Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скандалът в Италия: Епохата на "Пеперудите" приключи

Емануела Макарани и ансамбълът на Италия на олимпийските игри в Токио.
Снимка: news.italy24.press

Напрежението около скандала в италианската художествена гимнастика е все по-високо, ден преди извънредното заседание на италианската федерация по гимнастика. На него ще трябва да се реши съдбата на главната треньорка Емануела Макарани и треньорският й щаб. Те са разследвани от спортната прокуратура и от регионалните на Монца и Бреша за малтретиране и психологически тормоз над състезателки. 

В прокуратурата на Милано бе представен протокол за сътрудничество между обикновеното правосъдие и спортното правосъдие, подписан от президента на ИОК Джовани Малаго, главния прокурор на Милано Марчело Виола и главния прокурор по спортните въпроси Уго Таучер. Целта е борбата срещу насилието в спорта извършено от картотекирани в различните дисциплини лица. 

От създалата се ситуация, тренировъчната атмосфера в международната школа по гимнастика в Дезио за състезателките по художествена гимнастика е много тежка. Най-вече за ансамбъла, който се подготвя от Емануела Макарани. Това стана ясно чрез медиите благодарение на открито писмо от родителите на 11 –те гимнастички до президента на ИОК Джовани Малаго , до италианската федерация по гимнастика и до Макарани. В писмото, родителите казват, че те като такива държат дъщерите им да имат хармонично здравословно състояние, че в Дезио няма малтретиране за каквото се водят разследвания. В резултат на това, според тях, за тези момичета се е създала непоносима ситуация. 

Родителите смятат още, че ако Емануела Макарани бъде отстранена, ще се дестабилизира по най-катастрофален начин не само ансамбъла, но и цялата художествена гимнастика в страната. За сега, никой от родителите не е взел дъщеря си обратно вкъщи. Гимнастичките продължават да се готвят както винаги до сега в Дезио с Макарани, чийто договор изтече на 31 декември миналата година и бе временно удължен за месец януари. 

Президентът на федерацията по гимнастика Герардо Теки лично провери какво е настроението и каза, че намерил отборът единен и уверен в спортно-техническия проект по който работи. От своя страна, ансамбълът наречен от медиите още през 2004-а година „Пеперудите” заради красивите му изпълнения с треньор Макарани, начело с капитанката Алесия Маурели и Мартина Чентофани , реагира много силно в социалните мрежи като написа: ”Епохата на Пеперудите създадена журналистически през 2004-а година умря 18 години по-късно също така по журналистически през ноември 2022-а. Това е болезнено и необратимо като се има предвид непоносимата тежест на пряката и вече неизбежна медийна връзка за насилие и малтретиране , което не отразява нашия собствен идеал за свобода. Настоящият и бъдещият италиански национален отбор по художествена гимнастика НИКОГА ВЕЧЕ няма да използва псевдонима „Пеперудите”. 

Можем да кажем, че е въпрос на интерпретация и чийто дълбок смисъл ще изясни времето. Защото Емануела Макарани в интервю за „Кориере дела сера” казва, че Ана Баста и Нина Корадини – двете гимнастички оплакали се от малтретиране и психологически тормоз, са го направили, защото не участвали на олимпиадата. Тя отрича всякакви обвинения и смята, че има „медийна режисура” по случая. Все пак е разследвана от три прокуратури – спортната и регионалните на Монца и Бреша и въпросът е, как би могло евентуално да се съчетае това с работата й или да бъде отстранена . Решение, което утре, от 15 часа трябва да се вземе на извънредното заседание на федерацията по гимнастика. На него ще присъства и президента на ИОК Джовани Малаго.

Още от кореспондента ни в Италия Елена Шаханова в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Семен Новиков

Новиков и Калейн ще бъдат знаменосци по време на закриването

Олимпийският шампион по борба класически стил в категория до 87 килограма Семен Новиков и вицешампионката в индивидуалната надпревара по художествена гимнастика Боряна Калейн ще бъдат знаменосци на българската делегация на закриването на Игрите в Париж 2024. Церемонията ще се състои тази вечер от 22:00 часа на "Стад де Франс" във френската..

публикувано на 11.08.24 в 11:04

Без българско участие в последния ден на Игрите в Париж

Без българско участие ще премине днешния последен състезателен ден на Олимпийските игри в Париж. Ще бъдат изиграни последните 13 финала, в които ще бъдат определени шампионите на маратон за жени (начален час 9:00), модерен петобой за жени (12:00), вдигане на тежести за жени в категория над 81 килограма (12:30), борба свободен стил за мъже в..

публикувано на 11.08.24 в 09:13
Станимир Стоилов

Гьозтепе на Станимир Стоилов започна с равенство в Суперлигата

Българският треньор Станимир Стоилов дебютира в турската Суперлига с отбора си Гьозтепе (Измир) с нулево равенство при гостуването на Анталияспор в 1-ия кръг. Гьозтепе се завърна в елита на Турция след две години пауза, а Стоилов беше човекът, който спечели промоцията. Срещата не изобилстваше от кой знае колко голови положения, като всеки..

публикувано на 11.08.24 в 06:09
Григор Димитров

Григор Димитров отпадна в Монреал

Григор Димитров отпадна в третия кръг на турнира на твърди кортове от сериите "Мастърс" 1000 в Монреал (Канада) с награден фонд 6.8 милиона долара. Поставеният под номер 7 в схемата Димитров пропусна три мачбола във втория сет и отстъпи пред 62-ия в световната ранглиста Алексей Попирин (Австралия) с 6:4, 6:7(5), 3:6 за 2:38 часа. Димитров..

публикувано на 11.08.24 в 06:07

САЩ спечелиха пета поредна титла

Мъжкият баскетболен отбор на САЩ спечели пета поредна и рекордна общо 17-а титла от Олимпийски игри. В повторение на финала от Игрите в Токио звездният американски състав се наложи над домакините от Франция с 98:87 (20:15, 29:24, 23:25, 26:21) в препълнената зала „Берси“ в битката за златото на Олимпиадата в Париж. Франция остана със среброто..

публикувано на 11.08.24 в 06:04

Левски е неудържим, вече е лидер с 5 точки аванс

Александър Колев се разписа два пъти, а Мустафа Сангаре записа гол и асистенция за успеха на Левски с 3:0 като домакин срещу Крумовград в мач от четвъртия кръг на първенството.  "Сините" са с пълен актив от 12 точки и имат пет повече от четирите отбора с по седем зад тях. Левски контролираше изцяло играта срещу Крумовград през първото полувреме и успя..

публикувано на 10.08.24 в 23:20

С Тихомир Иванов приключи българското олимпийско участие

Тихомир Иванов завърши на осмо място на скок височина на турнира по лека атлетика на Игрите в Париж. 30-годишният българин направи личен рекорд за сезона от 2.27 метра във финала на надпреварата на "Стад дьо Франс" и записа най-добро представяне при третото си участие на Олимпиада. Той беше десети при дебюта си на най-големия спортен форум в Рио 2016, а..

публикувано на 10.08.24 в 21:15