Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На работна среща:

Директори на АГ болници и МЗ в търсене на по-добра координация и решения при сложни случаи

Снимка: БГНЕС

Повишаване на квалификацията на специалистите по акушерство и гинекология, координация между АГ болниците в страната и осигуряване на националните консултанти навреме, при тежки случаи – това са въпросите, които бяха разгледани по време на работна среща между екипа на Министерството на здравеопазването и директорите на АГ болниците в страната.

Срещата се проведе в "Майчин дом", а повече от половината директори на АГ болници са присъствали, посочи зам.-министърът проф. Александър Златанов. Той подчерта, че ще бъде осигурен по-голям контрол при изписване на бебетата, във връзка със случая с разменените бебета в София:

"Бяха обсъдени доста мерки по отношение на организацията и контрола - контроли на всяко ниво, комуникация по хоризонтала, като се почне от санитаря и се стигне до началника на отделението. Говорим вече, вие го знаете, търси се вариант за един подход по отношение, ако говорите за разменените бебета, специални журнали, които да описват бебетата, специални гривни, които да не позволят субективният фактор да е водещ, контрол на контрола...Много неща обсъдихме, ще видим кои от тях ще въведат, защото все пак не бива да се прекалява с много администриране на процеса, а дотолкова, доколкото той е необходим към момента и на конкретното място", каза Александър Златанов.

Директорът на столичната АГ болница "Майчин дом" определи срещата като полезна и пое ангажимент тя да се състои всяка година. Министерството на здравеопазване трябва да работи в посока създаване на кадри в областта на акушерството и гинекологията, както и на неонатологията, подчерта проф. Иван Костов :

"За нас беше много полезна тази среща, защото "Майчин дом" поема най-тежките случаи в страната  и на нас ни се иска да работи системата максимално оптимално, със съответните нива на субординация, това няма как да стане без Министерство на здравеопазването, без РЗИ-тата в държавата, без съответната логистика. Така че, такива срещи са много необходими и аз се радвам, че се случи на територията на "Майчин дом".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров: Колективните органи на ДПС ще вземат решение

Преди днешното заседание в пленарната зала отстраненият от ПГ на ДПС Рамадан Аталай коментира, че движението ще вземе втория мандат и ще предложи разговори с другите политически формации. По повод конфликта в партията той заяви: "Всеки човек от лична гледна точка може да изрази мнение за позицията си, разбира се, но когато се съберат..

публикувано на 11.07.24 в 09:20
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Китай критикува "войнствената декларация" от форума на НАТО

Декларацията на страните членки на НАТО от срещата на върха на алианса във Вашингтон изобилства от "войнствена реторика", а текстът в нея, който се отнася до Китай, съдържа "провокации и лъжи", каза говорител на китайската мисия в Европейския съюз, цитиран от Ройтерс. Страните от НАТО обявиха военна помощ от 40 млрд. евро за Украйна през..

публикувано на 11.07.24 в 09:01

Бойко Димитров, СОС: Призовавам ГЕРБ и БСП да преосмислят позицията си

Докладът на Карлос Контрера и другите двама общински съветници е скандален , заяви пред БНР Бойко Димитров - общински съветник от ПП-ДБ-"Спаси София".  На днешното заседание на Столичния общински съвет се очаква да бъдат освободени от длъжност ръководителите на шест важни общински дружества, сред които Центърът за градска мобилност, Столичният..

публикувано на 11.07.24 в 08:57

Златко Ангелов: Доган е вечен, всички останали са временни

"Доган, колкото и да е ненавиждан, колкото и да е един потаен политик - стои винаги зад кулисите, успя все пак да обедини турската общност около себе си. Смятам, че повечето турски граждани са за него. За него етническата почва е най-силното, върху което стъпва ".  Това коментира пред БНР д-р Златко Ангелов - член на ДПС от основаването му до..

публикувано на 11.07.24 в 08:24

СОС решава съдбата на ръководителите на ЦГМ, "Метрополитен" и "Топлофикация"

На днешното заседание на Столичния общински съвет се очаква да бъдат освободени от длъжност ръководителите на шест важни общински дружества, сред които Центърът за градска мобилност, Столичният "Метрополитен" и "Топлофикация - София".  Предложението за уволненията е на Карлос Контрера и независими общински съветници, подкрепено от групите на..

публикувано на 11.07.24 в 08:18
Чудотворната икона на Света Богородица Троеручица

Бдение за празника на чудотворната икона на света Богородица Троеручица в Троянски манастир

Братството на Троянския манастир "Успение Богородично" организира тази нощ бдение по повод 12 юли, празник на чудотворната икона на света Богородица Троеручица, която се съхранява от векове в светата обител. Бдението, което братството на Троянския манастир организира в нощта на 11 срещу 12 юли, е възстановена традиция преди 10 години,..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Край на общественото обсъждане за промените при изпитите за кандидат-шофьорите

Завърши едномесечното обществено обсъждане на промените в наредбите за обучение и изпити на кандидатите за шофьори. Основните изменения са свързани с надграждане и подобряване функционалностите на информационната система за обучение и изпити на агенция "Автомобилна администрация". Видеоклипове с опасни ситуации на пътя се добавят в..

публикувано на 11.07.24 в 07:52