Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осем нови професии ще предложат гимназиите в област Велико Търново

Една от специалностите ще е за програмисти на роботи
Снимка: Rawpixel

Осем нови професии ще предложат през новата учебна година професионални гимназии в област Велико Търново. Сред тях са програмист на роботи и техник за хибридни автомобили. 

Новите професии са предложени от шест гимназии във Великотърновско. Три от тях са за дуална форма на обучение в партньорство с местни фирми, които са заявили, че имат нужда от кадрите, поясниха от Регионалното управление на образованието.

Освен програмисти на роботи и техници за хибридни автомобили, професионалните училища във Велико Търново, Горна Оряховица, Стражица и Лясковец ще предложат за прием след 7 клас обучение на механизатори за горското стопанство, декоратори на сладкарски изделия, енергетици. С подкрепата на социалната дирекция в община Велико Търново в едно от училищата ще започне обучение на социални работници за работа с деца и семейства в риск.

До 16 януари училищата могат да представят заявките си за нови професии, след което предстои одобрението им, уточниха от Образователното управление. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Церемония в памет на Ебрахим Раиси в Табриз, 21 май 2024 г.

Десетки хиляди иранци отдават почит на загиналия президент

Десетки хиляди иранци се стекоха рано тази сутрин в центъра на Техеран, за да отдадат последна почит на иранския президент Ебрахим Раиси, съобщи държавната телевизия, цитирана от АФП. Той загина в неделя при катастрофа с хеликоптер в планински район при лоши метеорологични условия. Множеството се е събрало в района на Техеранския университет,..

публикувано на 22.05.24 в 09:23
Ива Лазарова

Партиите харчат по-малко за политическа реклама в сравнение с предишни избори

Партиите харчат по-малко пари за медийна реклама за предстоящите избори в сравнение с предишни кампании, показват данни на Института за развитие на публичната среда. ИРПС традиционно следи по време на предизборна кампания 40 медии . В сравнение с кампанията 2 в 1 през ноември 2021 г. средствата, които формациите отделят за политическа..

публикувано на 22.05.24 в 08:57
Ингрид Шикова

Проф. Ингрид Шикова: Все още не сме усетили Европейския съюз като наш

Наблюдава се желание сред младите хора да научат повече за Европейския съюз. Те искат да поставят своите теми пред ЕС, които не са малко. Грешка е, че няма сериозна информационна кампания по европейските въпроси . Само с клипове по телевизията не се решава въпросът. Това мнение изрази пред БНР проф. Ингрид Шикова, преподавател в Катедра..

публикувано на 22.05.24 в 08:25

ООН: Да спрем загубата на животни, растения и микроорганизми

Призив към всички нас да спрем загубата на различни видове животни, растения и микроорганизми отправят от ООН във връзка с днешния Международен ден на биологичното разнообразие. Според специалисти загубата на биоразнообразие е най-голямата заплаха за живота на земята. "Бъди част от плана" е темата тази година на Международния ден на..

публикувано на 22.05.24 в 08:07
Заседание на Комитета на министрите на Съвета на Европа в Страсбург, 17 май 2024 г.

Съветът на Европа разкритикува Закона за чуждото влияние в Грузия

Експертите на Съвета на Европа разкритикуваха спорния закон за обявяването на чуждестранно финансиране в южнокавказката република Грузия и го определиха като недемократичен, предаде ДПА. Законът за прозрачността на чуждото влияние трябва да бъде оттеглен, се казва в становище на Венецианската комисия, разпространено снощи в Страсбург...

публикувано на 22.05.24 в 08:07
Емилия Богданова

Емилия Богданова: Да има лекари и психолози в екипите, които разработват учебните програми!

" Мотивацията на учениците е изключително важна, независимо къде ще се обучава едно дете . Това е първата стъпка към успеха за всяко дете. Средата е много важен фактор при мотивиране на едно дете. Когато децата успяват в дадена дейност – дали в обучение, дали в спорт, дали в изкуства, те засилват още повече желанието си да се борят." Това..

публикувано на 22.05.24 в 08:00

Контролирано унищожаване на боеприпаси и взривове от ВМЗ - Сопот

Бракувани боеприпаси и други взривни материали, отпаднали от производството на ВМЗ - Сопот, ще бъдат контролирано унищожавани на открития изпитателен полигон в с. Анево. За периода от 9.00 до 15.00 ч. се забранява влизането на хора, животни и техника в района, предупреждават от община Сопот.

публикувано на 22.05.24 в 08:00