Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ обвиниха бивш агент на ФБР за нарушаване на санкциите срещу Русия

Чарлз Макгонигъл излиза от съд в Ню Йорк, където пледира невинен, 23 януари 2023 г.
Снимка: Ройтерс

Бивш служител от американското контраразузнаване, работил за офис на ФБР, в Ню Йорк е арестуван с повдигнати обвинения за нарушаване на санкциите на САЩ срещу Русия и пране на пари.

По информация на американското министерство на правосъдието 54-годишният Чарлз Макгонигъл е обвинен в това, че е работил за руския алуминиев магнат Олег Дерипаска, който е в списъка с американски санкции от 2018 г.

Обвинения са повдигнати и срещу Сергей Шестаков – бивш руски дипломат, станал американски гражданин, който е работил като преводач за федерални съдилища и прокурори.

"Вашингтон пост" допълва, че Макгонигъл е работил за премахване на Дерипаска от списъка с лица, за които има американски санкции. Дерипаска е съюзник на руския президент Владимир Путин, посочва още изданието.

Отделно Макгонигъл е изправен пред федерални обвинения във Вашингтон за получаване на поне 225 хиляди долара от бивш албански разузнавач с бизнес интереси в Европа.

Макгонигъл е работил във ФБР до септември 2018 г.

В изявление директорът на ФБР Кристофър Рей посочи, че случилото се показва, че ФБР си върши работата "дори, когато става въпрос за един от нашите".

Пред съд в Ню Йорк Макгонигъл пледира невинен. Явяването му по обвиненията във Вашингтон е насрочено за сряда.

По публикацията работи: Николай Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Прокурор е задържан в Равда, бил в неадекватно състояние на бензиностанция

Прокурор от Районната прокуратура в Несебър е задържан във видимо неадекватно състояние на бензиностанция в района на Равда. Сигналът за инцидента е подаден рано тази сутрин. Прокурор Методи Велков се е държал арогантно с пристигналите на място полицейски служители. Той е отказал проби за алкохол и наркотици.  Задържан е..

публикувано на 10.07.24 в 12:13

Нови руски атаки срещу украинска енергийна инфраструктура

Русия отново атакува с дронове и ракети украинска енергийна инфраструктура. Във Вашингтон, където участва в срещата на НАТО, президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари за обещаните на Киев системи за противовъздушна отбрана. При руски ракетен удар срещу района на Одеса са загинали двама души и нанесени щети на пристанищна..

публикувано на 10.07.24 в 12:03
Кириакос Мицотакис

Гърция отново призова РСМ да спазва Преспанския договор

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис изрази опасенията на Атина за приемането на Република Северна Македония в Европейския съюз. Причината - Скопие не спазва Преспанския договор. На публичен дебат с бившия американски посланик в Атина, излъчен от държавната телевизия ЕРТ, премиерът Мицотакис изрази безпокойство по отношение европейския път на..

публикувано на 10.07.24 в 11:35
Цончо Ганев

"Възраждане": Единственият шанс за кабинет в това НС е да получим третия мандат

Единственият вариант за формиране на правителство в рамките на 50-ия парламент е предложеният от "Възраждане" с третия мандат. Това заяви зам.-председателят на партията Цончо Ганев. Той обвини "Продължаваме промяната", че с отказа да преговорят за подкрепа, провалят тази възможност: "Това е да застанем всички, които са се обявили срещу..

публикувано на 10.07.24 в 11:25
Изслушване на министър Найден Тодоров в НС, 10 юли 2024 г.

Министър Тодоров: Нужна е тежка корекция на Закона за меценатството

Служебният министър на културата Найден Тодоров призова за скорошно приемане на Закон за меценатството. Министърът беше изслушан в парламента относно състоянието на Национален фонд "Култура" и парите по Плана за възстановяване и устойчивост: "Нужна е много тежка корекция на абсолютно нефункциониращия Закон за меценатството в България...

публикувано на 10.07.24 в 11:12

"Възраждане" и ИТН внасят проект за свикване на референдум за лева

"Възраждане" и ИТН внасят проект на решение за свикване на нов референдум за запазване на българския лев до 2043 г. Заместник-председателят на "Възраждане" Цончо Ганев мотивира предложението така: "Това е инициатива, която преди няколко месеца парламентът отхвърли. Решението на Конституционния съд впоследствие не определи въпроса като..

публикувано на 10.07.24 в 11:09
Илияна Йотова

Йотова: Ще изберем най-добрата дата за мандата на ДПС, така че да запазим националния интерес

Вицепрезидентът Илияна Йотова очаква в следващите дни да стане ясно кога президентът Румен Радев ще връчи на Движението за права и свободи втория проучвателен мандат за съставяне на правителството. Без промяна в позицията: ГЕРБ не подкрепят правителство с втория и третия мандат ПП-ДБ няма единна позиция дали ще предложи кабинет, ако..

публикувано на 10.07.24 в 11:05