Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволците, открили Сашко, не искат пари; прокуратурата проверява дали не е бил държан насила

Автор:
Директорът на ОД на МВР ст. комисар Павел Млеканов, спасителите на Сашко Милко Михалков и Веселин Георгиев и кметът на Перник Станислав Владимиров.
Снимка: Елена Тамакярска, БНР

12-годишният Александър, който изчезна на 11 ноември, е намерен жив в дълбоко и труднопроходимо дере в планината край Перник. Сашко е транспортиран до "Пирогов". Бащата - Александър Цветанов, е с него в лечебното заведение. 

"Детето е в стабилно състояние, без тежки увреждания. Има леки драскотини по тялото. Психичното състояние е сравнително добре. Има лека дехидратация, затова в момента е настанено в реанимация от гледна точка просто на наблюдение. Проведоха се множество изследвания и консултации. Бащата в момента е при детенцето. Нещата са спокойни, предстои с психолог и с психиатър да направим консултация, но детето е в абсолютно стабилно състояние. Детето е боец, буквално казано, защото е наистина в добро състояние", сподели здравният министър д-р Асен Меджидиев, който лично посети малкия Сашко в болницата. Той допълни:

"Урината, поне на цвят, е чиста. Чакаме биохимичния анализ да излезе. Кръвните показатели са нормални, кръвната захар е нормална, което говори, че детето по някакъв начин е намерило начин да приема течности и някаква храна. По краката има леки охлузвания. Не мога да кажа, че е премръзнал, но явно краката са били боси и са били мокри".

Детето е спокойно, но не говори, каза министърът.

"Сашо се чувства добре и се гушна в мен!" написа във Фейсбук бащата на момчето - Александър Цветанов и благодари на всички, които се включиха в издирването.


Момчето е открито от доброволците от клуба по делта- и парапланеризъм в Перник Веселин Георгиев и Милко Михалков минути преди 14:30 ч. в труднодостъпна местност, намираща се на около 7 км. от мястото на изчезването му в посока Радомир в района на Червена могила. Намерено е в дълбоко дере, било е в безпомощно състояние, мръсно, изтощено и гладно. Първото нещо, което е поискало, е вода, казаха спасителите.

"Детето е оцеляло, защото се е борило. Детето е било през цялото време в планината, планината е тегава, с много дерета, само от южната страна има над 20 дерета. Няма конспирации. Вчера, поздрави на Емо Нешев, на БСС, всички тракове са прегледани наново. Колегите се раздадоха, набелязахме нови зони, в които предположихме, че може да е детето - зони, почти непроходими, и успяхме", каза Веселин Георгиев. 

"Планината може да е майка, а може и да е мащеха. В случая е била майка. А и той се е борел. Респект към детето, то е оцеляло само. Ние просто му помогнахме да се прибере. Той е боец, да знаете", допълни Михалков.

Веселин и Милко бяха категорични, че обявената от бащата на Сашко парична награда от 100 000 лева не ги интересува.

"Никой не е излязъл за парите! Ние сме тук от първата нощ, не когато дадоха парите", категорични са те. 

Още от първия ден казах, че няма да спрем, докато не намерим Сашко, подчерта директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Павел Млеканов.

"Нямаше да спрем. Нямаше. Искам да благодаря на всички, които помогнаха за намирането на детето. Дойдоха хиляди доброволци. Дойдоха от цяла България хора. Едно огромно "благодаря" за усилията на всички хора".

"Не можах да повярвам, честно, не можах да повярвам. 5 секунди стоях и го гледах и не можах да повярвам. В момента, в който видях, че си пое въздух и мръдна, веднага имахме подготвени warmer-и, аптечки, завихме го, свалихме му мокрите дрехи, възможно да го стоплим най-много, да не е толкова дехидратиран. По мое предположение дори, може би, и колкото и да звучи иронично, дъждът може да му е помогнал - наличие на вода. Но е имал желание за живот. Самият аз бях минавал близо до това място, днеска пак минахме, защото предния път беше в тъмно", разказа още Веселин Георгиев.


