Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството на САЩ отпусна $2,5 млрд. заем за производство на батерии за електромобили

Снимка: Министерство на енергетиката на САЩ

От администрацията на американския президент Джо Байдън обявиха, че предоставят заем от 2,5 милиарда долара за производство на батерии за електрически превозни средства.

Министерството на енергетиката ще предостави заем на "Дженерал моторс" (General Motors) и LG за производство на батерии от съвместно предприятие Ultium Cells.

Съобщението идва, в момент, когато General Motors си поставят за цел до 2035 г. да преминат изцяло към производство на електрически превозни средства. Това е и първият заем специално за производство на батерии за такива автомобили.

Засега плановете са съоръженията за производството на батерии да бъдат в щатите Мичиган, Охайо и Тенеси.

Министърът на енергетиката Дженифър Гранхолм изрази очакване заемът да даде тласък на местното производство на акумулатори, да намали зависимостта от други страни и да отговори на повишеното търсене, а с това да бъде намалено въглеродното замърсяване от превозните средства, задвижвани с бензин.

Според изчисленията на Министерството трите центъра за производство на батерии ще имат около 11 000 работни места.

Работниците в завода в Охайо вече са гласували с мнозинство да се обединят, сформирайки първия синдикат в завод за батерии за електрически превозни средства в САЩ.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Френските самолети гасят в Малешевската планина, няма потвърждение за нашите хеликоптери

Двата френски самолета, които трети ден са в България по Европейския механизъм за помощ при бедствия, отново се включиха в гасенето от въздуха в Малешевската планина точно в 9 часа. Гърция: Вятърът разпали пожара край границата с България На трите фронта на пожара са разположени близо 200 служители от пожарните служби, горските..

публикувано на 31.07.24 в 10:11
Делян Пеевски

Пеевски: Президентът разцепва ДПС

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски заяви в кулоарите на парламента, че президентът Румен Радев разцепва ДПС и кадрува в Народното събрание с опита, по думите му, да бъде сменен председателят Рая Назарян: "Има ДПС на мистър Кеш, защото другите са пионки, и има ДПС на Пеевски, това друго ДПС няма, всички в тази игра..

публикувано на 31.07.24 в 09:50
проф. Димитър Шишков

Проф. Димитър Шишков: На болни от рак се правят осакатяващи операции!

Зачестяват случаите на онкологично болни пациенти, които идват в Клиниката по урология на Университетската болница в Пловдив след като са били лекувани около 2 години неправилно в други медицински звена. За това алармира началникът на клиниката проф. Димитър Шишков. Според него е налице целенасочено източване на Здравната каса . Болни от..

публикувано на 31.07.24 в 09:43

Гърция: Вятърът разпали пожара край границата с България

В Гърция вятърът разпали по-голям фронт на пожара до българската граница. Температурите се понижиха, но рискът от пожари остава. Пожарът в планината Славянка на българската граница тази нощ се е активирал от силния вятър. Огънят се е приближил опасно до  село Ахладохори, съобщават пожарникарите. Над 44 хиляди декара гори са..

публикувано на 31.07.24 в 09:43
ЯЦБ

Край на десетилетната политика на парично стимулиране на японската икономика

Японската централна банка повиши основните лихви до 0,25 на сто от досегашните 0-0,1 на сто, предадоха Ройтерс и Блумбърг. Банката представи и план за "количественото затягане", който предвижда намаляване на изкупуването на облигации на няколко етапа с по около 400 милиарда йени на тримесечие до около 3 трилиона йени (което се равнява на 19,6..

публикувано на 31.07.24 в 09:22
д-р Енчо Василев

Спешната помощ в Силистра работи със затруднения в жегите

Високите температури това лято се отразяват на работата на Центъра за спешна медицинска помощ в Силистра. "Екстремно висока е температурата от месец-два насам. Имаме проблем с автомобилния парк. Като изключим два от прилежащите ни филиали, паркостоянките ни са на слънце, без никакъв заслон . Когато има горещи дни, температурата в автомобила..

публикувано на 31.07.24 в 09:19

Кипър: Над 100 млн. евро заем от ЕИБ за студентски общежития и университетска база

Кипър ще вземе 108 млн. евро заем от Европейската инвестиционна банка за изграждането на студентски общежития и университетска база, реши правителството. Още 53 млн. евро ще бъдат предоставени от държавния бюджет. Със средствата ще бъде финансирано строителството на жилища за студенти с общо над 700 легла и обновяването на академични и..

публикувано на 31.07.24 в 08:56