Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекултивират сметищата край Дупница и Кочериново

Снимка: БГНЕС

Рекултивират се закритите преди 4 години градски сметища при Дупница и Кочериново, като ходът на проектираните строотелни дейности се контролира всяка седмица от екипи на МОСВ. Двете сметища са от 8-те в страната, още нерекултивяарини, за което двете общини могат и да бъдат санкционираин, ако не спазят сроковете за рекултивация, казват от администрацията 
Сметището край  Дупница, което непрекъснато се самозапалваше при летните горещини и след дъжд в местността Злево, е на терен над 80 декара с денивелация над 100 м. .
Общата стойност на проекта по Програмата "Околна среда" е за малко над 5 млн. лева с ДДС - при 100 % безвъзмездна финансова помощ. 
Там е каран боклукът на Дупница за последните около 50 години - при самозапалването ставаше непрекъснато обдимяване и замърсяване на района. 
Работи се усилено и по рекултивацията на сметището край Кочериново, което е на около 50 декара. Проектът е за около 4 млн. лева. Там екипи на МОСВ също проверяват всяка седмица. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шефовете на ФРОНТЕКС и "Гранична полиция" се срещат с медиите

Изпълнителният директор на агенцията на Европейския съюз за гранична охрана ФРОНТЕКС Ханс Лейтенс, който е у нас по покана на министъра на вътрешните работи, и директорът на главната дирекция "Гранична полиция" главен комисар Антон Златанов ще се срещнат с представители на медиите.  На вчерашната среща Калин Стоянов - Ханс Лейтенс двамата заявиха,..

публикувано на 27.08.24 в 07:36

Парламентът заседава извънредно, за да се закълне новото правителство

Очаква се днес да се проведе извънредно заседание на парламента, за да се закълне новото служебно правителство на Димитър Главчев. В новото служебно правителство с премиер Димитър Главчев има само три промени – нови са министрите на вътрешните и на външните работи, както и на транспорта. Именно промяната на върха в МВР беше залогът за..

публикувано на 27.08.24 в 07:23

Президентът издава указ за назначаване на служебен кабинет "Главчев 2"

Президентът Румен Радев издава указ за назначаване на служебен кабинет с премиер Димитър Главчев.  Трима ще бъдат новите министри – на вътрешните работи, на външните работи и на транспорта.  С друг указ държавният глава ще насрочи избори за 51-во Народно събрание за 27 октомври. Това ще бъде седмият парламентарен вот за последните три години...

публикувано на 27.08.24 в 07:20

ООН обяви глобален зов за помощ заради увеличаващото се морско равнище

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш обяви глобален зов за помощ заради промените в климата на срещата на върха на тихоокеанските острови в Тонга. Той представи изследвания, които сочат, че морското равнище в региона се покачва много по-бързо от средните нива за останалите части на планетата. "Катастрофа от световен мащаб излага на опасност този..

публикувано на 27.08.24 в 05:27

Ще има по-малък среден добив на зърно в Европейския съюз, сочат прогнози

Европейската Службата за наблюдение на културите (MARS) намали повечето си прогнози за среден добив на зърно за Европейския съюз тази година, особено що се отнася до царевицата, тъй като горещото време продължава да оказва влияние върху културите в Югоизточна Европа, включително България, съобщи агенция Ройтерс.  В публикуван месечен доклад на службата..

публикувано на 27.08.24 в 05:19

Един намушкан и 145 арестувани в последния ден на карнавала в Нотинг Хил

Един човек е бил намушкан с нож в последния ден от карнавала в Нотинг Хил в западен Лондон, съобщиха от столичната полиция. Арестувани са 145 души. От полицията съобщиха, че няма опасност за живота на ранения. Повечето от арестуваните са за притежание на нападателно оръжие и наркотици. Има обаче и арестуван мъж, издирван за опит за убийство през юли в..

публикувано на 27.08.24 в 04:43

Три пожарни от София са изпратени в помощ на гасенето на пожара край пернишките села Расник и Вискяр

Три противопожарни автомобили от София са изпратени в помощ на огнеборците в Перник за гасенето на пожара край пернишките села Расник и Вискяр. На място е пристигнал и директорът на Главна дирекция ПБЗН Александър Джартов. Все още не е овладян пожарът край пернишките села Расник и Вискяр. Силният вятър е пренесъл огъня в посока Вискяр,..

публикувано на 26.08.24 в 21:25