Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Да ви е сладко на Бъдни вечер с традиционни ястия от Хасковско

Снимка: БГНЕС

Този толкова обичан празник – Бъдни вечер, носи неповторимата атмосфера на българското. Най-силно и ярко тя се усеща, освен вътре в нас, и като аромат от трапезата. Традиционни ястия от района на Хасково за празника бяха показани на кулинарна изложба "Традицията - стара и нова в Хасковския край". Организатор беше Народно читалище "Заря 1858-а".


С кулинарни изкушения се представиха 15 читалища от региона, но по масата бяха наредени над 50 ястия. Характерната храна, която слагат на трапезата на Бъдни вечер и Коледа в Хасково:

“Постна трапеза, орехи, варен боб, ориз, сушени плодове... На Бъдни вечер не трябва ястията да са прекалено много - седем, девет, единайсет. Излишно е да се повтарят нещата.”


В село Навъсен се тачи традицията:

“Правя тиквеник, после сърми, слагаме чушки - може да се напълнят с боб. Задължителна е питата. Отделно се слага лук, може и ябълки. Важен е и ошавът от круши, ябълки и джангурки.”

А какво слагат на коледния обяд в село Навъсен?

"Обикновено месни ястия, може да направят и пържоли или да се сготви свинско със зеле, дори кюфтета.”

Характерно в нашето село Навъсен е, че винаги за Коледа се коли прасе. Много вкусна става луковата манджа, защото се прави от прясно месо. В по-съвременните времена вече я правим в гювеч, но понеже на т.нар. “осмянка” навремето са се събирали много хора, са се използвали големи тенджери, в които месото са запържва с малко водичка, след което се добавя кромид лук, после чесън, след това подправките - червен пипер, най-накрая вино или оцет и се оставя да къкри, но на тих огън. Не се използва брашно. Но тогава са се събирали по 30-40 души на осмянка и е трябвал голям съд.”


В село Узунджово залагат на пълнената зелка:

“Приготвя се кисела зелка, като леко я попарвам, за да омекнат твърдините. Сварявам булгур и лахут, които леко ги запържвам и ги оставям да се сварят. След това разтварям зелката и между листата слагам от лахута и слагам да се запече .Правим също и украса, например свещички от картофи, който са постни, традиционни и могат да се консумират.”


Традицията се спазва в дома на Златка Господинова от Хасково, но тя прави съвременен прочит на рецептите - мекички със спанак. кюфтета от тиква цигулка и супа с пуканки:

В супата съм сложила батат картоф, пуканки, което е много важно,има малко тиква, има ленено семе, има сусам, но няма никакви изкуствени мазани. Всичко, което е сложено вътре, е естествено.”


На празника на кулинарите от Хасково се представи и организаторът Александър Милушев, председател на хасковското читалище “Заря” - с Катино мезе, поднесено в рима:

“Свинско половинка от плешката резни,

на къщата веднага с нож го нарежи.

Бекон стотина грама набързо надребни,

лук две глави и гъби 200 грама най-първо почисти.

Загрявам в тиган олио три супени лъжици,

месото вътре слагам, лука от две главици,

и всичко задушавам 15 минути.

В туй време си набавям останалите атрибути -

доматен сос - около 200 грама,

печурки - също около грама 200,

в тигана топъл смело ще наместя.

Заливам с вино бяло водна чаша,

то влиза също тъй в таз рецепта наша.

Поръсвам сол и чер пипер на вкус,

това в рецептата го зная наизуст.

Разбърквам и добавям и бекона,

15 минути и свалям всичко от котлона.

Сместа изсипвам в топло гювече,

на средна фурна то ще се пече,

че трябва му поне половинка час

на мазнинка да бъде - от опит зная аз.

В туй време кана със пелин червен наливам,

с готово Катино мезе при гостите отивам.”

И нека суетнята около трапезата да приключи сега.Смисълът е да се съберем с близките и да бъдем заедно в очакване на Рождество Христово - с надежда и любов.

Снимки: архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изложба с рисунки на деца с епилепсия

Асоциация на родители на деца с епилепсия представи нов наръчник "Пътеводител към по-добър живот"

Асоциация на родители на деца с епилепсия представи нов наръчник "Пътеводител към по-добър живот". Той съдържа насоки и отговори на важни въпроси, свързани с живота и ежедневието на младежи с епилепсия на възраст между 14 и 28 години. На 10.02 организацията отбеляза Световния ден за борба с епилепсията, като отново стана ясно, че липсата на лекарства..

публикувано на 16.02.25 в 06:35
Виктория Бешлийска

Писателката Виктория Бешлийска гостува на Българското неделно училище в Барселона

Писателката Виктория Бешлийска гостува на Българското неделно училище в Барселона. В каталунската столица тя се срещна с децата и техните родители в разговор за силата на езика и нишките, които свързват българите по света.  Езикът е нашата идентичност и колкото повече изучаваме богатството му, толкова по-близо сме до същността си, каза..

публикувано на 15.02.25 в 11:42

С "Пеперудена прегръдка" мисията на Гого от Перник ще продължи

Мисията да показваш, че различните хора не са опасни, и че всеки човек заслужава шанс, продължава и след смъртта - в това вярват близките и приятелите на пеперудения Георги от Перник, който стана звездичка на небето на крехката възраст от 9 години. В негова памет беше представен филмът "Пеперудена прегръдка", в който участват Гого,..

публикувано на 14.02.25 в 16:24
Анна Малешкова

Поредицата "Бесарабски хроники" с нов том - "Следа в историята"

Поредицата "Бесарабски хроники" вече има своя нов том с наслов "Следа в историята ", излязъл през декември миналата година. Описан е периодът от 1762 до 2024 г. Всяка важна дата е разказана в три статии.  Съставители са Анна Малешкова, общественичка, писателка, художничка, бивш директор на Дома на профсъюзите в Сливен , на Кинефикация. Тя е..

публикувано на 08.02.25 в 06:15

Момчил Искренов: Кафето е ритуал, културата и удоволствието за сетивата

Кафето сутрин е едно от най-важните сутрешни ритуали за някои хора, за други е отделно изживяване. За това какво е да си бариста в България и какво не знаем за кафето, разказва Момчил Искренов: " На 29 години съм, от два месеца работя като професионален бариста в Coffe shop , отделям време и за заниманията си тук, но иначе имам икономическо..

публикувано на 08.02.25 в 06:15

Росен Гацин: От февруари започва новият цикъл на стопанската година

На 1- ви февруари православната църква почита свети мъченик Трифон. Той е един от най- славните светци лечители.  В народната традиция този ден се нарича Трифон Зарезан и се отбелязва и на 14 февруари, по стар стил. В българската традиция Св. Трифон е свързан с лозарството.  На 1 ви февруари се извършва ритуално обработване на лозата,..

публикувано на 02.02.25 в 10:24

Музиката на акордеониста Исус Ангелов прави хората щастливи

Исус Ангелов свири от малък на пиано, цигулка и акордеон. Пише есета, разкази и поезия. "Божията Безкрайност" е дебютната му книга, събрала поезията на Исус Ангелов и картините на Ставри Калинов. Той е сценарист и водещ на концертите, които организира в Националния дворец на културата в София. От 2 до 90-годишни са почитателите му. Не искат..

публикувано на 02.02.25 в 06:16