Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Регионалният министър настоя за конкретни срокове за ремонта на жълтите павета

Кметът Йорданка Фандъкова се отзова на поканата на министър Иван Шишков за съвместна инспекция

Снимка: Мила Младенова

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков настоя за конкретни срокове и график за завършване на ремонтните дейности в на центъра на София. Двамата заедно със столичния кмет Йорданка Фандъкова направиха инспекция на жълтите павета в централната част на София.

Столичната община търси нова технология за пренареждане на жълтите павета. До края на другата седмица в общината ще бъде внесен доклад след направен експеримент, както в лабораторни условия, така и на тестови участък за начина на подреждане на паветата. 

Предвижда се заздравяване на пясъчната възглавница, върху, която те се нареждат, посочи проф. Димитър Назърски – от Университета по архитектура и строителство:

„С използване на водоразредима смола в малки количества се ангажира част около 15-20 мм от пясъка, при което се получава свързване на зрънцата на пясъка и се създава "легло" за всяко паве, а приплъзването ще бъде невъзможно. Фугите ще бъдат 3 до 5 мм“.

В големите градове на Европа, където има павета и такъв трафик, те са отстранени. Това е единственият булевард в момента, за който се търси решение, каза още проф. Назърски. За да бъде приложена технологията, температурата не трябва да е по ниска от 10 градуса, каза още той.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че пренареждането на участъка е направено безобразно и той представлява 1,5 % от целия проект, като стойността му е 204 000 лева, но средствата ще бъдат платени  едва след качествено извършена работа:

„Това, което съм поискала, е да се работи съобразно времето, да се спазва технологията. Разбира се, че трябва да се съобразим и да се пренареждат тогава, когато времето позволи…Не мога да позволя повече експерименти на този участък“.

Министърът на регионалното развитие Иван Шишков апелира:

„При всички положения, най-добрият вариант е всички заедно да направим така, че да завършим целия този ремонт в центъра на София. Т.е. включително и политическите сили, които в момента са в опозиция в Общинския съвет призовавам да бъдат активни, но конструктивно, както и МРРБ, докато аз съм регионален министър, ще бъде конструктивно, за да можем да помогнем да свършим този процес“. 

Снимка: Мила Младенова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Миков

Михаил Миков: Никоя от политическите сили не е готова и не иска нови избори

Големи са шансовете да бъде подкрепен кабинетът на ГЕРБ . Това мнение изказа пред БНР бившият председател на парламента и бивш член на БСП Михаил Миков. "В парламента, въпреки сериозната фрагментация, има преобладаващо дясно представителство. Най-нормално е то да излъчи свое правителство, въпреки срамежливостта от общението между отделните..

публикувано на 02.07.24 в 09:10

Десетки на протест срещу безводието в село Караисен

Десетки жители на павликенското село Караисен блокираха тази сутрин републиканския път за Свищов. Недоволството е срещу безводието и липсата на държавна намеса за решаване на проблемите с водоснабдяването на селото. Засегнати са над 700 жители, детската градина и старческият дом в Караисен.   За пета година в Караисен чешмите на хората..

публикувано на 02.07.24 в 09:07
Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов: Вероятно Николай Марков е сключил някаква сделка с дявола

" Предотвратихме падането на самолета ", заяви пред БНР един от основателите на партия "Величие" Ивелин Михайлов.   По думите му 5 човека от парламентарната група ще бъдат "разкъсани" при гласуването за кабинета, но след скандалите от вчера вероятно няма да дадат своята подкрепа : "След скандалите, които станаха вчера, в една тяхна..

публикувано на 02.07.24 в 08:39
Карлес Пучдемон

Разнопосочни реакции в Испания на отказа на съда да амнистира Пучдемон

Разнопосочни политически реакции предизвика в Испания решението на Върховния съд, който отказа да приложи Закона за амнистията по отношение на бившия регионален премиер на Каталуния Карлес Пучдемон. Той живее в изгнание след опита за отделяне на автономната област през 2017 година. Най-висшата съдебна инстанция в Испания постанови, че..

публикувано на 02.07.24 в 08:08

По петима кандидат-студенти се борят за място в "Медицина" в МУ - Плевен

В Медицинския университет в Плевен се провежда кандидатстудентски изпит. Средно петима кандидат-студенти се състезават за едно място в специалност "Медицина" и трима - за "Фармация". Над 800 кандидат-студенти са подали заявления за участие в класиране за прием в специалностите "Медицина" и "Фармация". По 6 жени ще се състезават за място в..

публикувано на 02.07.24 в 07:58
Николас Мадуро

Венецуела и САЩ продължават преговорите за демократични реформи

Президентът на Венецуела Николас Мадуро е приел предложението за подновяване на директните преговори за демократични реформи, които водят със САЩ в продължение на повече от 2 години. В рамките на тези разговори в края на 2023 г. Вашингтон и Каракас сключиха сделка за размяна на затворници с посредничеството на Катар. САЩ..

публикувано на 02.07.24 в 07:58
Йонко Иванов

Йонко Иванов: Държавата е виновна за всичко, което се случва по пътищата

Само 10-12% от тежките катастрофи са по вина на новите млади водачи , обяви пред БНР Йонко Иванов - председател на Съюза на центровете по авто-мото подготовка. По думите му има опит да се започне кампания срещу обучението и преподавателите : "През изминалата година има една тенденция за обвиняване на преподавателите и целия учебен процес в..

публикувано на 02.07.24 в 07:55