Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев и Нехамер: Охраната на външните граници на ЕС е ключова за справяне с нелегалната миграция

Канцлерът Карл Нехамер ще посети България на 23 януари

Снимка: press@president.bg

Охраната на външните граници на Европейския съюз е общ ангажимент на всички държави членки и е от ключово значение за справяне с нелегалната миграция. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и федералния канцлер на Република Австрия Карл Нехамер, които разговаряха днес във Виена, съобщава пресслужбата на българското президентство.

По покана на Карл Нехамер българският президент е единственият държавен лидер, поканен на тазгодишното издание на традиционния Новогодишен концерт на Виенската филхармония в Златната зала на 'Музикферайн".

Двамата лидери откроиха по време на разгорова доброто сътрудничество между България и Австрия и обсъдиха Европейската политика по миграцията и предоставянето на убежище, преди провеждането на Европейския съвет на 9 и 10 февруари.

Румен Радев подчерта, че охраната на външните европейски граници изисква още по-тясно сътрудничество между европейските страни, както и целенасочена техническа и финансова подкрепа от страна на ЕС. Президентът напомни и че България е направила съществени инвестиции в усъвършенстването на охраната на своите граници и това е потвърдено от всички мисии на Европейския съюз.

От своя страна федералният канцлер на Австраия - Карл Нехамер изрази признателност към приетата от българския държавен глава покана да посети Виена за продължаване на двустранния диалог и открои желанието на Австрия за засилване на сътрудничеството със страната ни в охраната на външните граници на ЕС за справяне с нелегалната миграция. По думите му Европа не може да си позволи десетки хиляди нерегистрирани мигранти да прекосяват територията на държавите членки на ЕС. Високият брой на нелегалните мигранти представлява и сериозен проблем за сигурността на целия Европейски съюз, за което е необходима и повече подкрепа за държавите, охраняващи външните граници на Съюза и изложени на миграционен натиск, сред които и България.

Предстои канцлерът Карл Нехамер да посети на 23 януари България, където на място ще се запознае с предприетите от страната ни мерки за охраната на границите на ЕС. Нехамер подчерта, че България е вложила много усилия за засилване на охраната на външните европейски граници за противодействие на засиления миграционен натиск, а страната ни следва да получи и по-голяма финансова подкрепа от ЕС за усъвършенстване на граничната ограда, както и за увеличаване на присъствието на Фронтекс.

В рамките на посещението си в Австрия държавният глава Румен Радев разговаря също така с федералния президент Александър Ван дер Белен и проведе среща с министъра на външните работи на Индия Субраманям Джайшанкар, се посочва още в пресъобщението на българското презитенство.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започна летния сезон в Банско

Летният сезон в Банско започва от днес, съобщиха от фирмата концесионер на ски зоната. На Бъндеришка поляна има различни атракциони, сред които е най-дългата водна пързалка в Европа, мини - голф и други възможности за отдих и спорт. През първите почивни дни на юли в Банско ще бъдат прожектирани български филми под открито небе,..

публикувано на 29.06.24 в 11:54
Епископ Сионий

Епископ Сионий донесе мощите на Патриарх Евтимий в катедралата "Св. Александър Невски"

Игуменът на Троянския и Бачковския манастири - епископ Сионий донесе мощите на свети патриарх Евтимий Търновски в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". "Те ще бъдат покрити със старинна средновековна плащеница, която е от времето на Светия Патриарх Евтимий. Идват, за да покажат тази духовна приемственост на Българската патриаршия,..

публикувано на 29.06.24 в 11:26
Предсрочните президентски избори в Иран се проведоха след смъртта на държавния глава Ебрахим Раиси.

Песешкиян и Джакили с най-много гласове на президентските избори в Иран

Реформисткият кандидат Масуд Песешкиян и твърдолинейният Саид Джалили печелят най-много гласове на предсрочните президентски избори в Иран, според неокончателните резултати, оповестени от вътрешното министерство. Песешкиян получава над 8,3 милиона гласа, а Джалили – над 7,1 милиона, при преброени повече от 19 милиона бюлетини. Ако никой не..

публикувано на 29.06.24 в 11:20
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: Гласуването на кандидатурите за висшите постове в ЕС изглежда с отворен край

Гласуването на кандидатурите за висшите постове в ЕС   изглежда с отворен край. Това обясни пред БНР. Европейските лидери одобриха номинациите на Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на Еврокомисията, Антониу Коща за председател на Европейския съвет и Кая Калас за върховен представител по външната политика и сигурност.  На Фон дер..

публикувано на 29.06.24 в 11:16

Петима загинали при атака с дрон в Курска област

Петима души са загинали при атака с дрон в руската Курска област, съобщи областният управител в Telegram. По думите му, сред жертвите има и две деца. Министерството на отбраната на Русия заяви, че са били обезвредени  6 украински дрона над други области и  над полуостров Крим.  Движението по Кримския мост е било спряно временно. В..

публикувано на 29.06.24 в 11:08

Арестуваха хакера "Емил Кюлев", крал данни от банки, застрахователни компании и държавни институции

21-годишен хакер, който се представя в онлайн пространството с псевдонима Емил Кюлев, е привлечен като обвиняем и задържан за срок до 72 часа във връзка с нерегламентиран достъп до информационни системи на десетки държавни институции, търговски банки и застрахователни компании. Това съобщават от Софийската градска прокуратура. Установено е,..

публикувано на 29.06.24 в 10:57

Ясен Георгиев: Може да забележим изместване на фокуса към това как Европа да бъде по-самодостатъчна

Свикването на предсрочни избори във Франция изправи международните финансови пазари на нокти и дори се заговори за евентуална намеса на Европейската централна банка. Не се стигна до това, но остават опасенията от икономическите заявки на новите френски политически фаворити. Какво ще се случи, ако "Националният сбор" на Марин льо Пен спечели..

публикувано на 29.06.24 в 10:34