Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Решението Стилияна Николова да смени клубната си принадлежност е на родителите й

Стилияна Николова
Снимка: Борис Мутафчиев

Решението бронзовата медалистка в многобоя от световното първенство по художествена гимнастика в София Стилияна Николова да смени клубната си принадлежност и през 2023 година да премине от клуб Етър -Елит в спортен клуб Илиана е на нейните родители.

Разяснението официално беше направено от нейната майка   - Паулина Николова, която е двукратната световна и европейска шампионка с ансамбъла и е първи треньор на дъщеря си.

"До БФХГ и почитателите на художествената гимнастика 

Като родители на Стилияна Николова, искаме да внесем разяснение по развихрилите се коментарии относно преминаването на Стилияна в СК” Илиана”.

Решението е семейно и започна да се реализира през м. октомври 2022г , когато разговаряхме с президента на “ Етър Елит” - Савина Ганчева.

След нейното категорично одобрение и съгласие последваха разговори и с председателя на СК” Илиана” - Ина Ананиева.

Изрично подчертавам, че други лица не са взимали отношение по този въпрос!", се казва в официалното изявление на родителите на Стилияна Николова.


Уточнение по появилата се информация за смяна на клубната принадлежност на националните състезателки Стилияна Николова и Ева Брезалиева внесоха и от Българската федерацията по художествена гимнастика.

"БФХГ не може да бъде страна при решение за смяна на клубната принадлежност на национална състезателка, или на състезател, който не е член на националния отбор. Това е в правомощията на клубовете, по волята на състезателите, или техните законни представители.  Намесването на БФХГ в подобни взаимоотношения е недопустимо и няма основание. С решение на УС на БФХГ са приети “Правила за трансфер за състезателки по художествена гимнастика”, чиято цел е да защити интересите на клубовете, които са открили, работили и създали състезател, който иска да смени клубната си принадлежност.
Предлагаме на вашето внимание следната важна част от “Правила за трансфер на състезателки по художествена гимнастика”:

Как се разпределят процентите за точките, които печели трансферираният състезател за родния клуб и приемствения клуб, които носят финансови дивиденти:

 - първата година след трансфера 75% от точките спечелени от състезателя отиват в родния клуб, а 25% от точките отиват в приемствения клуб

- втората година 50% отиват в родният клуб, 50% отиват в приемствения клуб.

- третата година 25 % отиват в родния клуб, 75% отиват в приемствения клуб.

 -четвъртата година 100% отиват в приемствения клуб.

Правилата на БФХГ са съобразени със законовата уредба на Република България касаеща темата за трансфер на спортисти.

До момента, последните години, в БФХГ не са пристигали никакви писма с оплаквания, или проблеми от каквото и да е естество, касаещи трансферите на състезателите.

Във връзка с появилата се информация за трансфер на двете национални състезателки Стилияна Николова и Ева Брезалиева, бихме искали да заявим, че към момента в БФХГ няма официално заявление за това.

Срокът на картотекиране на състезателки за 2023 година е до края на месец януари" , написаха от БФХГ на официалната си страница в социалните мрежи.



По публикацията работи: Кръстина Иванова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ювентус удържа Рома

Рома и Ювентус завършиха 1:1 в дербито от 35-тия кръг на Серия А.  Ромелу Лукаку откри за домакините в 15-ата минута, а Бремер изравни в 31-вата.  Мачът изобилстваше от положения и пред двете врати, а отборите удариха и по една греда, като все пак по-чистите положения бяха за Ювентус, но гостите бяха отказани от отличните изяви на младия вратар на Рома..

публикувано на 06.05.24 в 05:55

Първа победа на Ландо Норис във Формула 1

Ландо Норис с Макларън спечели първата си победа във Формула 1 в Маями с късмет. Той стартира пети и при боксовете излезе начело преди да смени гуми, когато Кевин Магнусен и Логан Сарджънт се удариха, което извади колата на сигурността начело на колоната. Норис получи възможност за много по-бърз бокс спрямо съперниците си, като до началото на..

публикувано на 06.05.24 в 05:48

Андрей Рубльов спечели мастърс турнира в Мадрид

Андрей Рубльов спечели титлата от турнира по тенис от сериите "Мастърс" на клей в Мадрид с награден фонд от 7,7 милиона евро. На финала поставеният под номер 7 в схемата руснак победи драматично след обрат с 4:6, 7:5, 7:5 Феликс Оже-Алиасим за два часа и 47 минути.  В първата част канадецът поведе с 4:1 и два пробива, взимайки аванс в мача. След това..

публикувано на 06.05.24 в 05:40

Автогол лиши Милан от успех

Милан завърши наравно 3:3 у дома с Дженоа в мача от 35-ия кръг на италианската Серия А.   Дженоа провеждаше на два пъти с голове на Матео Ретеги и Калеб Екубан, но Милан обърна чрез Алесандро Флоренци, Матео Габия и Оливие Жиру.  Три минути преди края Малик Тиау си отбеляза автогол и Дженоа си тръгна с точка от Милано.  Двубоят се игра в нетипична..

публикувано на 05.05.24 в 21:14

Леверкузен продължи победния ход

Байер Леверкузен победи Айнтрахт Франкфурт с 5:1 като гост от 32-ия кръг на германското първенство.  Головете за Леверкузен отбелязаха Гранит Джака, Патрик Шик, Есекиел Паласиос, Жереми Фримпонг и Виктор Бонифейс.  За Айнтрахт почетен гол вкара Уго Екитика.   Байер, който спечели титлата в  Бундеслига предсрочно, има 84 точки в актива си. Айнтрахт е..

публикувано на 05.05.24 в 20:45

Тренто спечели Шампионската лига

Италианският гранд Итас Трентино (Тренто) триумфира в трофея в най-престижния европейски турнир - Шампионската лига. Воденият от Фабио Соли тим надигра Ястжембски Венгел с 3:0 (25:20, 25:22, 25:21) в Суперфинала на надпреварата, изигран в Анталия (Турция).  Титлата идва след 13-годишна пауза - през 2011 г. трентинци печелят последния си трофей, срещу..

публикувано на 05.05.24 в 20:40

Ливърпул си върна самочувствието срещу Тотнъм

Ливърпул победи с 4:2 у дома Тотнъм в мач от 36-ия кръг от английското първенство.  "Червените" започнаха много силно двубоя на "Анфийлд" и взеха солиден аванс още преди почивката. В 16-ата минута Коди Гакпо центрира към Мохамед Салах, който с глава откри резултата.  Секунди преди края на първата част Андрю Робъртсън с добавка на празна врата също се..

публикувано на 05.05.24 в 20:38