Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Турция блокираха банковите сметки на прокюрдската "Демократична партия на народите"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Конституционният съд на Турция блокира банковите сметки на прокюрдската "Демократична партия на народите". Съдът продължава изслушванията по дело за закриване на опозиционната партия заради предполагаеми връзки с въоръжени групировки. 

Турският президент Реджеп Ердоган обвинява втората по големина опозиционна партия, че е политическо крило на забранени бойци, които водят десетилетна борба срещу турската държава. Формацията отрича официални връзки с бойците и обвинява правителството, че е жертва на политически натиск заради силната ѝ опозиция срещу Ердоган. 

Съдебното решение на практика лишава третата по големина партия в парламента от възможността да получава помощ от бюджета. Тя е трябвало да получи около 29 милиона долара финансиране от хазната тази година. 

Решението идва в навечерието на парламентарните и президентските избори в Турция, които трябва да се произведат до юни. 

Политическите наблюдатели предричат труден вот за президента Реджеп Ердоган.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

Системата за сключване на "Гражданска отговорност" функционира нормално

Възстановено е нормалното функциониране на системата за сключване на застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, съобщиха от Гаранционния фонд. През последните дни се появиха проблеми със системата за задължителната полица. От фонда обясняват, че след профилактика през почивните дни "затрудненията са свързани с натрупването на висок..

публикувано на 02.07.24 в 20:35

До 14 юли - специализирана полицейска операция на Пътна полиция в цялата страна

Увеличава се броят на жертвите и ранените при пътни инциденти през последните седмици, констатира пред журналисти комисар Мария Ботева, заместник-началник на отдел "Пътна полиция". "До 14 юли тече специализирана полицейска операция на територията на цялата страна. Силите и средствата на пътната полиция са насочени да контролират във всички точки на..

публикувано на 02.07.24 в 20:25

Търговски камари с отворено писмо към депутатите: Бизнесът очаква стабилност и предвидимост

За отговорно държавническо поведение и спешни действия в полза на обществото и бъдещето на България призовават в отворено писмо няколко търговски камари, които представляват компании от основните външнотърговски партньори на страната ни. Те се обръщат към депутатите от 50-ото Народно събрание с призив за предвидимост и ясни приоритети, както..

публикувано на 02.07.24 в 20:12

Парламентът ще гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, в 13 часа утре

Народното събрание ще гласува предлагания от ГЕРБ–СДС министър-председател, структура и състав на Министерския съвет от 13:00 часа утре, 3 юли. Това предвижда точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на Народното събрание. Първият мандат: Росен Желязков е кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер Р...

публикувано на 02.07.24 в 20:11

Областният съвет на БСП в Русе заяви пълна подкрепа за новото партийно ръководство

Областният съвет на БСП в Русе разпространи съобщение, в което заявяват пълната си подкрепа за новото партийно ръководство и широко ляво обединение.  Корнелия Нинова подава оставка Нинова към членовете на БСП: Не давайте партията на търговците! Атанас Зафиров е избран за временен председател на БСП На свое заседание социалистите в..

публикувано на 02.07.24 в 19:51
АЕЦ

ЕК с положително становище за изграждането на 3-ти и 4-ти блок на румънската АЕЦ "Черна вода"

Проектът за изграждане на трети и четвърти блок на румънската АЕЦ "Черна вода" получи положително становище от Европейската комисия по отношение на техническите аспекти и ядрената безопасност, съобщи БТА, като се позова на новинарския сайт Зиаре. Единствената атомна централа на Румъния произвежда около една пета от електроенергията в страната с два..

публикувано на 02.07.24 в 19:39

Румен Радев: Газовият терминал край Александруполис трябва да заработи най-късно през октомври

Газовият терминал край Александруполис трябва да заработи най-късно през октомври, заяви президентът Румен Радев след среща в Атина с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. Забавена е работата и по други стратегически проекти, подписани още от началото на 2023 година по време на служебното правителство на Гълъб Донев. Той припомни, че през февруари 2023..

публикувано на 02.07.24 в 19:37