Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътят до Рилския манастир е готов за зимата

Снимка: Кирил Фалин

Направено е почистване и е подготвен за зимата пътят до Рилския манастир - 20 километра, казаха експерти. Това стана след няколко писма на игумена Адрианополския епископ Евлогий до областния управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски и Областното Пътно управление. Епископът има среща - не само за пътя, и с министъра на регионалното развитие Иван Шишков.

Сега трасето е в много добро състояние, коментираха експерти пред БНР. Почистени са около 50 метра канавка, запълнена от преминаване на техниката на дърводобивна фирма. Почистени са и падналите по платното камъни. Орязани са клоните на крайпътни дървета и храсти, които при сняг може да паднат на пътя. Почистено е и около изграждания преди месеци полутунел над село Пастра, където имаше струпани остатъци от строителни материали. Там обаче не беше преасфалтиран участък от около 300 метра и затова ограниченията за преминаване остават в сила, каза началникът на полицейското управление в Рила старши инспектор Иван Кавлашки: 

"Знаците седят там - 20 километра в час. Така ще е през зимата, вероятно, докато не сложат настилка. От по-високо ниво се решават тези неща".

Все още обаче не е подновено счупеното огледало пред павираната улица при Дупнишката порта до самия манастир, което улеснява водачите за насрещното движение, както и съборен пътен знак. Това трябва да направи общината в Рила.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Заседание на служебното правителство, ръководено от Димитър Главчев.

Служебното правителство назначи седем нови областни управители

Седем нови областни управители са назначени от служебния кабинет, става ясно от съобщение на правителствената пресслужба. Те ще ръководят областите Враца, Монтана, Разград, Смолян, Стара Загора, Шумен и Ямбол, като със същото решение са освободени досега заемащите длъжността. Област Враца За областен управител на област Враца е назначен Николай..

публикувано на 03.07.24 в 19:19

"Хизбула" е изстреляла над 100 снаряда срещу Израел

Ливанската групировка "Хизбула" е изстреляла над 100 реактивни снаряда по цели в Северен Израел в късния следобед, съобщава "Ройтерс". Няма данни за жертви. Атаката дойде след гибелта на командир от "Хизбула" при израелски удар край южния ливански град Тир.

публикувано на 03.07.24 в 19:07
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Владимир Путин разговаря около час с китайския лидер Си Цзинпин в Астана

В рамките на форума на Шанхайската организация за сътрудничество в Астана Владимир Путин разговаря около час с китайския лидер Си Цзинпин. Путин заяви, че "руско-китайските отношения на всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие преживяват най-добрия период в своята история и изтъкна, че те са изградени на принципите на равенство, взаимна..

публикувано на 03.07.24 в 18:43

ПГ на ДПС се раздели, Джевдет Чакъров е сред гласувалите срещу Желязков

Тлеещото напрежение в ДПС днес доведе до разцепление в парламентарната група. 15 депутати избраха да последват поръката на почетния председател Ахмед Доган и да не подкрепят правителството, сред тях е един от настоящите председатели на Движението - Джевдет Чакъров. Останалите 30 се съобразиха с волята на другия председател – Делян Пеевски,..

публикувано на 03.07.24 в 18:33

Продължава масовото изселване от Хан Юнис

Продължава масовото бягство от палестинския град Хан Юнис. Много семейства са принудени да спят на пътя, тъй като не могат да намерят подслон, съобщава "Ройтерс". Разположеният в централната част на Ивицата Газа град Деир ал Балах вече е пренаселен със стотици хиляди бежанци вследствие от поредното засилване на бойните действия между..

публикувано на 03.07.24 в 18:28

Душана Здравкова: Нови избори, но с нов поглед на партиите към хората

Нови избори, но с нов поглед на партиите към хората .  Това очакване изказа пред БНР Д ушана Здравкова, съдия и бивш евродепутат от ГЕРБ, и добави, че трябва да има промяна в партийния модел изцяло . " Да видя предложение за правителство, което е "още от същото", за мен беше огромно разочарование . Това не е правителството, което съм очаквала...

публикувано на 03.07.24 в 18:18
Орхан Исмаилов

Орхан Исмаилов: Пеевски ще бъде запомнен, че е проклятието на ДПС

В тази криза Делян Пеевски трябва да се освободи и аз съм готов да му помогна , заяви Орхан Исмаилов, бивш зам.-министър на отбраната и председател на партията "Свобода и достойнство", в интервю пред БНР. В предаването "12+4" той коментира процесите в ДПС и 14 депутати, които гласуваха против кабинет на ГЕРБ-СДС. "Това, което..

публикувано на 03.07.24 в 18:05