Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възлагането на МС на преговори със САЩ за нова мощност в АЕЦ "Козлодуй" влезе в дневния ред на НС

Снимка: БГНЕС

Предложението на парламентарната група на ГЕРБ за гласуване проект на решение за възлагане на Министерския съвет да проведе преговори с правителството на САЩ относно сключването на Междуправителствено споразумение за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй" е включено в дневния ред на Народното събрание за седмицата.

Областните болници да получават допълнително финансиране от държавата трябва да гласува на първо четене Народното събрание. Предложението на депутата Костадин Ангелов бе прието единодушно от ресорната комисия. С допълнителните субсидии болниците ще може да покриват немедицинските си дейности.

Депутатите ще дебатират и друг закон, внесен от ГЕРБ - този за хората с увреждания.  Той е в отговор на проблемите, породени от забавянето на решенията на органите на медицинската експертиза и невъзможността засегнатите граждани да упражняват правата си не по тяхна вина. Голям е и броят на жалбите от ощетени хора с увреждания поради изтекли срокове на техните решения на ТЕЛК и съществено забавяне от средно 6 месеца. Предлага се решенията на ТЕЛК да важат до явяването на хората с увреждания на комисия, за да запазят правата си и да не връщат пари.

Депутатите ще изслушат и служебния министър на енергетиката Росен Христов за Споразумението за достъп до терминали за втечнен природен газ и газопреносната мрежа на Република Турция, сключено между "Булгаргаз" ЕАД и турския газопреносен оператор "Боташ" на 3 януари тази година.

"Булгаргаз" прави всичко възможно за предоставяне на достъп до терминалите за втечнен природен газ и до инфраструктурата. Договорът не предвижда да купуваме газ от "Боташ", а е само за достъп до терминалите и до изходната точка на турско-българската газопреносна мрежа, обясни преди дни Деница Златева – изпълнителен директор на "Булгаргаз". 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

45-годишен е задържан за побой над сина си в столичен ресторант

45-годишен мъж е задържан за побой над 8-годишния си син в София. Инцидентът е станал в ресторант в "Люлин" на 31 май , научи "Хоризонт".  В Девето РПУ е постъпил сигнал, че в заведението мъж е пребил сина си.  Не са ясни причините за случилото се. Тече разследване. Мъжът е бил арестуван. Наложена му е мярка задържане до 72 часа...

публикувано на 07.06.24 в 12:54

Верижна катастрофа в тунел "Железница", има пострадала

Верижна катастрофа е станала в стария тунел "Железница", на главен път Е-79. По  първоначална информация от полицията в Благоевград, са се ударили три автомобила, като една жена е пострадала. Движението в тунела е преустановено и сигнализирано.  Осигурен е обходен маршрут по стария път от село Железница, през благоевградския квартал..

публикувано на 07.06.24 в 12:30
Отборът на Професионалната гимназия по селско и горско стопанство и туризъм

Трето място за ученическия отбор от Чепеларе на международно състезание за енергийна ефективност

Отборът на Професионалната гимназия по селско и горско стопанство и туризъм "Никола Вапцаров“ - Чепеларе се класира на престижното трето място в Европа на международно състезание за енергийна ефективност във Франция. Те са и единственият ученически отбор от България, който се включи в надпреварата с електрически автомобили . Това е 10-тото..

публикувано на 07.06.24 в 12:27
Университетската болница „Д-р Георги Странски“ в Плевен

Стабилно е състоянието на простреляния в Плевен младеж

Простреляният от полицейски служител 19-годишен младеж е в стабилно състояние в плевенска болница, настанен е в реанимация. По-късно Окръжната прокуратура в Плевен съвместно с Областна Дирекция на МВР ще предостави повече информация за инцидента. В Плевен полицай простреля 19-годишен младеж, няма опасност за живота му Първата..

публикувано на 07.06.24 в 12:02

Д-р Силяновска: Алергичният конюнктивит се лекува с промивка на очите с физиологичен разтвор

Алергичният конюнктивит е често срещано заболяване, при което лигавицата на окото реагира с възпаление на различни алергени.  Пролетта е сезон, в който тези алергични реакции се проявяват по-често, а особено чувствителни към алергените са очите на децата , каза за БНР д-р Мирела Петрова-Силяновска, офталмолог в Клиниката по очни..

публикувано на 07.06.24 в 11:40

Пролетният Ratio форум - здравословен разговор за наука

Утре в "София Тех парк" ще се проведе Пролетният Ratio форум. "През последните години, въпреки че се занимаваме основно с теми от точните науки, виждаме, че е също толкова важно да имаш здравословен разговор за тези неща, да намериш пресечните точки между наука, етика, философия, право . Трябва да намериш начин, по който на хората да им е..

публикувано на 07.06.24 в 11:39

Русенската опера с апел - средствата за възстановяване след пожара да не секват

Четири години след пожара, от който пострада сградата на Държавната опера - Русе, съставът на творческия институт ще се опита да припомни на обществеността, че все още имат нужда от подкрепа за възстановяване на пораженията. Това ще се случи с балетния спектакъл "Пожар", с който се цели да се разгорят отново усилията на държавната власт за..

публикувано на 07.06.24 в 11:21