Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да ви е сладко на Бъдни вечер с традиционни ястия от Хасковско

Снимка: БГНЕС

Този толкова обичан празник – Бъдни вечер, носи неповторимата атмосфера на българското. Най-силно и ярко тя се усеща, освен вътре в нас, и като аромат от трапезата. Традиционни ястия от района на Хасково за празника бяха показани на кулинарна изложба "Традицията - стара и нова в Хасковския край". Организатор беше Народно читалище "Заря 1858-а".


С кулинарни изкушения се представиха 15 читалища от региона, но по масата бяха наредени над 50 ястия. Характерната храна, която слагат на трапезата на Бъдни вечер и Коледа в Хасково:

“Постна трапеза, орехи, варен боб, ориз, сушени плодове... На Бъдни вечер не трябва ястията да са прекалено много - седем, девет, единайсет. Излишно е да се повтарят нещата.”


В село Навъсен се тачи традицията:

“Правя тиквеник, после сърми, слагаме чушки - може да се напълнят с боб. Задължителна е питата. Отделно се слага лук, може и ябълки. Важен е и ошавът от круши, ябълки и джангурки.”

А какво слагат на коледния обяд в село Навъсен?

"Обикновено месни ястия, може да направят и пържоли или да се сготви свинско със зеле, дори кюфтета.”

Характерно в нашето село Навъсен е, че винаги за Коледа се коли прасе. Много вкусна става луковата манджа, защото се прави от прясно месо. В по-съвременните времена вече я правим в гювеч, но понеже на т.нар. “осмянка” навремето са се събирали много хора, са се използвали големи тенджери, в които месото са запържва с малко водичка, след което се добавя кромид лук, после чесън, след това подправките - червен пипер, най-накрая вино или оцет и се оставя да къкри, но на тих огън. Не се използва брашно. Но тогава са се събирали по 30-40 души на осмянка и е трябвал голям съд.”


В село Узунджово залагат на пълнената зелка:

“Приготвя се кисела зелка, като леко я попарвам, за да омекнат твърдините. Сварявам булгур и лахут, които леко ги запържвам и ги оставям да се сварят. След това разтварям зелката и между листата слагам от лахута и слагам да се запече .Правим също и украса, например свещички от картофи, който са постни, традиционни и могат да се консумират.”


Традицията се спазва в дома на Златка Господинова от Хасково, но тя прави съвременен прочит на рецептите - мекички със спанак. кюфтета от тиква цигулка и супа с пуканки:

В супата съм сложила батат картоф, пуканки, което е много важно,има малко тиква, има ленено семе, има сусам, но няма никакви изкуствени мазани. Всичко, което е сложено вътре, е естествено.”


На празника на кулинарите от Хасково се представи и организаторът Александър Милушев, председател на хасковското читалище “Заря” - с Катино мезе, поднесено в рима:

“Свинско половинка от плешката резни,

на къщата веднага с нож го нарежи.

Бекон стотина грама набързо надребни,

лук две глави и гъби 200 грама най-първо почисти.

Загрявам в тиган олио три супени лъжици,

месото вътре слагам, лука от две главици,

и всичко задушавам 15 минути.

В туй време си набавям останалите атрибути -

доматен сос - около 200 грама,

печурки - също около грама 200,

в тигана топъл смело ще наместя.

Заливам с вино бяло водна чаша,

то влиза също тъй в таз рецепта наша.

Поръсвам сол и чер пипер на вкус,

това в рецептата го зная наизуст.

Разбърквам и добавям и бекона,

15 минути и свалям всичко от котлона.

Сместа изсипвам в топло гювече,

на средна фурна то ще се пече,

че трябва му поне половинка час

на мазнинка да бъде - от опит зная аз.

В туй време кана със пелин червен наливам,

с готово Катино мезе при гостите отивам.”

И нека суетнята около трапезата да приключи сега.Смисълът е да се съберем с близките и да бъдем заедно в очакване на Рождество Христово - с надежда и любов.

Снимки: архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Боян Минчев

Боян Минчев шекерджията - живо съкровище, вписан за нематериално културно наследство

Днешното утро ще "подсладим" с историята на един шекерджия от Габрово. Преди броени дни той беше обявен за живо човешко съкровище и вписан в Националната представителна листа на нематериалното ни културно наследство .  Боян Минчев е на 35 години и продължава традициите на занаята, предаден му от неговия дядо. С майстора на познатите..

публикувано на 21.12.24 в 07:00

Злоупотреби с общински имоти в Белово? Искат оставката на председателя на Общинския съвет

Жителите на Белово настояват за оставката на председателя на общинския съвет Костадин Варев, който е бивш кмет на общината няколко поредни мандата. Причината е натрупани фиктивни задължения и последвали запори върху общински имоти с цел продажба . Под запор са сметопочистващите автомобили, колите, които обслужват социалния патронаж,..

публикувано на 18.12.24 в 08:50
Александър Тодоров и Ваклина Стоянова

"Дари храна, дари любов" - топлина за селата от Северозапада

Фондация "Дари храна, дари любов" прави поредната си декемврийска кампания за предоставяне на хранителни помощи преди празниците на възрастни хора от Северозапада. Всяка година на 1 декември се събират хранителни продукти, които след това стигат до нуждаещите се. Фондацията работи с около 30 постоянни доброволци. "След като съберем..

публикувано на 17.12.24 в 10:00

"Опитах се да светя като крушка"... Опасният чар на радиевите часовници

Какви са мерките за безопасност в България днес? Това са само част от останалите въпроси, чиито отговори ще научите, ако чуете цялата история на радиевите часовници в звуковия файл. Изображения: от Pixabay.com, както и генерирани с Midjourney по описания на Лора Търколева

публикувано на 16.12.24 в 21:29

В смолянското село Арда възстановяват тъкачеството

В родопското село Арда възстановяват традицията на тъкачеството. В съвместна инициатива народното читалище "Извор – 1920" и основното училище "Св. св. Кирил и Методий" са се заели да възродят занаята . Идеята: той да бъде запазен за идните поколения . В миналото през селото е минавал главният път от Тракия към Беломорието ...

публикувано на 16.12.24 в 06:59

В Балчик работи първият у нас дом за котки

Доброволци от Балчик вече две години и половина полагат грижи за бездомните животни в морския град. Събират се и обединяват усилията си с идеята да създадат първия коткодом в страната , а за реализирането ѝ получават помощта на Община Балчик и дарители. До момента коткодомът се е погрижил за лечението и намирането на постоянен дом за..

публикувано на 16.12.24 в 06:27

В Израел бе показана книга от 16 век, в която Спасителят е представен като пътешественик и проповедник

Кореспондентките на БНР в Израел Феня и Искра Декало се стараят всяка година да намерят неочакван аспект, свързан с библейските разкази за раждането на Исус Христос. Тази година го откриха, в новооткритата сграда на Национална библиотека на Израел. На изложба там е показана запазена книга от 16 век, в която Спасителят е представен като истински..

публикувано на 15.12.24 в 05:49