Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да ви е сладко на Бъдни вечер с традиционни ястия от Хасковско

Снимка: БГНЕС

Този толкова обичан празник – Бъдни вечер, носи неповторимата атмосфера на българското. Най-силно и ярко тя се усеща, освен вътре в нас, и като аромат от трапезата. Традиционни ястия от района на Хасково за празника бяха показани на кулинарна изложба "Традицията - стара и нова в Хасковския край". Организатор беше Народно читалище "Заря 1858-а".


С кулинарни изкушения се представиха 15 читалища от региона, но по масата бяха наредени над 50 ястия. Характерната храна, която слагат на трапезата на Бъдни вечер и Коледа в Хасково:

“Постна трапеза, орехи, варен боб, ориз, сушени плодове... На Бъдни вечер не трябва ястията да са прекалено много - седем, девет, единайсет. Излишно е да се повтарят нещата.”


В село Навъсен се тачи традицията:

“Правя тиквеник, после сърми, слагаме чушки - може да се напълнят с боб. Задължителна е питата. Отделно се слага лук, може и ябълки. Важен е и ошавът от круши, ябълки и джангурки.”

А какво слагат на коледния обяд в село Навъсен?

"Обикновено месни ястия, може да направят и пържоли или да се сготви свинско със зеле, дори кюфтета.”

Характерно в нашето село Навъсен е, че винаги за Коледа се коли прасе. Много вкусна става луковата манджа, защото се прави от прясно месо. В по-съвременните времена вече я правим в гювеч, но понеже на т.нар. “осмянка” навремето са се събирали много хора, са се използвали големи тенджери, в които месото са запържва с малко водичка, след което се добавя кромид лук, после чесън, след това подправките - червен пипер, най-накрая вино или оцет и се оставя да къкри, но на тих огън. Не се използва брашно. Но тогава са се събирали по 30-40 души на осмянка и е трябвал голям съд.”


В село Узунджово залагат на пълнената зелка:

“Приготвя се кисела зелка, като леко я попарвам, за да омекнат твърдините. Сварявам булгур и лахут, които леко ги запържвам и ги оставям да се сварят. След това разтварям зелката и между листата слагам от лахута и слагам да се запече .Правим също и украса, например свещички от картофи, който са постни, традиционни и могат да се консумират.”


Традицията се спазва в дома на Златка Господинова от Хасково, но тя прави съвременен прочит на рецептите - мекички със спанак. кюфтета от тиква цигулка и супа с пуканки:

В супата съм сложила батат картоф, пуканки, което е много важно,има малко тиква, има ленено семе, има сусам, но няма никакви изкуствени мазани. Всичко, което е сложено вътре, е естествено.”


На празника на кулинарите от Хасково се представи и организаторът Александър Милушев, председател на хасковското читалище “Заря” - с Катино мезе, поднесено в рима:

“Свинско половинка от плешката резни,

на къщата веднага с нож го нарежи.

Бекон стотина грама набързо надребни,

лук две глави и гъби 200 грама най-първо почисти.

Загрявам в тиган олио три супени лъжици,

месото вътре слагам, лука от две главици,

и всичко задушавам 15 минути.

В туй време си набавям останалите атрибути -

доматен сос - около 200 грама,

печурки - също около грама 200,

в тигана топъл смело ще наместя.

Заливам с вино бяло водна чаша,

то влиза също тъй в таз рецепта наша.

Поръсвам сол и чер пипер на вкус,

това в рецептата го зная наизуст.

Разбърквам и добавям и бекона,

15 минути и свалям всичко от котлона.

Сместа изсипвам в топло гювече,

на средна фурна то ще се пече,

че трябва му поне половинка час

на мазнинка да бъде - от опит зная аз.

В туй време кана със пелин червен наливам,

с готово Катино мезе при гостите отивам.”

И нека суетнята около трапезата да приключи сега.Смисълът е да се съберем с близките и да бъдем заедно в очакване на Рождество Христово - с надежда и любов.

Снимки: архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как живеят хората в украинското българско село Камчик?

19-та световна среща на българските медии, организирана от БТА, отведе журналистите в украинското българско село Камчик. Как живеят хората там и как пазят в сърцата си вече близо 200 години България? Валентина Кашчи - единствената учителка по български език във Всеукраинския център за българска култура  Отзвук от 19-та Световна среща на..

публикувано на 13.07.24 в 07:15
Гергана Василева Румен Иванов

Гергана Василева - маратонецът с множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите

Гергана Василева е маратонец множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите.  От 15 години Гергана Василева живее с диагнозата множествена склероза, но болестта не й пречи да бъде маратонец, колоездач, съпруга, майка и журналист. Нито за миг тя не се отказва да  живее пълноценно. Предстоят й 6 маратона, на 6 континента заедно с Румен..

публикувано на 10.07.24 в 17:33
Милена Кирниколова

Милена Кирниколова - гост в "Горещо сърце" за победите в Шотокан карате-до за 2024 година

Милена Кирниколова е известен инструктор по карате в Плевен. Нейните възпитаници непрекъснато печелят престижни отличия. Тя е гост в "Горещо сърце" по "Хоризонт". Истинска гордост са победите на световното първенство по карате в японската столица Токио.  Самата Кирниколова завоюва бронз при ветераните в родината на този спорт.  Тя е изключителен..

публикувано на 08.07.24 в 10:37
Ясен Пенчев

Ясен Пенчев- един от осемте стипендианти в програмата за талантливи наши кандидат-студенти

В разгара на кандидатстудентската кампания , когато пътя си избират хиляди зрелостници у нас, ще ви срещнем с отличника на випуска от Природо-математическата гимназия в Габрово . Той отдавна е наясно с какво иска да се занимава и решава да продължи образованието си в България.  Ясен Пенчев е един от осемте стипендианти в програмата за..

публикувано на 07.07.24 в 09:05
Ангел Иванов (вдясно) в разговор с протойерей Кръстин Апостолов, предстоятел на храм

"Той е, неговото име е...": "Епархийски глас" в "Изотопия" преди избора на нов Български патриарх

Три седмици по-късно: от светски към църковен вот. Преди историческия избор на нов +Български патриарх: Какво означава за нас това и как и къде църковните традиции намират място в ежедневието ни, както и къде се срещат и противоречат ли си православието и съвремието? По тези и други въпроси в "Изотопия" си говорим с Ангел Иванов - писател,..

публикувано на 29.06.24 в 11:22
Даниела Ненова

Даниела Ненова между театъра и любовта към птиците

"Живея извън града, извън Синсинати в гората, място, което рехабилитира хищни птици. Понякога хората се учудват как мога да съчетавам природа и гори, и планини с театър, защото едното изисква голям град, другото изисква спокойствие, но аз съм си намерила място, което съчетава и двете, каза за "Хоризонт" 33 годишната актриса Даниела Ненова гост в 51..

публикувано на 25.06.24 в 10:57

Сприхав и без гащи... Защо 90-годишният Доналд Дък остава попкултурна икона?

Това пък е пародия на "Лошото момче" на Били Айлиш в изпълнение на плюшен Доналд Дък със собствен канал в YouTube . Музикалните пародии с патока са плод и на изкуствен, и на естествен интелект, но не са новост. И в киното, и в игрите, и в комиксите Доналд има сатирични двойници, за част от които Disney се разправя в съда с..

публикувано на 24.06.24 в 22:12