Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Часове преди Рождество в Кипър бе избран нов архиепископ

Свещеник гласува за нов архиепископ в Никозия, 18 декември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Само часове преди Рождество Христово Светият синод на Кипър избра новия архиепископ на Неа Юстиниана и цял Кипър. Камбанен звън приветства заемането на архиерейския престол от досегашния митрополит на Пафос Георгиос, близък сподвижник на починалия на 7 ноември архиепископ Хрисостом Втори. Той става 76-ият глава на Кипърската православна църква, която води началото си от апостол Варнава, един от първите последователи на Христос.

73-годишният архиепископ Георгиос се смята за един от най-близките сътрудници на починалия архиепископ Хрисостом Втори още от избирането му за митрополит на Пафос на 29 декември 2006 г. и е изразявал общи позиции и мнения с него по сериозните проблеми пред Църквата. Той беше и в групата митрополи, която подкрепи архиепископа за признаването на независимостта на украинската църква през 2020 г.

Георгиос следва химия и теология в Атинския университет и след това в Англия.

Паралелно със заеманите църковни длъжности работи и като учител по химия в средното образование.

Арестуван и малтретиран е от турските войски по време на демонстрация срещу турската окупация през 1989 г.

По време на предизборната си кампанията Георгиос подчерта, че „църквата е убежище на нуждаещите се“.

Той обяви, че ще създаде специален отдел в архиепископията за справяне с „новите дилеми, произтичащи от науките за живота и биотехнологиите“.

Архиепископ Георгиос е призван да води древна църква със съвременни разнообразни бизнес интереси – в недвижими имоти, туризъм, хотелиерство, пивоварни.

Интронизацията на новия архиепископ се очаква да стане през януари, като датата ще бъде обявена след Богоявление.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Българският отбор на Европейски шампионат за трансплантирани и диализирани

Европейски игри за трансплантирани: Представителите на 28 държави празнуват победата на живота

"Най-големият подарък е да спасиш човек. Животът продължава дори и в друго тяло. Аз, като реципиент имам невероятната отговорност да пазя това, което съм получила".  Думите са на Наталия Маева, журналист, завеждащ редакция "Новини, образование, култура" в програма "Христо Ботев" на БНР.  Тя е преминала през двустранна белодробна..

публикувано на 18.07.24 в 17:25

Президентът Радев ще обяви утре кога ще връчи втория мандат

Президентът Румен Радев ще обяви утре сутринта кога ще връчи втория мандат. "В никакъв случай няма да бавя процеса, ще се съобразя и с усилията на партиите наистина да формират правителство, ако могат, но също така ще се съобразя с партиите да имат възможност да водят пълноценна кампания. А тя не може да се случи през август, така че още утре сутринта,..

публикувано на 18.07.24 в 17:20
В село Воден след пожара

Заради пожара край Воден затвориха пътя за с. Крайново. Четирима са евакуирани

Заради бушуващия пожар е затворен пътят между селата Воден и Крайново. Четирима души от Крайново са евакуирани в дома за стари хора във Воден. По думите на свидетели огънят е на около километър от Крайново, но няма опасност за жителите. Засега официална информация за ситуацията с разпространението на пожара край селата в община Болярово няма...

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Няколко села в община Крумовград преминаха на воден режим

Няколко села в община Крумовград преминаха на воден режим.  Заради жегата и екстремните температури използваните водоизточници са с намален дебит и не могат да захранват населените места.  За справяне с кризата към засегнатите райони са насочени водоноски, каза заместник-кметът Абидин Хаджимехмед:  "Общинската водоноска кара вода до определени населени..

публикувано на 18.07.24 в 16:56
Днес (18 юли) министърът на отбраната Атанас Запрянов награди военнослужещи от служба

Министърът на отбраната призова за оборудване на повече хеликоптери с техника за пожарогасене

Министърът на отбраната Атанас Запрянов призова за оборудване на повече хеликоптери с техника за пожарогасене.  Той заяви, че всички формирования на армията са приведени в готовност.  "Може би ще трябва да мислим за оборудване на повече вертолети, даже и премиерът ми звъня преди малко. Това обаче изисква допълнително оборудване, допълнителна..

публикувано на 18.07.24 в 16:51

Кипър ще получи 30 млн. евро от ЕК за наблюдение на морските си граници

Кипър ще получи 30 млн. евро допълнително финансиране от Европейската комисия за засилване на наблюдението на морските си граници, съобщиха днес от вътрешното министерство. Подкрепата е част от усилията за борба с незаконната миграция по море. Проектът на Кипър, одобрен от Брюксел, предвижда надграждане на възможностите на системата за..

публикувано на 18.07.24 в 16:37

Нови предупреждения за опасни горещини в Румъния

Румънските метеоролози издадоха нови предупреждения за опасни горещини и за утре. Червеният код обхваща Южна Румъния от Калафат до Браила, Тулча и Констанца, и включва и столицата Букурещ.  Максималните температури ще бъдат между 38 и 41 градуса, съобщава Радио Румъния.

публикувано на 18.07.24 в 16:17