащата в момента е при детенцето. Нещата са спокойни, предстои с психолог и с психиатър да направим консултация, но детето е в абсолютно стабилно състояние. Детето е боец, буквално казано, защото е наистина в добро състояние", сподели здравният министър д-р Асен Меджидиев, който лично посети малкия Сашко в болницата. Той допълни:

"Урината, поне на цвят, е чиста. Чакаме биохимичния анализ да излезе. Кръвните показатели са нормални, кръвната захар е нормална, което говори, че детето по някакъв начин е намерило начин да приема течности и някаква храна. По краката има леки охлузвания. Не мога да кажа, че е премръзнал, но явно краката са били боси и са били мокри".

Детето е спокойно, но не говори, каза министърът.

"Сашо се чувства добре и се гушна в мен!" написа във Фейсбук бащата на момчето - Александър Цветанов и благодари на всички, които се включиха в издирването.


Момчето е открито от доброволците от клуба по делта- и парапланеризъм в Перник Веселин Георгиев и Милко Михалков минути преди 14:30 ч. в труднодостъпна местност, намираща се на около 7 км. от мястото на изчезването му в посока Радомир в района на Червена могила. Намерено е в дълбоко дере, било е в безпомощно състояние, мръсно, изтощено и гладно. Първото нещо, което е поискало, е вода, казаха спасителите.

"Детето е оцеляло, защото се е борило. Детето е било през цялото време в планината, планината е тегава, с много дерета, само от южната страна има над 20 дерета. Няма конспирации. Вчера, поздрави на Емо Нешев, на БСС, всички тракове са прегледани наново. Колегите се раздадоха, набелязахме нови зони, в които предположихме, че може да е детето - зони, почти непроходими, и успяхме", каза Веселин Георгиев. 

"Планината може да е майка, а може и да е мащеха. В случая е била майка. А и той се е борел. Респект към детето, то е оцеляло само. Ние просто му помогнахме да се прибере. Той е боец, да знаете", допълни Михалков.

Веселин и Милко бяха категорични, че обявената от бащата на Сашко парична награда от 100 000 лева не ги интересува.

"Никой не е излязъл за парите! Ние сме тук от първата нощ, не когато дадоха парите", категорични са те. 

Още от първия ден казах, че няма да спрем, докато не намерим Сашко, подчерта директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Павел Млеканов.

"Нямаше да спрем. Нямаше. Искам да благодаря на всички, които помогнаха за намирането на детето. Дойдоха хиляди доброволци. Дойдоха от цяла България хора. Едно огромно "благодаря" за усилията на всички хора".

"Не можах да повярвам, честно, не можах да повярвам. 5 секунди стоях и го гледах и не можах да повярвам. В момента, в който видях, че си пое въздух и мръдна, веднага имахме подготвени warmer-и, аптечки, завихме го, свалихме му мокрите дрехи, възможно да го стоплим най-много, да не е толкова дехидратиран. По мое предположение дори, може би, и колкото и да звучи иронично, дъждът може да му е помогнал - наличие на вода. Но е имал желание за живот. Самият аз бях минавал близо до това място, днеска пак минахме, защото предния път беше в тъмно", разказа още Веселин Георгиев.


Прокуратурата ще проверява дали Сашко не е държан някъде принудително, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева пред БТВ:

"Цяло чудо е той 8 дни да оцелее без вода и храна. Затова прокуратурата ще проверява версията дали той не е държан принудително от някого и дали той не го е пуснал заради обявената от бащата парична награда. В хода на образуваното досъдебно производство ще бъде назначена съдебно-медицинска експертиза. Лекарите ще имат задачата да установят, на база нараняванията, измръзванията, дехидратацията по момчето, дали той наистина не е държан принудително и дали не говорим за отвличане".

"Добре е Алексчо и това е най-хубавото нещо, което ми се е случвало въобще. Благодаря ви, благодаря ви!", заяви бащата на откритото дете пред БНР, докато пътуваше към болницата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Засилени мерки за сигурност преди балотажа на изборите във Франция

Франция засилва мерките за сигурност пред балотажа на предсрочните парламентарни избори в неделя. В края на кампанията зачестиха проявите на насилие и нападенията срещу кандидати. Докато политическото напрежение във Франция расте пред балотажа в неделя, който може да доведе на власт крайната десница, френските власти се опитват да предотвратят евентуални..

публикувано на 05.07.24 в 01:35
Сградата на правителството в Скопие

Гръцко издание: В Северна Македония говорят на български диалект

По повод на напрежението между Атина и Скопие за спазване на Преспанския договор, популярното издание "Прото тема" публикува обширен материал на тема има ли македонски език. Авторът, който е журналист и лингвист, смята, че езикът, който говорят в Република Северна Македония, е български диалект със сръбски черти. Този език произволно се нарича..

публикувано на 05.07.24 в 01:19
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Категорична победа на лейбъристите на изборите в Обединеното кралство

В Обединеното кралство екзитпол след приключване на гласуването в общите избори в страната потвърди прогнозата за убедителна победа на опозиционната Лейбъристка партия след 14 години управление на Консервативната партия. Съмнение вече едва ли може да има. Новият премиер на Обединеното кралство ще се казва Киър Стармър – лидерът на Лейбъристката партия...

публикувано на 05.07.24 в 00:49

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Британските издания цитират украинския телевизионен журналист Дмитрий Гордон, който пък се позовава на..

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улици са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от водния цикъл в града. В Павликени вече е подменена повече от половината от водоснабдителната мрежа, заяви..

публикувано на 04.07.24 в 20:44
Руският президент Владимир Путин подписва документи на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Астана, Казахстан, 4 юли 2024 г.

Путин приема сериозно заявката на Тръмп за край на войната в Украйна, ако пак стане президент на САЩ

Руският президент Владимир Путин заяви, че приема напълно сериозно заявката на Доналд Тръмп, ако отново стане президент на Съединените щати, да сложи края на войната в Украйна. Путин отбеляза обаче, че не е запознат с евентуалните предложения на Тръмп, но не се съмнява, че намеренията му са искрени. Президентът направи коментар п ред журналисти в..

публикувано на 04.07.24 в 20:32
Президентът Румен Радев

Президентът: Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито до средата на септември - за избори

Длъжен съм да се съобразявам не само с връчването на мандатите, а и с това кога да бъдат евентуални предсрочни избори.  Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито избори до средата на септември. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, който участва в церемонията по връчване на наградите "Банка на годината". В най-скоро..

публикувано на 04.07.24 в 19:31