Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велико Търново посреща Новата година със заря, рок концерт и народни танци

Снимка: Здравка Маслянкова

Във Велико Търново Нова година ще бъде посрещната на площада с баница с късмети, с рок концерт и народни танци. На 1 януари сутринта е традиционният 15-километров поход за здраве, а по обяд пред крепостта Царевец с подаръци ще бъде посрещнат първият турист за годината в България.

С празнична заря и концерт на "Мери Бойс Бенд" и рок легендите от Б.Т.Р. и празничен хоровод от ансамбъл "Искра" на площада пред община Велико Търново жителите и гостите на старопрестолния град ще посрещнат Нова година. Ще бъде отслужен празничен благослов, а кметът Даниел Панов ще поздрави жителите и гостите на Велико Търново.

За 2023-а година великотърновци си пожелават: 

"Да сме здрави, да сме щастливи с това, което имаме."

"Да бъде една ползотворна година, изпълнена с много любов."

"Здраве, щастие и късмет на всички, много любов."

За седма година ще бъде спазена традицията на 1 януари сутринта любителите на туризма да започнат годината с поход по Търновските височини.  

Точно в 12 часа в първия ден на годината директорът на Регионалния исторически музей във Велико Търново Иван Църов ще посрещне с подаръци първият турист в крепостта Царевец. Архитектурно-музейният резерват е единственият музеен обект в страната, който работи на Нова година и затова първият турист в крепостта е и първият турист за годината в България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протест срещу Байдън преди годишната вечеря с кореспондентите, акредитирани в Белия дом

Протестиращи срещу подкрепата на американския президент Джо Байдън за войната на Израел срещу "Хамас" се събраха пред хотела във Вашингтон, където се проведе ежегодната среща на Асоциацията на кореспондентите в Белия дом, предаде Ройтерс. Демонстранти с плакати скандираха лозунги против убийствата на журналисти в Газа. Стотици протестиращи..

публикувано на 28.04.24 в 07:53

Клубът на „Колите в Смолян“ организира благотворително дрифт шоу в помощ на Георги

Клубът на „Колите в Смолян“ организира поредното благотворително дрифт шоу в помощ на болен млад мъж. Днес от 13.00 ч организаторите канят всички родопчани на полигона в село Полковник Серафимово, за да помогнат на 22-годишния Георги Маринов от Пловдив. Момчето има частично прекъсване на гръбначния мозък след катастрофа. От две години Георги е в..

публикувано на 28.04.24 в 07:52
Последици от руски въздушен удар срещу психиатрия в Харков, 27 април 2024 г.

Русия засилва натиска над енергийната система на Украйна

Руски ракети удариха енергийни съоръжения в Централна и Западна Украйна, което увеличава натиска върху енергийната система. Страната е изправена пред недостиг на противовъздушна отбрана въпреки предвидената военната помощ от САЩ. Въздушният удар е извършен с ракети с голям обсег, включително крилати ракети, изстреляни от руски стратегически..

публикувано на 28.04.24 в 07:41
Габриела Наплатанова

Габриела Наплатанова встъпва в длъжност като председател на СЕМ

Габриела Наплатанова встъпва в длъжност днес като временно изпълняващ длъжността председател на Съвета за електронни медии. Мандатът ѝ ще е със срок от шест месеца - до 27 октомври. След това, отново за шест месеца - до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева, предаде БГНЕС. И председателите на СЕМ на ротация. За по 6..

публикувано на 28.04.24 в 07:33

Цветница е!

Православният свят отбелязва един от големите християнски празници - Вход Господен в Ерусалим. Дни преди своята Кръстна смърт Исус Христос бил посрещнат тържествено в свещения град. Многолюдното множество го приветствало с палмови клони. Така е установена традицията в храмовете да се раздават осветени върбови клонки. Празникът се нарича още..

публикувано на 28.04.24 в 07:28

В село Българско Сливово ще се проведе фестивала "От Лазарица до Гергьовден"

В село Българско Сливово от 10 часа ще се проведе шестият фолклорен фестивал "От Лазарица до Гергьовден". На сцената на местното читалище ще се изявят певци и танцьори на различна възраст и от различни населени места. Събитието се провежда ежегодно в дните около Великденските празници, като негови организатори са НЧ „Възраждане 1908“..

публикувано на 28.04.24 в 05:38

Екипите на читалищата в Радомир организират тържествата за Цветница

Тържествата за Цветница в Радомир се организират от читалищата в общината. На Лазаровден лазарките пресъздават традиционните обичаи, разказва кметът Кирил Стоев. На 1 май е организиран голям празник в село Извор, който се празнува от 2010-та година. Инициативата е на местното читалище. Целта е да бъдат съхранени и показани традиционната обредност и..

публикувано на 28.04.24 в 05:25