Прокуратурата ще проверява дали Сашко не е държан някъде принудително, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева пред БТВ:

"Цяло чудо е той 8 дни да оцелее без вода и храна. Затова прокуратурата ще проверява версията дали той не е държан принудително от някого и дали той не го е пуснал заради обявената от бащата парична награда. В хода на образуваното досъдебно производство ще бъде назначена съдебно-медицинска експертиза. Лекарите ще имат задачата да установят, на база нараняванията, измръзванията, дехидратацията по момчето, дали той наистина не е държан принудително и дали не говорим за отвличане".

"Добре е Алексчо и това е най-хубавото нещо, което ми се е случвало въобще. Благодаря ви, благодаря ви!", заяви бащата на откритото дете пред БНР, докато пътуваше към болницата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Брюксел с богата програма за Деня на Европа

Сградата на Европейския парламент в Брюксел ще бъде осветена днес, заедно с други културни паметници в 27-те страни-членки, като част от проявите в града по повод Деня на Европа. Тази година празничните прояви в белгийската столица се провеждат в края на председателството на кралството, което приключва на 30 юни, и преди европейските избори на 9 юни...

публикувано на 09.05.24 в 04:37

Британският министър на въоръжените сили пристига на посещение в България

Министърът на въоръжените сили на Обединеното кралство Лео Дохърти пристига на двудневно посещение в България. За визитата съобщи британското посолство. Информацията беше потвърдена и от отбранителното ведомство. Срещи Лео Дохърти ще има със служебния министър на отбраната Атанас Запрянов и лекция във Военната академия в София. Очаква се тема на..

публикувано на 09.05.24 в 04:22

Ямбол ще отбележи Деня на Европа с военен ритуал и молебен

С военен ритуал и благодарствен молебен в Ямбол ще бъдат отбелязани 9 май - Денят на Европа и Денят на победата над хитлерофашизма. В празничната програма за поредна година е включен и ученическият фестивал „С песните на Европа“. По традицията честванията ще са в стария квартал „Каргон“ - пред паметника на Георги Дражев и загиналите във войните..

публикувано на 09.05.24 в 04:11

Урсула фон дер Лайен критикува германската крайна десница

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази опасения от германската крайна десница, като я обвини в "пропаганда за Путин" и "шпионаж в полза на Русия" - месец преди европейските избори, предаде Франс прес. В речта си на конгрес в Берлин на германския Християндемократически съюз (ХДС, партията, към която принадлежи..

публикувано на 09.05.24 в 00:41

3 300 000 българи пазаруват в Интернет

Социалните медии са вдъхновител на онлайн потреблението, сочат данни от проучването, озаглавено "Пулсът на онлайн потреблението в България". Сред другите изводи е, че кратките клипове са изключително атрактивни за младото поколение. Добромир Живков от "Маркет линкс" изтъкна, че са били анкетирани над 1300 души. 81% от българите ползват..

публикувано на 08.05.24 в 23:02
Стево Пендаровски

Пендаровски честити изборната победа на опонентите си

Стево Пендаровски, който участва в изборите в Северна Македония за втори президентски мандат, практически призна загубата си и честити на победителите в тях, пожелавайки им успешна работа в следващите пет за президента и четири за парламента години. "Накрая на този дълъг изборен ден благодаря на всички участници в изборния процес и всички институции,..

публикувано на 08.05.24 в 22:58
Ограда при буферната зона в Кипър

Пратеникът на ООН: Допирните точки за решаването на Кипърския въпрос са в гражданското общество

Допирните точки за решаването на Кипърския въпрос са в гражданското общество и отговорност на лидерите на двете кипърски общности е да се вслушат в неговото желание за напредък. Това заяви пратеникът на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр сред срещите си днес в Никозия, с които започна третата ѝ мисия на острова. Голямата международна подкрепа за..

публикувано на 08.05.24 в 22:54